Rendszerüzenet
2015. február 27.

6 gyülekezet jelentkezett az MRSZ akadálymentesítési pályázatára

Első alkalommal - 2014-ben - 10 most a második fordulóban 6 gyülekezet jelentkezett 2015. január 20-ig a Magyar Református Szeretetszolgálat gyülekezeti akadálymentesítési pályázatán. Az egyházközségek a következő évben szakképzett mentorok segítségével, érzékenyítés, képzés, cselekvési terv kidolgozása alapján indulhatnak el az akadálymentesítés útján, amelynek elsődleges célja a lelki akadályok leküzdése, a fogyatékkal élő testvérek beintegrálása a gyülekezeti életbe- mondta az MRSZ önkéntes programok igazgatója.

Vad Lilla kiemelte, hogy mindkét jelentkezésnél fontos kritérium volt, hogy olyan gyülekezetek adjanak be pályázatot, amelyekhez nem tartozik fogyatékos személyeket ellátó intézmény, és semmiféle szolgálat nem működik fogyatékos testvérek bevonására. Tavasszal a már 10 gyülekezet mellett újabb 6 egyházközségben kezdődhet el a munka. A pályázat megvalósulást a HEKS svájci segélyszervezet támogatja, a szervezet és a Magyarországi Református Egyház között létrejött megállapodás értelmében.

A programban jelenleg négy mentor vesz részt, akik tavaly kapcsolódtak be a gyülekezetek munkájába. Ők segítettek a cselekvési terv kidolgozásában és a programok megvalósításában az első körben jelentkezett tíz gyülekezetnek és idén tavasztól ők támogatják a most pályázott hat egyházközséget is.

A gyülekezetek fontos feladata, hogy megkeressék a közelükben élő, akár a gyülekezethez még nem tartozó fogyatékkal élő testvéreket. A cél az, hogy be tudják vonni a gyülekezet életébe őket, ezért egyes egyházközségekben kézműves foglalkozásokat, máshol táncházakat is szerveznek.  

A most jelentkezett hat gyülekezettel idén tavasszal találkoznak a mentorok.