Rendszerüzenet
2015. június 09.

Imateremmel és diákkönyvtárral gazdagodott a Szathmáry Kollégium

Teltházas imateremben tartott áhítatot hétfőn Bán Csaba. Nem is akárhol, hanem a Szathmáry Kollégiumban, ami egy gyönyörű exhortációs (exhortáció: buzdító beszéd) teremmel gazdagodott, amely Zakar Ödön, a Susáni Református Egyházközség egykori vezetőjének nevét viseli. A református lelkipásztor elmondta, az exhortációs teremmé alakított helyiség egy felújítási szakaszban tárulkozott fel, amikor is a hátsó traktus állmennyezete kibontásra került: megmutatkoztak az eredeti épület csodálatos boltozatai. Szinte egyértelművé vált, hogy mi lehetne a teremből.

alt

Az imaterem igazi közösségi összefogással épült és szépült. A kollégium isten-tiszteleti helyiségébe olyan kincsek kerültek, mint Zakar Ödön képei és rajzai –amelyek a falakat díszítik –, a Református Ótemplom régi úrasztala vagy a Váradi Biblia reprintje. „Kívánjuk, hogy Isten lelke legyen a falak között, és segítse az itt folyó munkát” – mondta az istentisztelet végén Bán Csaba.

Soós Csilla, a Németh László Városi Könyvtár igazgatója Szabó József, a vásárhelyi születésű jogászprofesszor sokoldalúságát emelte ki beszédében, hagyatéka ugyanis nagy lendületet adott a diákkönyvtár létrehozásához.

 „A család Vásárhelyen élő tagjai közül, dr. Tóth Györgyné Aranyossy Ildikó figyelemmel követte a hagyaték sorsát, valamint a hétfői emlékiállítás előkészítését is. Sok relikviát, kordokumentumot és fotót kaptunk, amelyből a kiállítás összeállhatott, dr. Szabó József és Szabó Enéh emlékezetét megörökítve” – fogalmazott  dr. Kádár Péter. A Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium igazgatója hozzátette, a család több szállal kötődik az intézményhez, hiszen a jogász mellett testvére, Szabó Imre tanár úr is gazdagította az iskola történetét. Úgy véli, Zakar Ödön alakját példaképként állíthatjuk a ma élők elé, úgy ahogy Szabó Józsefét is, aki mindkét diktatúrának ellenállva, szinte mártíri életet élt, de mindeközben megőrizte azon értékeket, amelyeket iskolájából és családjából hozott. „Vallotta, hogy az örök isteni értékek és mértékek soha nem cserélhetők le parancsuralmi rendelkezésre. Úgy gondolom ez az eszmei alapvetés szilárd és időtálló ahhoz, hogy erre mindenkor hatékony nevelést lehessen építeni.”

alt

A könyvtár a kollégiumi ifjúság rendelkezésére áll, a kötetek kölcsönözhetők, amelyek nagy része szépirodalomi mű, klasszikus tudományos kiadás, köztük komoly jogfilozófiai művekkel. „Önmagában látjuk ennek jelentőségét, a test, a lélek és harmónia jegyében” - mondta az igazgató, aki hírportálunkkal megosztotta: a Szathmáry Kollégium nemrégiben együttműködési megállapodást írt alá a Hódmezővásárhelyi Futball Clubbal, a labdarúgó akadémiára beiskolázott diákok elhelyezésére.

Szepesi Judit a könyvtári feldolgozó munkát mutatta be. Elmondta, 4800 dokumentumot mozgattak meg, az adatbázisban pedig közel 3700 dokumentum került feldolgozásra.

A "Most megint Európában vagyunk" című Szabó József- emlékkönyvet Dr. Révész Béla, az SZTE Állam és Jogtudományi Kar egyetemi docense ismertette, aki a könyv „Az élőhalott értelmiség nemzedéke” kezdetű fejezetét jegyzi. Előadását hiteles dokumentumokkal illusztrálta; a csoport két jeles tagjának, Szabó József és Bibó István levelezéséből is idézett, csak úgy mint a jogász feleségéhez írott szavaiból. Egy elhivatott és bátor tudósember képe körvonalazódott előadásában.

Az emlékkiállítást Szenti Csilla nyitotta meg. Az első tárlóban Szabó József gyermek- és ifjúkora jelenik meg: számos, a kiváló iskolai eredményeit tanúsító dokumentum tekinthető meg itt. A tárlat olyan érdekes iratokat, okleveleket is felsorakoztat, mint például amelyet 50 éves munkájáért vehetett át a tudós, de Enéh és az ő kedvelt tárgyait is bemutatja.

Az átadó ünnepséget a gimnázium 11. osztályos diákjainak műsora színesítette: Török Boglárka és Horváth Ildikó énekelt, Csonki Annamária és Farkas Réka pedig Szabó József verseket szavaltak el.

Rozgonyi Ádám