Rendszerüzenet
2015. március 31.

Komplex energetikai fejlesztés három intézményben

Sajtótájékoztatón számolt be a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő három intézményben, a Reménysugár Hajléktalanok Nappali Melegedőjében, a Nyitott Ajtó Otthonban és az Ifjúsági Központban megvalósult komlex energetikai fejlesztés eredményeiről Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese és Lakatos Tibor a kivitelező, Európa Terv Kft. ügyvezetője. A március 30-i alkalomról a Partium Group Kft. beszámolóját itt olvashatják:

alt

A Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség sikerrel pályázatott az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programban. Az Irányító Hatóság döntése alapján a Kedvezményezett 86 millió forint támogatásban részesült. A projektmenedzsment feladatokat az Európai Terv Kft., míg a nyilvánosság biztosításához kapcsolódó tevékenységeket a Partium Group Kft. látta el.

Az „Egyházi jogi személyek épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” című pályázati felhívásra a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség 2014-ben sikeres pályázati anyagot nyújtott be. A benyújtott 101 millió forintos összköltségvetésű projektekben 3 épület energetikai felújítását tervezték. A pozitív támogatói döntést követően, 15 millió forint saját forrás biztosításával a beruházásokat az alábbi helyszíneken végezték el: Hajléktalan Melegedő (Péterfia u. 40., 1), Nyitott Ajtó Otthon (Múzeum u. 2., 1), és Ifjúsági Központ (Leány u. 2.).

A beruházásoknak köszönhetően az energiára fordítandó költségek jelentősen csökkennek. További hosszú távú eredmény a közvetett kibocsátású üvegházhatású gázok mennyiségének csökkenése.

A terveknek megfelelően 3 helyszínen megvalósult egy korszerű napelemes rendszer kiépítése. A helyszíneken összesen 311 napelem telepítésére került sor, 76,22 kW-os összteljesítménnyel. Az intézményekben a világítást is hatékonyabbra, energiatakarékosabbra cserélték.

A napelemek telepítésével, valamint a világítás korszerűsítésével a projekt hozzájárult az Európai Unió által megfogalmazott, a megújuló energiára és energiahatékonyságra vonatkozó célkitűzéseihez.

A projekt segítségével a fenntartó Egyházközség éves költségvetését – a 3 helyszínre vonatkozóan – a jövőben kisebb mértékben terhelik majd az energiaszámlák. A komplex energetikai fejlesztés a szakértői számítások alapján közel 4 millió forintos megtakarítást jelent évente. Az ily módon felszabadult pénzügyi források az Egyházközség közfeladatai ellátására teremtett újabb forrásokat, ezzel is hatékonyabbá és színvonalasabbá téve szolgáltatásait.

E beruházásnál szó szerint is igaz a szlogen, hogy „Befektetés a jövőbe”, hiszen az energiahatékonyság növelése révén éves szinten megtakarított energia összesen 116,25 Gj, s az üzemeltetés során az éves energiaköltségek is jelentősen csökkennek.

Forrés és fotó: Partium Group Kft.