Rendszerüzenet
2015. augusztus 21.

Református programok a Virágkarneválon

A 46. Virágkarneváli hét eseményeibe is aktívan bekapcsolódtak Debrecen református közösségei. A karneváli napon és az azt megelőző rendezvényeken is részt vettek valamint különböző programokat is szerveztek.  

alt

A debreceni virágkarneváli hét egyik nyitóeseményeként nyílván tartott, a „Szent István és műve – Szövött himnuszok” című kiállítás megnyitóján Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora mondott beszédet augusztus 15-én a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. Bölcskei Gusztáv beszédében kiemelte, hogy ami ezeken az alkotásokon megelevenedik, megmutatja, hogy nem lehet kisajátítani, hogy egyféleképpen lehet magyarnak lenni és ez is Szent István öröksége. A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. Szent István ünnepéhez közeledve a hazai kárpitművészet legjelentősebb műveit – harminckét nagy méretű gobelint – állított ki. A kiállítás fő darabját, a „Szent István és műve – Millenniumi falikárpit ” című, csaknem 20 négyzetméteres gobelint első királyunk koronázásának 1000. évfordulója tiszteletére készítette a Magyar Kárpitművészek Egyesületének 33 tagja. Az alkotóközösség a kortárs iparművészetben egyedülálló módon közös műveket hoz létre: eddig hat monumentális művet alkottak, ebből kettő látható a kiállításban. A műveket az Iparművészeti Múzeum (Budapest, 1), a Keresztény Múzeum (Esztergom, 1), a Klapka György Múzeum (Komárom, 1), a Savaria Múzeum (Szombathely, 1), valamint a Magyar Kárpitművészek Egyesülete bocsátotta a Főnix rendezvényszervező rendelkezésére. A tárlat nem zárja be kapuit az ünnep után, a műveket szeptember 6-ig ingyenesen lehet megtekinteni, naponta 9 és 18 óra között a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében.

Idén is bekapcsolódott a debreceni Virágkarneváli hét programjaiba a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az MRSZ önkéntesei augusztus 15 és 19 között az esős idő miatt a Békás- tó helyett, a Kölcsey Központban megtartott Lurkó Ligetben szerveztek játékos programokat a gyerekeknek, akik a kézműveskedés és a trambulin kipróbálása mellett, teszteket tölthettek ki és különböző ügyességi játékokban próbálhatták ki magukat. A Magyar Református Szeretetszolgálat már ez idő alatt is várta a helyszínen az iskolatáska és tanszer felajánlásokat! Az Iskolatáska gyűjtési akció szeptember elejéig tart!

A virágkarneváli hét kísérő rendezvényeként Éjszaka a Nagytemplomban címmel szervezett programot augusztus 17-én a nagytemplomi gyülekezet. Ezúttal 9 programmal, orgonakoncertekkel és bemutatókkal várták a betérőket. Molnár Szabolcs, a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség ifjúsági lelkipásztora elmondta, hogy a programokat úgy állították össze, hogy az első része az idősebbeknek kedvezzen, míg a késő éjszakai eseményekre a fiatalokat várták. Olyan kuriózumokkal találkozhattak az érdeklődők, mint egyedi Nagytemplom bemutató Oláh István lelkipásztor előadásában, zongora-ének duett Vad Péter és Yu Hongyi előadásában, Dubois, Bach, Stanley, Hollósy, Reger darabok Sepsy Károly előadásában illetve orgonahangverseny és orgona bemutató Csorba Gergő előadásában. A rendezvényen fellépett a Nagytemplom Ifjúsági Zenekara is.

alt

Az augusztus 20-i programok hagyományokhoz híven kenyéráldással- szenteléssel kezdődtek augusztus 20-án, reggel 8 órakor. Az új kenyeret Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolita, Bosák Nándor római katolikus megyéspüspük és Fekete Károly református püspök áldották meg. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, rövid beszédében kiemelte, hogy az új kenyérnek titokzatos rangja van, lenyűgöző az élet közelisége, mert Istenhez fordít és a másik embert is előtérbe helyezi.

alt

Hangsúlyozta, hogy a kenyér, áldást és jót jelent, a gondviselés jele, kiáltás az elegendőért és a kenyér felelősség. „Amikor kimondjuk azt, hogy a kenyér felelősség, akkor ma különösen fontos az ünnepnek ez a szelete. A kenyeret éles szemmel látó ember gondol azokra és tesz is azokért, akiknek nincs betevőjük, akik bizonytalanságban vannak a holnap felől, legyenek azok menekült táborokban vagy legyenek Kárpátalján a mi magyarjaink között”- hangsúlyozta beszédében a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki kiemelte azt is, hogy a kenyér szolidaritásra hív bennünket, mert igazán ott válik áldássá az Istentől kapott kenyér, ahol megbecsülik, felajánlják, megosztják. „Legyen dicséret és dicsőség a Szentháromság Istennek, hogy asztalt terített ebben az esztendőben is magyar népünknek”- mondta Fekete Károly.

alt

A kenyéráldás előtt az eső ellenére sem maradt el kerékpáros felvonulás, amelyben idén is részt vett a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az MRSZ önkéntesei, ahogy az elmúlt négy évben így idén is először a Pallagi úti Idősek Otthonába bicikliztek el, majd onnan a Méliusz Juhász Péter Idős Otthonba látogattak el. Rövid műsorral szolgáltak az idősek között, akiknek virágot és süteményt vittek, valamint egy-egy megáldott és megszentelt kenyeret. A hagyománnyá vált program célja idén is az volt, hogy az elszigeteltségben élő idősekhez is elvigyék az önkéntesek a várost betöltő karneváli hangulatot és a szeretetet.

A Kistemplomban is szerveztek kísérőprogramokat a 46. Virágkarnevál napján. Délelőtt fél 12-kor régi zenei félórát tartottak, Kettősök és áriák címmel Bach és Handel műveiből, Deák Emőke (szoprán, 1), Jasznik Ákos (basszus) és Turányi Tünde (orgona) adott elő. Délután 3 órakor is várták az érdeklődőket, francia kórus- és orgonazenével. A jótékonysági hangversenyt a Kistemplom 135 éves orgonájának folyamatban levő felújításáért tartották. A hangverseny programját a 125 éve elhunyt César Franck kórus- és orgonaművei alkották.