Rendszerüzenet
2015. május 08.

Újra szól az orgona a megújult ibrányi templomban

A templomhajó külső felújításáért és a megújult orgonáért adtak hálát Ibrányban, május 2-án. Az ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházközség püspöke hirdetett igét.

alt

Fekete Károly prédikációjában kiemelte, hogy „a megújulásnak örvendezünk, de nem csak a falaknak. Több van ennél ebben a mai ünnepben. Többet kell éreznünk annál, mint amit csak a falakra nézve tudunk megállapítani, hiszen a mi templomaink az Isten kegyelméért való hálaadásnak a helyszínei”. Hangsúlyozta, hogy nem csak a megtisztult műemlék falak és a megújult orgona miatt érdemes ide jönni, hanem a hálaadás jelentősége miatt is, mert a reformátusok sajátossága a hálaadás. A keresztény ember számára a hála, a hálás élet nem illemkódexből adódik, hanem minden cselekedet mozgatórugója.

alt

Kifejtette: a több nem a falakon van, hanem a falakon belül, amelyek teret adnak az elhangzó igének, amelyik megszólal a szószékről. A több nem az orgona játék, hanem az orgonával éneklő ember, aki kitárja magát az Isten előtt. „A megújult falakon belül meg akar szólalni a megújító ige és a megújult hangszer együtt akar bekapcsolni minket a dicsőítő seregbe. A külső megújulás többre bíztat bennünket, a még lényegesebbre a belső megújulásunkra, mert életünk megújulására is szükség van nem csak a falakéra. A megújult templom bíztatás az odafenn való keresésére”.- mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

Az Ibrányi Református Egyházközség lelkipásztora Vass László az ünnepi istentiszteleten beszámolt a felújítási munkálatokról. Elmondta, hogy műemléki templomuk külső felújítására 2012 év végén az Észak- Alföldi Operatív program keretében egy, a város rehabilitációját érintő programban nyílt lehetőség. Mivel Ibrány város vezetése részt kívánt venni ebben a projektben, így a pályázat keretében teret engedtek a műemlék templom megújításának is. A gyülekezet kérte a kerület elvi támogatását, valamint felvették a kapcsolatot a Műemlékvédelemmel is, ahonnan az engedélyes tervet 2013-ban kapták meg. A város sikerrel pályázott, így végül 2014 júniusában elkezdődhetett a munka. A templom külső felújítása 17,7 millió forintból valósult meg. A pályázatból erre 14,5 millió forintot kapott az egyházközség, így a különbözetet a gyülekezet saját erőből biztosította.

alt

A pályázatban a templomhajó külső felújítása, a tető cseréje, a vízelvezetés kialakítása és a homlokzat javítása valósulhatott meg. A munkálatok 2014 októberében fejeződtek be. Összességében több mint 19 millió forintba került a beruházás, ugyanis a gyülekezet tagjai a templomkert megújítását is magukra vállalták, gyepszőnyeget helyeztek el és virágokat ültettek. A felújítási munkák közepette az egyházközség úgy döntött, hogy a három éve némán álló orgonát is felújíttatják. A hangszer végül gyülekezeti adakozásból újult meg.

alt

„Mi úgy gondoljuk, hogy városunkat szépíteni, építeni kell, de ezt csak összefogva lehet- ezért tartottuk fontosnak, hogy a református egyház bekapcsolódjon a város felújítását szolgáló projektbe, és megújuljon a templom”. – mondta Puskás Judit önkormányzati képviselő, aki kiemelte: „Nagyon jó felnézni a templom falaira, amely azt hirdeti: össze tudunk fogni, együtt tudunk gondolkodni és felelősséget tudunk vállalni az embertársainkért és a városunkért”.

Fotók: Barcza János