Rendszerüzenet
2015. július 22.

Eredmények és lehetőségek a Középkori templomok útján

Konferencián mutatták be Debrecenben a több éve tartó Középkori templomok útja program eredményeit és a jövő terveit. A Nagytemplomban július 21-én megtartott találkozón bemutatták a Művészet és vallás című a Felső-Tisza-vidéken című kötetet, valamint megnyílt a Középkori templomok útja időszaki kiállítás is. A Múzeumok Éjszakáján az Emlékkertben már látott tablósorozat ezúttal három hétig marad a cívisvárosban.

alt

A Középkori templomok útja – mint tematikus útvonal - hat évvel ezelőtt (2009) indult el azzal a céllal, hogy a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel ismertesse meg az érdeklődőket. Azzal a középkori egyházi örökséggel, amely a valaha egy történeti régiót alkotó Felső-Tisza-vidék, Kárpátalja és a Partium északi részén található. Templomokkal, emlékhelyekkel, a magyar irodalom szellemóriásaival és meghatározó irodalmi alkotásokkal. A program az elmúlt években országos egyházi, politikai és szakmai támogatást szerzett, 2012 decemberében elnyerte a Magyar Turizmus Zrt. által alapított „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítési díjat, elismerve ezzel az útvonal kiemelkedő kulturális és idegenforgalmi jelentőségét.

A Középkori templomok útja mára az egyik legjelentősebb fejlődési potenciállal bíró turisztikai terméke lett a térségnek.

alt

A több év alatt felépített programban művészettörténeti kutatómunka is zajlott. Neves szakemberek tárták fel a Felső-Tisza-vidék építészeti, kulturális és vallási örökségét. A hiánypótló, legújabb, a harmadik kötet – Művészet és vallás a Felső-Tisza-vidéken - bemutatója kapcsán erről, a program eddigi eredményeiről és a várható folytatásról konferencián hangoztak el előadások július 21-én, a szintén turisztikai fejlesztésekkel megújított debreceni református Nagytemplomban.

alt

Az új kötetet a szerző, Kollár Tibor mutatta be a jelenlévőknek.

alt

A konferencián köszöntőjében Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy a programban szereplő 65 templom és a közülük nem régen megújult 18 templom egy olyan összképet alkot a református örökségről és a térségek történetéről, amely igazi kincs. Hangsúlyozta az az örökség, amelyet ezek a templomok őriznek, a külföldieket is vonzzák, ezért is fogják hazánkon belül és túl is kiajánlani a templom utat, hogy az érdeklődők járják végig a reformáció útját, így fölfedezve azt, hogy Európa határán milyen kincsek vannak, amelyek nem csak a mieink, hanem egész Európáé is. Ennek szélesebb körben való ismertetésében nagy jelentőséggel bír 2017, amikor is a Reformáció 500. évfordulója mellett, a Tiszántúli Református Egyházkerület létrejöttének 450. évfordulóját is ünnepli.

alt

Dr. Kondra Laura, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy azért is különösen kedves számukra ez a program, mert a templomoknak közösség formáló és összetartó erejük van. Az embereknek pedig szükségük van arra, hogy legalább hetente egyszer a hétköznapi gondok elől elvonuljanak és megtisztuljanak, ezért is fontos, hogy ezek a történelmi templomok megújuljanak, megmaradjanak az utókornak.

alt

Deák Attila a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. vezető menedzsere a programban elért eredmények mellett beszámolt arról is, hogy a jövőben a történelmi Bihar, Borsod- Abaúj- Zemplén megye, Felvidék, Kalotaszeg, Mezőség és Szilágyság területére is kiterjesztenék a programot.

 

A program részletes leítása:

ELŐZMÉNYEK

I. ütem 2009-2011: A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács partnerségében indult el a Középkori templomok útja program. A fejlesztés célja az volt, hogy a kiemelkedő örökségturisztikai és művészettörténeti értéket jelentő középkori templomokat összekötve egy közös tematikus úttá fejlesztve, közösen népszerűsítve és információkat biztosítva jöjjön létre egy közös turisztikai útvonal a magyar-román határtérségben. A történeti Szatmár területéről 20 magyarországi (Csegöld, Csenger, Csengersima, Fehérgyarmat, Gacsály, Gyügye, Jánkmajtis, Kisszekeres, Kölcse, Nagyar, Nagygéc, Nagyszekeres, Sonkád, Szamosbecs, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Tiszakóród, Túristvándi, Túrricse, Vámosoroszi )és 13 romániai templom (Ákos, Avasfelsőfalu, Bere, Bikszád, Csomaköz, Egri, Kaplony, Krasznabéltek, Krasznacégény, Sárközújlak, Szilágykorond, Tasnád és Vetés) láncba fűzésével jött létre az útvonal. Lezajlott egy átfogó tudományos kutatás, reprezentatív kötet keretében sikerült bemutatni a középkori Szatmár egyházi örökségét. (Középkori egyházi építészet Szatmárban   Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben – Arhitectura religioasă medievală din Satu Mare. Circuitul bisericilor medievale din judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Satu Mare 2011). A Magyar Tudományos Akadémia II. Filozófiai és Történelemtudományok Osztályának Művészettörténeti Tudományos Bizottsága 2012 végén „Opus Mirabile” díjban részesítette a kötetet. Elkészült  a népszerűsítéshez szükséges promóciós eszközrendszer.

II. ütem 2012-2013: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. a Kárpátaljai Megyei Tanáccsal közösen 2010-ben pályázatot nyújtott be a Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine ENPI CBC Programme keretében Tourist route to the common religious and cultural heritages címmel. Újabb 32 templomot sikerült bekapcsolni, 17-et Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 15-öt pedig Kárpátalja megye területéről. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről Anarcs, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Laskod, Lónya, Márokpapi, Szabolcs, Székely, Tákos, Tarpa, Tiszaszentmárton, Tornyospálca, Vaja, Vámosatya református, valamint Baktalórántháza és Kisvárda római katolikus templomai kerültek be az útvonalba. Kárpátaljáról pedig Akli, Bene, Csetfalva, Feketeardó, Huszt, Nagybégány, Nagymuzsaly, Palágykomoróc, Técső és Visk református, Beregszász, Munkács, Nagyszőlős római katolikus, valamint Gerény és Ungvár görögkatolikus templomai váltak a Középkori Templomok Útja részévé. A második ütem összességében – a kibővítéshez kapcsolódó – kutatási és marketing célokat jelölt meg és teljesített. 

III. harmadik ütem 2012-2014: A Magyarország-Románia határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, a Középkori Templomok Útjának turisztikai attrakciófejlesztése című projekt keretében 11 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és 7 partiumi templom műemléki helyreállítása és látogatóbarát fejlesztése valósult meg  információs terminálok, vetítő rendszerek, tablók, 3D nyomtatások, tárlók elhelyezésével. Folytatódott azoknak a marketing eszközöknek (Művészet és vallás a Felső-Tisza-vidéken tanulmánykötet; brosúrák ,Középkori Templomok Útja Örökségtúra a Kárpát-medencében c. kiadvány, PR-filmek, ismeretterjesztő filmek az Örökségtúrákról) az elkészítése, amelyek hozzájárulnak, hogy javuljon a Középkori templomok útja marketing kommunikációja;további brosúrák készültek; folytatódott a táblarendszer fejlesztése, (elsősorban idegenforgalmi táblák elhelyezése a közutakon, a turisták tájékozódását segítő táblák  telepítése a frekventált pontokon, 1); elkészültek a Középkori Templomok Útját népszerűsítő PR filmek, (ismeretterjesztő filmek az Örökségtúrákról, 1);folyamatos a honlap fejlesztése, melynek eredményeként kétségkívül az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb webes felület született meg, számos interaktív lehetőséggel;fókuszált nemzetközi marketingkampány népszerűsíti a Középkori Templomok Útját.

Igen látványos és jelentős a Partiumban a csomaközi szórvány templom helyreállítása, amelyet a pusztulástól sikerült megmenteni. A program részeként a szomszédos berei templom, amelyben Szatmár megye egyetlen falképe található, teljesen megújult. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tekintélyes méretű románkori gacsályi református templom, a határtérség egyik legnagyobb középkori temploma, amely szintén jelentős műemléki helyreállításon esett át, csakúgy, mint Kölcse református temploma. Túrricse, Szamosújlak református templomok kisebb léptű rekonstrukciója valósult meg. A beruházás keretében, a magyarországi Vámosoroszi református templomában átfogó restaurálási munkák indultak, melynek hatására elkészülhetett a templom falképeinek feltárása, valamint több igen értékes belső berendezés restaurálása.  Vámosoroszi középkori temploma a restaurációs munkáknak köszönhetően a térség egyik leglátványosabb templomává vált. Az ákosi református templom, amely Erdély legnagyobb árpád-kori monostor temploma és kétségkívül a Partium legjelentősebb műemléke  látogatócentrummal gazdagodott. Az útvonalfejlesztés hatására a tematikus útvonal három ország területét szeli át, ezáltal a Kárpát-medence egyik meghatározó tematikus útvonala jött létre.

 

ÖRÖKSÉGTÚRÁK

I. TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK ÖRÖKSÉGTÚRA (1 napos)

Okkal nevezhetjük a Nyíregyháza Nagykároly közötti szakaszt a Nyírség történelmi főutcájának. Itt sorakoznak a monumentális emlékei a vidéknek. Az evangélikusság legnagyobb templomaként számon tartott nyíregyházi evangélikus templom a barokk egyik legszebb emléke Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Máriapócs, ahol megtörtént a csoda, a nemzet szentélye, a legnagyobb Mária kegyhelyek egyike a Kárpát-medencében. Nyírbátor gótikus temploma, amely a Báthory-család nyughelye, Szabolcs-, de talán egész Magyarország egyik legrangosabb történelmi emlékhelye. A minoriták templomában találhatók a barokk kor legszebb oltárai. Ha egy kicsivel tovább utazunk, elénk tárul a Partium legszebb kastélya Nagykárolyban.  Örökségtúránk során részesei leszünk egy időutazásnak a művészetek történetében a gótika, a reneszánsz és a barokk világán át.

II. SZENT LÁSZLÓ ÖRÖKSÉGTÚRA (2 napos)

A magyar történelem leghíresebb szentjének nyomába indulunk. Örökségtúránk azokon a helyszíneken halad, amelyek templomai, helyszínei, emlékhelyei Szent László királyunk emlékét őrzi. A szabolcsi templomban tartott zsinaton hozta meg híres törvényeit, Kisvárda közelében győzte le az országra törő Besenyő hordát, Anarcs középkori temploma patrocínium. Laskod őrzi az egyik korai Szent László-legenda falkép ciklust, Baktalórántházán pedig a megkoronázását ábrázoló jelenet látható, mely jelzi az égiek akaratát.  A Szent László örökségtúra út a középkor egyházi örökségén át a főúri építészet legszebb reneszánsz, barokk és eklektikus emlékei között. Út az Alföld puszta világától a holtágak szövevényén keresztül egy letűnt vízi világ, a Rétköz szívébe.

III. REFORMÁCIÓ ÚTJA ÖRÖKSÉGTÚRA (3 napos)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomainak legszebb csoportját a Felső-Tisza-vidéken található templomok alkotják. Díszítettségük és méreteik miatt nem véletlenül nevezik őket e vidék ékszerdobozainak. Mindamellett, hogy ezek a templomok a gótika kiemelkedő emlékei a Kárpát-medencének, a reformáció művészetének is legszebb példái. Olyan meghatározó vallástörténeti eseményeknek adtak otthont ezek a templomok, amelyek hozzájárultak a reformáció magyarországi előretöréséhez és megszilárdulásához. Az épített és szellemi örökség mellett az érintetlen természet, az alföldi vegetációk utolsó bástyái teszik igazán különlegessé ezt a vidéket, utunkat pedig –e folyókkal szabdalt táj természetvédelmi területei szegélyezik. Egyedülálló élményt nyújt a kerékpáros utazónak a vidék, hiszen ilyen hosszúságban, töltésen emelt kerékpárutak egész Magyarországon csak itt találhatók. Örökségtúránkat feledhetetlenné teszi a táj és a gasztronómia.

Fotók: Barcza János