Rendszerüzenet
2015. április 21.

Egyedülálló gyűjtemény

A Gyűjtemények napján nyitotta meg újra a Nagy Jenő Állatgyűjteményt április 11-én a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona az iskola épületében.

A megnyitón Győri József igazgató elmondta, hogy a gyűjtemény helyét az iskola könyvtárával együtt több millió forintból valósították meg. A tetőtéren kialakított teremben több mint 300 preparátumot láthatnak a hallgatók és a látogatók. Kifejtette, hogy a Kollégium állat – és növénygyűjteményének kezdetei az 1850-es évekre nyúlnak vissza. Bár az intézmény 1850 előtt is rendelkezett néhány állatritkasággal, az igazi fellendülést Kovács János, híres Afrika-kutató érkezése jelentette. Kovács János 1858-ban jött az intézménybe és hozta magával saját gyűjteményét.

Az egyedülálló gyűjtemény fénykora az 1920-as évektől Nagy Jenő, egykor gimnáziumi tanár, Európa-hírű ornitológus munkássága idején köszöntött be. Bár az állatpreparátumok jelentős része a II. világháborúban elpusztult, ma is csaknem 300 madár, emlős jelenti a páratlan gyűjtemény anyagát.

A megnyitón elhangzott, hogy a gimnázium ásványgyűjteménye jelenleg az egyetlen látogatható gyűjtemény Debrecenben, mert most sem a Debreceni Egyetemen, sem a Déri Múzeumban nincsenek kiállítva ásványok.

A gimnázium a 2014/2015-ös tanévet már a Péterfia utcai épületben régi-új helyén kezdte. Az állatgyűjtemény darabjait Papp János, okleveles vadászati preparátor, a Ligetalja Természetvédelmi Egyesület elnöke gondozta, aki a megnyitón elmondta, hogy ma Magyarországon nincs olyan tanintézmény, amelyik ilyen átfogó gyűjteménnyel rendelkezne. Kiemelte, hogy a gyűjtemény értéke százmilliós nagyságrendben mérhető, többek között azért, mert vannak benne olyan fajok, amelyek jelenleg a kihalás szélén állnak. Papp János hangsúlyozta, a gyűjtemény mivel mindkét világháborút átvészelte, ezért bízik benne, hogy a jövőben is az ifjúság nevelését fogja szolgálni és megérteti az emberekkel, hogy azt a csodát, amiben élünk meg kell őrizni!

A gyűjtemény megnyitója végén Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy nagyon nagy gazdagság van a gimnázium birtokában, amelyre méltán büszke lehet. Kívánta hogy a gyűjtemény sokakban ültesse el azt, hogy a természet, ami Isten ajándéka, ilyen csodákat rejt.

Fotók: Barcza János