Rendszerüzenet
2015. július 01.

Beiktatás Bárándon

Beiktatták Domahidi Péter lelkipásztort június 21-én a Bárándi Református Egyházközségbe. Az ünnepi alkalmon mintegy háromszázan vettek részt. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke személyes hangvételű igehirdetésével kérte Isten áldását a lelkipásztor bárándi szolgálatára.   

alt

Domahidi Péter 2014. szeptember 4-e óta szolgál helyettes lelkipásztorként Bárándon. A presbitérium meghívását követően 2014. október 26-án választotta meg a gyülekezet közgyűlése vezető lelkésznek.   

alt

Domahidi Péter lelkészcsaládba született, 1972-ben Székelyudvarhelyen. 1992-ben jött Magyarországra. Mielőtt 1994-ben felvették a Debreceni Hittudományi Egyetemre, kántortanító főiskolára járt, ám hamar rádöbbent, hogy a tanítói hivatás nem neki való. A lelkészi pályára már a konfirmáció óta elhívást érzett, így indult el végül azon az úton, amit a Teremtő neki szánt. Domahidi Pétert 2000-ben szentelték fel, a teológia utolsó évét Biharkeresztesen töltötte segéd,- és beosztott lelkészként. 2001-ben elhunyt a felesége, egyedül maradt csecsemő gyermekével. Így nem tudta tovább ellátni a szolgálatot Biharkeresztesen, ekkor a püspök Biharnagybajomba helyezte át a szülei mellé. Édesapja 2003-ban nyugdíjba ment, Domahidi Pétert ekkor iktatták be vezető lelkésznek a biharnagybajomi gyülekezetbe, ahol tavaly őszig végzett szolgálatot.

alt

A lelkipásztor számára a mostani beiktatás nem csak egy szép ünnepi alkalmat jelent. A gyülekezettel együtt kérték az előttük álló útra Isten áldását, vezetését, bölcsességét és erejét. Domahidi Péter eddigi Bárándon töltött ideje alatt meleg lelkű, kedves közösségként ismerte meg a bárándi gyülekezetet, ahol az embereknek fontos az egyházhoz tartozás. A 2600 lelket számláló Báránd, elsősorban református település, közel 400 egyháztaggal. A vasárnapi istentiszteletek mellett csütörtökönként bibliaórákat is tartanak. Domahidi Péter lelkipásztor elmondta, hogy általában 40-50-en vannak egy istentisztekleten, de nagy ünnepeken szinte mindig megtelik a templom. Az újonnan beiktatott lelkész számára nagy örömöt jelent, hogy az alkalmakon minden generáció képviselteti magát, hiszen a jövőt a fiatalok jelentik. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek az ifjabb generáció megszólítására. Eddig az óvodában nem tartottak hittanórákat, ezen szeretne változtatni az új lelkipásztor, de a gyermek istentiszteleteket is erősítenék, és egy nyári tábor megszervezését is tervezik. Emellett célként tűzték ki az ifjúsági imaóra beindítását, valamint a cserkészethez is csatlakoznának a fiatalokkal. Az ifjúsági élet fellendülését mutathatja az is, hogy a beiktatáson külön műsorrla is készültek a fiatalok új lelkipásztoruknak. A jövő tervei között szerepel egy gyülekezeti kirándulás megszervezése is, valamint egy határon túli testvérgyülekezeti kapcsolat kiépítését is tervezik.       

alt

További képek:

 

A lelki építkezés mellett fontos a külső épületek karbantartása is. A parókia belső felújítása már megkezdődött. Erre a rendelkezésre álló saját forrás mellett a Tiszántúli Református Egyházkerületttől négymillió forintot kapott a gyülekezet. A lelkipásztor elmondta, hogy a parókia belső felújítása mintegy 6-7 millió forintba kerül. Emellett a lelkészi hivatal, a gyülekezeti terem, a templom és annak környezete is felújításra szorul. A bárándi református templom 1612-ben épült, műemlék jellegű. A falai nedvesek, repedezettek, mivel a megépítése után hamar kicsinek bizonyult, és többször hozzátoldottak, ez okozta a repedéseket. A külsö és a belső felújítás egyaránt szükséges, de új kerítést is terveznek. Szakemberek szerint ez összesen hozzávetőleg 80 millió forintba kerülne, amire pályázati lehetőségeket keresnek az elkövetkező években. 

Domahidi Péter lelkipásztor bízik benne, hogy öt éven belül mind lelki értelemben, mind az épületek tekintetében teljesen megújulhat a bárándi gyülekezet. 

Szöveg: Komorné Csernáth Erzsébet

Fotók: Barcza János