Rendszerüzenet
2015. február 24.

A költő mint társadalmi jelenség- könyv Csokonai pályafutásáról

Csaknem tíz évet dolgozott Szilágyi Márton: A költő mint társadalmi jelenség- Csokonai Vitéz Mihály pályafutásának mikrotörténeti dimenziói című könyvén, amelynek bemutatóját február 23-án tartották a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kálvin termében.

A bemutató elején a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója kiemelte, hogy rendkívülinek tartja a kötetet. A szerző szerint nem minden idők legpontosabb életrajzi monográfiája, Gáborjáni Szabó Botond azonban úgy véli, hogy mégis az.

A kötetet dr. Debreczeni Attila, a Debreceni Egyetem professzora, a könyv lektora mutatta be. Debreczeni Attila kifejtette, hogy a könyv egyes részei tanulmányként megjelentek már szakfolyóiratokban, és tavaly év végén jelent meg. Hangsúlyozta, hogy Csokonai életművének mikrotörténeti megközelítési módja a kulcsa annak, hogyan érthetjük meg a költőt, mint társadalmi jelenséget. A könyv az egyén és a társadalom közötti interakció vizsgálatára törekszik, valamint bemutatja azt is, hogy hogyan zajlott le a kulturális intézményrendszer kialakulása.

Debreceni Attila kiemelte, hogy a kötet párját ritkítja, a teljességre törekedve tekinti át a költő életpályáját, úgy hogy elválasztja egymástól a hitelesített és nem hitelesített adatokat.

Szilágyi Márton az Eötvös Lóránd Tudományegyetem XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének vezetője  a bemutatón elmondta, hogy a könyv megírásánál egy egyfajta kétely vezette, hogy valóban igazak-e a Csokonairól szóló állítások, akár a szerelmi életét, akár a diákéveit, akár a munkásságát tekintve. Törekedett arra, hogy bemutassa Csokonai Vitéz Mihály költészetét, társadalomban betöltött helyét, szerepét és az akkor még épülőben lévő kulturális intézményrendszert.

A bemutatón elhangzott, hogy az utóbbi időben három Csokonairól szóló könyv is íródott, ebből a háromból azonban még egyet nem jelentettek meg. Az a kötet sajnos befejezetlenül maradt, szerzője Borbély Szilárd halála miatt, de a igyekeznek mihamarabb ezt a könyvet is megjelentetni, ezzel is emléket állítva a szerzőnek.

A könyvbemutatón Csörsz Rumen István Balassi-díjas lantművész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa Csokonai megzenésített verseiből adott elő, a bemutató után az érdeklődők pedig megtekinthették a Kollégium Csokonai-emlékszobáját.