Rendszerüzenet
2015. március 06.

Elkezdődött a Határtalan Tehetségek konferencia

A TÁMOP-4.1.1.D-12/2/KONV-2012-0007 – Egyetemes célok – egyetemes összefogás. A Wáli István Református Cigány Szakkollégium hosszú távú fejlesztési koncepciója” kódszámú és elnevezésű projektünk részeként a szakkollégium március 6-án és 7-én tartja „Határtalan tehetségek” – elnevezésű nemzetközi szakmai konferenciáját.

A rendezvény célja, hogy a roma és hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatásban megvalósuló tehetséggondozásával kapcsolatos hazai és határon túli tapasztalatokat összegezze, szakmai ajánlásokat fogalmazzon meg, valamint szakmai együttműködési lehetőségeket tárjon fel.

A Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot 2011 májusában alapította meg a Magyarországi Református Egyház. Intézményünk tagja a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatnak, mely a történelmi egyházak és a Magyar Kormány együttműködéseként alakult meg. Az Egyház fenntartásában működő Szakkollégium célja, hogy missziója révén oly módon segítse a felsőoktatásban jelen lévő cigány fiatalok debreceni tehetséggondozását, hogy egyben keresztény szellemiséget, nyitott és befogadó szemléletet, és Magyarországért, valamint a régióért vállalt elhivatottságot kínáljon a számukra. Egy olyan műhely megteremtése volt a célunk, ahonnan a mindenkori magyar társadalom egészéért, valamint saját cigány közösségeikért is felelősséget vállalni kész diplomások kaphatnak lehetőséget arra, hogy az elmúlt évtizedek kevés eredményt hozó próbálkozásai után a cigányság tényleges felzárkózásának útját segítsék elő. Intézményünk egy 2013 őszén megítélt uniós támogatásnak köszönhetően számos szakmai program megvalósítására kapott lehetőséget, ezek egyike a most megrendezésre kerülő „Határtalan Tehetségek” Konferencia, mellyel határon innen és túli, a tehetséggondozásban, társadalmi felzárkózásban elkötelezett szereplők, felsőoktatási intézmények, alapítványok, egyesületek találkozója valósulhat meg a kapcsolatok mélyülésének, a későbbi közös munkálkodásnak reménységével.

A konferencia március 6-án 10 órakor kezdődött a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kálvin termében. A rendezvényt Dr. Bölcskei Gusztáv, az egyetem rektora nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy reméli, a konferencia lehetőséget teremt arra, hogy felépüljön az a bizalmi háló, amelyik szükséges ahhoz a munkához, amelyet a szakkollégiumok, mint bizalmi kiskörök végeznek.

A Wáli István Református Cigány Szakkollégium diákjai közül többen nem a Hittudományi Egyetemen, hanem a Debreceni Egyetemen tanulnak, így az intézmény másik kiemelt partnere a Debreceni Egyetem, amelynek nevében Dr. Csernoch László, tudományos rektorhelyettes köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, hogy az egyetem egyik, hanem a legfontosabb feladata a tehetséggondozás, amelynek egyik formája a szakkollégium. Hangsúlyozta az egyetem célja nem csak az értelmiség kinevelése, hanem az, hogy az intézményben végzett hallgatók visszamenjenek arra a településre, ahonnan érkeztek és ott neveljék, támogassák a fiatalokat.

Az eseményen végül a Wáli István Református Cigány Szakkollégium vezetője köszöntötte a résztvevőket. Uhrin Anikó elmondta, hogy az intézmény kiemelt feladata, hogy a hallgatók a legmagasabb szinten bontakoztathassák ki tehetségüket.

A köszöntések után előadásokkal folytatódott a két napos konferencia. A Magyarországi Református Egyház szerepvállalása a cigányság felzárkózásában, misszió, esélyegyenlőség, tehetséggondozás címmel Tarr Zoltán, zsinati tanácsos tartott előadást. Ezt követően Langerné Victor Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára a felzárkózás, tehetséggondozás állami tapasztalatairól, fontosságáról, jelenéről és jövőjéről beszélt, míg Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) általános alelnöke, valamint a TDK Határok Nélkül program szakmai vezetője ismertette azt a programot, amely a köz- és felsőoktatás közötti átmenetben segíti a tehetséggondozást.