Rendszerüzenet
2015. június 04.

Megújul a Kistemplom orgonája

Megújul a közeljövőben a Debrecen Kistemplomi- Ispotályi Református Egyházközség orgonája! A Reformációi Emlékbizottság 2015-ben és 2016-ban 40-40 millió forinttal támogatja a több mint 130 éves hangszer renoválását.

A felújítással kapcsolatos sajtótájékoztatón, június 4-én Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke átadta Papp Tibor lelkipásztornak Hafenscher Károly miniszteri biztos levelét, amely az Emlékbizottság támogatásáról szól.

Fekete Károly a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Kistemplom orgonája olyan jelentős hangszer Magyarországon és Közép- Európában, amelyet Debrecen városa alig ismer. A hangszer úgy kerülhetett be a Reformációi Emlékbizottság programjába, hogy egy kópia orgona, ugyanis másolata a genfi Szent Péter templomban található orgonának. Az orgona megépítésére 1862-ben írtak ki pályázatot.  A több terv közül a debreceni születésű Kiszel Istvánét fogadták el, akit a debreceni Református Egyház külföldi tanulmányútra küldött, hogy Európa nagyvárosaiban az akkor korszerűnek számító orgonákat tanulmányozza. Kiszel István Genfben, Kálvin templomában, a Szent Péter templomban találta meg azt az orgonát, amelynek a mását végül megépítette a Kistemplomban. Mesterművének ezt az orgonát tartotta, bár épített orgonát Kabán, Szeghalmon, Nagykőrösön, Gödöllőn, de a Partiumban és Erdélyben is.

Papp Tibor, a Debrecen Kistemplomi- Ispotályi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, hogy a harminc éve némán álló hangszer felújítására többször is szervezett gyűjtést, jótékonysági eseményt a gyülekezet, van is mintegy 12 millió forintjuk erre félretéve, de a teljes renoválást önerőből nem tudná finanszírozni az egyházközség. Hangsúlyozta, nagy öröm a Reformációi Emlékbizottság támogatása, bár a két év alatt biztosított 80 millió forint így is csak kevéssel több a teljes beruházáshoz szükséges pénzösszeg felénél. A gyülekezet így mecénásokat keres és bíznak abban, hogy a városnak és a hazai reformátusoknak is szívügye lesz az orgona renoválása, valamint remélik, hogy Debrecen városának vezetése, a kulturális és zenei élet kistemplomi lehetőségeivel élni fog a jövőben.

Sárosi Dániel orgonaművész úgy véli, hogy a nagy múltú hangszer újra megszólalása, a templom akusztikája és a városon belüli elhelyezkedése lehetőséget teremtene nagyobb koncertek megszervezésére is, amelyek nem csak a gyülekezetnek, hanem a város lakosainak, vendégeinek, más felekezetekhez tartozóknak is kikapcsolódást nyújthatnak. Kifejtette, hogy az orgona nem csak a mérete és kora miatt különleges, hanem azért is, mert beavatkozás, átalakítás nélkül vészelte át az elmúlt több mint 130 évet és ezt figyelembe véve szeretnék felújíttatni.

A felújítás zavartalan lebonyolítása érdekében a Tiszántúli Református Egyházkerületben létrehoznak egy szakemberekből álló bizottságot, amely heteken belül megalakul. A bizottság feladata lesz a megfelelő cég kiválasztása mellett a munkálatok felügyelése is.

Amennyiben sikerül a gyülekezetnek további támogatókat találni, úgy az orgona teljes renoválása megvalósulhat. A hangszer először várhatóan 2017-ben, a reformáció 500 évfordulóján szólalhat meg.

A templomban azonban az orgona felújítása előtt elkezdődik a zenei rendezvények sora. Augusztusban indul az a négy hangversenyből álló sorozat, amelyen César Franck darabjai csendülnek majd fel.