Rendszerüzenet
2015. június 04.

Vörösvérsejtté vált zene

A Debreceni Kollégium Kántusának vezetőjéről, Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagyról is készült portréfilm, a Debrecen díszpolgárai című sorozatban. A DTV filmjét június 3-án mutatták be a debreceni Nagytemplom imatermében.

A bemutató előtt Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális, oktatási, szociális feladatokkal kapcsolatos irányításért és koordinációért felelős alpolgármestere kiemelte, hogy Debrecen egy büszke város. Büszke az értékeire, leginkább pedig azokra, akik szellemi értéket teremtettek. A jelenlegi városvezetésnek is fontos, hogy ma is legyenek ilyen emberek- mondta Komolay Szabolcs, majd hozzátette, éppen ezért született meg a portrésorozat ötlete, amelynek megvalósítását a város támogatja, és amely megőrizni és megmutatni akarja azokat, akik sokat tettek a városért.

alt

„Berkesi Sándor nekem és szerintem sokunknak fogalom”- mondta a film bemutatója előtt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Fekete Károly kiemelte, hogy az egy órás filmben is bizonyságtételről van szó, mert a Liszt- díjas karnagynak akár egy verseny, akár egy koncert repertoárját állítja össze, mindig van koncepciója, mert mindig tanítani akar. Szemnyitogató igazi pedagógus, akiből egyre kevesebb van és bár csak minél többen maradnának ilyenek- hangsúlyozta Fekete Károly. Kifejtette, Berkesi Sándor képes rávilágítani egy közösség problémájára vagy képes a közösség hangján szólni az illetékes vezetők előtt. Tanítói pályája és a Kántus élén eltöltött csaknem ötven év alatt pedig sosem a saját karrierjének építése, hanem a fiatalok útjának egyengetése volt a célja.

Az egy órás film bemutatóján az érdeklődők mellett, debreceni lelkipásztorok és egykori kántustagok is részt vettek.

alt

A Debreceni Református Kollégium Kántusa május 30-án tartotta a 275. munkaévét lezáró hangversenyét a Széchenyi kerti Református Egyházközség templomában. A hangversenyen megemlékeztek a 300 éve született, Kántusalapító Maróthi Györgyről is.

Fotók: Barcza János