Rendszerüzenet
2015. április 23.

Egymás hite által

Nem csak a jubileum miatt volt más a Tiszántúli Református Egyházkerület Nőszövetségének 20. Bibliaiskolája, amelyet április 16 és 19 között rendeztek meg Berekfürdőn, csaknem kétszáz résztvevővel. 

Gilicze Andrásné, az egyházkerületi nőszövetség titkára elmondta, hogy amikor a professzorokat megkérdezte hol tartanak a Bibliaismeret előadásában, akkor kiderült, hogy már végigmentek a Biblia könyvein, így a megszokottól eltérő témát kellett választaniuk. A mostani találkozót ezért Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének a székfoglalójában elhangzott felnőttképzés témaköre és a Hirdesd az Igét program köré szervezték. Gilicze Andrásné úgy véli, hogy nem csak a lelkipásztor hirdethet igét, hanem mi magunk is azt tehetjük a cselekedeteink által. Kiemelte azt is, hogy a lelkészeknek is szükségük van arra, hogy segítőtársai legyenek a gyülekezetben, de mindezt tanulni kell, hogy hogyan lehessünk hathatós segítői lelkészünknek.

Hangsúlyozta, fontos, hogy az ilyen találkozókon a határon túli magyar nőtestvérek érezzék, hogy lélekben velük vannak az anyaországi asszonyok. „Egymás hite által épülünk, és a jó példákat nem zászlóra tűzve, hanem a gyakorlatban adjuk át egymásnak”- mondta Gilicze Andrásné.

A mostani Bibliaiskolára érkeztek asszonyok Délvidékről is, ahol a találkozó előtt néhány nappal alakult meg újra a nőszövetség. Gyenge-Szlifka Tilda délvidéki lelkipásztor elmondta, hogy Becskereken 1897-ben alakult meg a Nőszövetség, a kommunizmus alatt azonban minden gyülekezetben hivatalos formában megszűnt.  Az asszonyok azonban tovább folytatták mindazt, amit a nőegyletben csináltak, csak már nem hivatalos keretek között. Ebben az évben, április 11-én a magyarországi nőszövetség vezetői meglátogatták a délvidéki asszony testvéreket és bíztatásukra újra megalakították a nőszövetségüket. Gyenge-Szlifka Tilda a nem régen megalakult Délvidéki Nőszövetség titkára kifejtette, hogy a feladatok mivel a nőegyletek megszűnése után is megmaradtak a gyülekezetekben, ezért most csak rendszerbe kellene foglalni őket. Úgy véli,  a legfontosabb az lenne, ha a helyi gyülekezetek nő tagjai megismernék egymást és tudnának egymásról, mert az ami Magyarországon az ilyen találkozókon, mint a Bibliaiskola látszik, hogy ismerik egymást a jelenlévők, úgy nem ismerik egymást a délvidéki asszonyok, pedig az összreformátusság száma nem haladja meg a 11 ezer főt.  

A Bibliaiskolán Kárpátalja is képviseltette magát. Balogh Ágnes, a Máramaros-Ugocsa Egyházmegye Nőszövetségének alelnöke szerint jelenleg nem csak a férfiaknak, az asszonyoknak is nagyon nehéz a helyzetük Ukrajnában, főleg azokban a családokban, ahol elveszítettek valakit a fronton, de emellett megnehezíti életüket az egyre növekvő infláció és a munkanélküliség. A lelki támasz nagyon kell férfiaknak, nőknek egyaránt, ezért sokat imádkoznak és bátorítják egymást a nőszövetségek és a gyülekezetek tagjai is. Az asszonyok nem csak saját családjukban, gyülekezetükben tevékenykednek. Mivel az ingyenes étkeztetés az oktatási intézményekben ma már nem mindennapos Kárpátalján, ezért a nőszövetségek saját alapanyagokból csiga vagy tarhonya tésztát készítenek és felajánlják az iskoláknak, óvodáknak. Balogh Ágnes kiemelte, hogy ezeken a felajánlásokon keresztül látják és tapasztalják Isten szeretetét és gondoskodását.

A találkozón részt vett P. Tóthné Szakács Zita országos nőszövetségi elnök is, aki előadásában egyszerre bátorította és erősítette meg szolgálatukban a jelenlévőket. Előadása után kifejtette, hogy csendben vagyunk keresztények és a nőszövetségek hajlamosak arra, hogy befelé forduló közösségek legyenek, pedig Isten rajtunk keresztül szól másokhoz és ezt vállalnunk kell.

A négy napos konferencián több előadást is végighallgathattak a résztvevők, így például Segítők a Bibliában címmel Dr. Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektor helyettese, Az életre hangolt teremtett világ; Professzoros vidámság címmel Dr. Gaál Botond, a Hittudományi Egyetem professzora, Gályarabjaink „szép vallástétele” címmel Dr. Baráth Béla, a Hittudományi Egyetem tanára tartott előadást.

Fotók: Máté Gyuláné