Rendszerüzenet
2015. június 29.

Tehetség-kovács tábor a szebb és jobb jövőért

Idén már második alkalommal rendezte meg Tehetség-kovács táborát Debrecenben a Wáli István Református Cigány Szakkollégium.

A táborban hátrányos helyzetű, cigány fiatalok vettek részt, akik a közeljövőben valamelyik felsőoktatási intézménybe szeretnének jelentkezni. A táborba a diákok pedagógusaikkal együtt érkeztek többek között Karcagról, Mezőcsátról, Hodászról, Nyíregyházáról, Hajdúhadházról. A kísérő tanároknak külön tréninget tartottak az előző évi táborhoz hasonlóan.

alt

A június 22. és 25. között megrendezett találkozó fő célja az volt, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokat, és egyben motiválja őket a továbbtanulásra. A program felépítésében arra törekedett, hogy megmutassa, hogy ki lehet törni a mélyszegénységből és lehet egy szebb, jobb jövőt, társadalmat építeni. A táborban több témakörrel és tantárggyal foglalkoztak, és különböző területen is megmutatták a lehetőségeket a résztvevőknek. Így volt pályaorientáció, művészetterápia, bibliodráma, rendhagyó fizika óra, filmklub, kézműves műhely, múzeumlátogatás, de foglakoztak még önismerettel, volt sok játék és természetesen nem maradhattak el az igei gondolatok sem.

alt

Fontos része volt a programnak a közös zenélés és beszélgetés Balogh Kálmánnal és a Gipsy Cimbalom Band tagjaival. Az együtt töltött néhány nap kiemelt rendezvénye a Debrecen Füredi úti Református Templomban tartott Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertje volt, amely teltházas koncert lett.

alt

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium 2011 óta foglalkozik cigány és hátrányos helyzetű egyetemi hallgatók tehetséggondozásával, amihez bentlakásos kollégiumot, szakmai tematikát és ösztöndíjat kínál. A szakkollégium alapító és meghatározó tagja a történelmi egyházak által alapított szakkollégiumokból álló Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatnak (KRSZH, 1), amely szerveződésen keresztül saját tapasztalatait és szakmai felvetéseit más hasonló tehetséggondozó intézményekkel, szakkollégiumokkal is megoszthatja.

Az intézmény a szakmai feltételek biztosítása mellett hitéleti hátteret is biztosít hallgatóinak, valamint kiemelt figyelmet fordít a közösségi és önkéntes munkára, amelyben a szakkollégium hallgatói saját maguk közvetlenül is próbálnak tenni a társadalmi felzárkózás előmozdításáért.

2014-ben már megvalósult egy kimondottan középiskolásokat célzó kiemelt tehetséggondozó pályázat, (ennek eredményeként 2 hallgató került be a Szakkollégiumba) amikor is miskolci, karcagi, mezőcsáti, nagyecsedi, hajdúböszörményi, kisvárdai fiatalokat sikerült elérni és megismertetni a szakkollégium munkájával, de a diákok betekintést is nyerhettek a debreceni felsőoktatási intézmények világába egy többnapos nyári szakmai kurzus résztvevőiként. Tanáraikkal, kisebbségi önkormányzati vezetőkkel a cigány és hátrányos helyzetű fiatalokkal kapcsolatos tehetséggondozás kihívásairól, és saját szakmai tapasztalataikról egyeztettek, valamint megfogalmaztak szakmai ajánlásokat.

A projekt arra a kihívásra szeretne legalább részben választ adni, hogy amíg a középiskolai oktatásban már meghatározó számban jelennek meg a roma és hátrányos helyzetű hallgatók, addig a felsőoktatásban még mindig egészen alacsony számban és arányban vannak jelen.

Azaz, érezhető annak szükségessége, hogy a középiskolát befejező tehetséges roma és hátrányos helyzetű gyermekek segítséget kapjanak ahhoz, hogy még egy szintet lépni tudjanak a magyar oktatási rendszerben.

A projekt célja, éppen ezért az volt, hogy motivációt szeretne ébreszteni, valamint szeretné meggyőzni a célcsoport közegét, környezetét arról, hogy a továbbtanulás és a diploma elérhető, sőt, számos formában áll ehhez rendelkezésre segítség.

Mindehhez a projektet megvalósító Wáli István Református Cigány Szakkollégium segített bemutatni a projekt résztvevőinek, hogy milyen erőforrások és milyen partnerek, együttműködők segíthetnek mindebben a hosszú folyamatban, és egyben felkínálta saját programját, munkatársait és szakkollégiumi hallgatóit. 

Michels Richárd- kollégiumi lelkipásztor