Rendszerüzenet
2015. április 28.

Koncert a transzplantáció fejlesztéséért

Több százezer embert érint a vesebetegség valamilyen formája Magyarországon. Körülbelül 6 ezer ember áll művesekezelés alatt és közülük csak mintegy ezer ember neve szerepel a vese várólistán. Az ok, a félelem és a rosszul informáltság lehet. Az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért, amelynek alapítója Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, éppen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél többeket pontosan informálhasson a vese transzplantációról, amely egy életminőséget nagyban javító rutin műtét. Az Alapítvány bemutatkozásképpen jótékonysági koncertet szervezett április 27-én este a debreceni Nagytemplomban.

alt

A koncerten megnyitó beszédében Fekete Károly alapító kiemelte, hogy üzenete van annak, hogy a Kelet- Magyarországi Transzplantációért létrehozott alapítvány koncertjét a Nagytemplomban tartják. Nem például azért, mert itt szól a legszebben az orgona, hanem azért, mert a transzplantációnak sajátos spiritualitása van. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta a Református Egyház igenli a transzplantációt, amelynek köszönhetően a betegek visszatérhetnek régi életükhöz, visszatérhetnek az élethez! A műtéteket végző orvosok munkája, pedig Isten ajándéka!- fogalmazott Fekete Károly.

alt

A koncert egyik különlegessége volt, hogy az orgonát Lázár Norbert, orgonaművész, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának sebésze szólaltatta meg.

alt

Az esemény másik különlegessége pedig az volt, hogy a megszólaltatott darabok között szerepelt Németh Norbert, Csokonai díjas zeneszerző, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Intézet, Sebészeti Műtéttani Tanszék egyetemi docensének egyik szerzeménye.

alt

A koncerten beszédet mondott Csabina Sándor, a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség gondnoka, aki 15 évvel ezelőtt kapott új májat, így ő is a transzplantáltak családjába tartozik. Beszédében saját történetét mesélte el, ezzel is bíztatva a kételkedőket.

A jótékonysági koncert végén, Nemes Balázs, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Transzplantációs Tanszékének vezetője mondta el gondolatait.

alt

Az Alapítvány a Kelet- Magyarországi Transzplantációért három fő célt tűzött ki maga elé. Az egyik, hogy szakmai továbbképzést próbál biztosítani az orvosoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak. A másik, hogy a társadalom egészéhez valamilyen módon eljuttassa azt az információt, hogy a transzplantáció egy létező gyógymód, amelynek a hatásfoka jó, és visszairányítja a beteget a társadalomba. Éppen ezen célok elérése érdekében indítja el az alapítvány a Sorstárs programot és támogatja a Gerundium programot. A Sorstárs program során azok a vesebetegek, akik túl vannak a műtéten visszamennek a művese állomásra ahol elmondják történetüket az ott kezelt betegeknek, akik talán ebből bátorságot merítenek. A kortárs, azaz a Gerundium program pedig arra hivatott, hogy szakszerű, de érthető felvilágosítást adjon a középiskolásoknak az orvostanhallgatók segítségével a donációról, a transzplantációról, valamint annak társadalmi hatásairól.

alt

Nemes Balázs hangsúlyozta, hogy nagyon remélik a jövőben folytatódik a Mobilitás program és lesznek újabb és újabb fiatal sebészek, belgyógyász szakorvosok, és szakdolgozók, akik továbbtanulnak. „Nagyon szeretnénk elérni a Gerundium programnál, hogy az államtitkárság bekapcsolódjon ebbe a kérdésbe. Mi most már eljutottunk oda, hogy kiképezzük az orvostanhallgatókat, van egy egységes tananyag, megértették az üzenetet, fölvállalta ezt a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete, annak is a debreceni szárnya kifejezetten. Most kéne eljutnunk a középiskolákba rendszerszinten, ez már meghaladja a mi lehetőségeinket, de fölkínáljuk továbbfejlesztésre. A Sorstárs programnak pedig nagyon szeretnénk, hogy ha elindulna felénk a betegeknek a sora, akiknek kétségeik vannak, de nem zárkóznak el”- hangsúlyozta Nemes Balázs, aki reméli, hogy a Kelet-Magyarországi régió valóban előreléphet abban, hogy minél több ember bekerüljön a szervátültetettek családjába.

Fotók: Barcza János