Rendszerüzenet
2015. május 14.

Kárpátaljai rászorulóknak gyűjtött turnéján a holland Shirchadasj & Band

Csaknem kétmillió forint gyűlt össze a holland Shirchadasj & Band Kárpát-medencei jótékonysági turnéján. A gospelkórus már 30 éve jár rendszeresen Magyarországra, néhány év kihagyás után ismét ellátogattak hazánkba új produkciójukkal, melynek bevételét a Magyar Református Szeretetszolgálatnak ajánlották fel.

Idén először a hazai és erdélyi koncertek mellett Felvidéken és Kárpátalján is koncertezett a negyven fős együttes. A Shirchadasj&band Isten szeretetéről, az élet nehézségeiről és a problémák legjobb megoldási lehetőségéről énekel, mindezt hol komolyzenei, hol modern aláfestéssel. A minőségi fény- és hangtechnika elmaradhatatlan kelléke a csaknem kétórás koncertnek. Bert Leeuwis a Shirchadasj karnagya és produkciós vezetője azt mondta „Hollandiában is figyelemmel kísértük az Ukrán-Orosz konfliktus alakulását. Nagyon örülünk annak, hogy jótékonysági turnénkkal támogathatjuk a térség rászorulóit, valamint egy koncerttel is megajándékozhattuk őket Beregszászban“.

A holland együttes tagjai ellátogattak Beregszász külterületén egy olyan házba, amely korábban leégett, azonban a szegény családok még mindig lakják, hiszen nem volt módjuk elköltözni. A kórustagok által vitt élelmiszerek és játékok mellett néhány dal előadásával is megajándékozták a rászorulókat, valamint az esti koncertre is invitálták a nehéz körülmények között élőket. „Egész életemben meghatározó élmény marad a leégett ház lakóival való a találkozás Beregszászban. Úgy érzem, amint lehet, szeretnék visszajönni segíteni, hogy még többet tehessek értük“ – mondta egy kórustag a megrendítő találkozás után.

A május 2-9. közötti jótékonysági turné Marcelházát, Budapestet, Rozsnyót, Kisvárdát, Beregszászt, Lónyát és Szatmárnémetit érintette.

A jótékonysági turné során gyűlt csaknem kétmillió forintos összeg a Magyar Református Szeretetszolgálat Kárpátaljai Cselekvési Tervét támogatva jut el a térség rászorulóihoz.

Szöveg és képek: MRSZ