Rendszerüzenet
2015. június 25.

Véget ért a tanoda program a Nagysándor-telepen

Befejeződött "A Világ Világossága” tanoda program. A TÁMOP-3.3.9.A-12/2-2012-0014-es projekt zárórendezvényét június 19-én tartották a Tócóparti Tanodában. Az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány „ A Világ Világossága” elnevezésű tanoda programot 2013-ban indította el a debreceni Nagysándor-telepen, többek között azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélyegyenlőségét.

 A pályázatra 30 millió forintot nyert az Alapítvány, amely a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziójának támogatásával csaknem 60 családot tudott bevonni a délutáni foglalkozásokba.

A program azonban nem csupán a Nagysándor-telepre szorítkozott. Bodaszőlőről is több gyermek járt be és több iskolával is kapcsolatot tartott a tanoda, ugyanis a tanárok mellett az oda járó gyermekek is hívták barátaikat, ismerőseiket, így folyamatosan bővült a létszám. A gyerekek többek között a Vénkerti, Kazinczy, Bocskai Általános Iskolákból is érkeztek, így összesen a nagysándor-telepi és bodaszőlői iskolákkal együtt hat intézménnyel állt kapcsolatban a tanoda.

„Jó érzés lezárni egy pályázatot, látni, hogy mindent teljesítettünk, de fáj is az ember szíve, mert ebben nagyon sok jó lehetőség van, és ennek a lehetőségsornak most egy kicsit vége szakad és nem olyan formában folytatódik, mint korábban- mondta a program záró alkalmán a tanoda vezetője Gregussné Buzás Irén.

Két évvel ezelőtt indult a pályázat a Református Missziói Központ segítségével, amely folyamatosan támogatta a tanodát, például intézmények közötti találkozókat is szervezett a tapasztalatcsere érdekében.

A tanodában a mindennapos tanulás mellett külső kulturális és kézműves programokat, nyári táborokat, nyitott tanodai napokat is szerveztek és igyekezték az életre is nevelni a fiatalokat. „Azért volt értelme ennek a pályázatnak, mert látok olyan értelemben is változást a gyerekek életében, hogy megtanulták azt például, hogy hogyan kell kulturáltan viselkedni egy asztalnál, hogyan kell egymást kiszolgálni, kezet kell mosni étkezés előtt, utána pedig mosogatni. Mi keresztény tanodaként éneklünk, imádkozunk és ezt is szépen megtanulták. Én azt gondolom, hogy ezek nagyon-nagyon fontos szempontok mindamellett, hogy tanulmányi eredményben is javítottak a gyerekek”- hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület Missziói lelkésze, aki elmondta: van olyan gyermek, aki a tanodába kerülése előtt megbukott matematikából, most pedig négyesre zárta az évet. A fiatalok mind személyiségükben és tanulmányaikban is fejlődtek, ezért hálás a leginkább a programnak Gregussné Buzás Irén.

A pályázatban hat gyermeket vállaltak, akik tovább mennek a program végén középiskolába, ez a szám azonban több mint a duplájára emelkedett. Egyes gyermekek például énekben, mások sportban emelkedtek ki a többiek közül. A program vezetője szerint, ha az oktatási intézmények, amelyek átveszik a gyermekeket, biztosítják nekik a tehetségük kibontakoztatását, akkor nagy ember válhat ezekből a fiatalokból.

A program befejezése után a cigánymisszión belül folytatódik a munka, bár nem azzal az intenzitással, mint a program ideje alatt. „Máshová helyeződik a hangsúly, nem csak a gyermekekre koncentrálunk, hanem a családokra, felnőttekre, hogy az ő élethelyzetükön is segítsünk, ahogyan eddig is”- mondta Gregussné Buzás Irén.