Rendszerüzenet
2015. február 20.

Álmok, identitás, evangélium- Könyvbemutatók az Egyetemen

Három kötet bemutatóját tartotta február 19-én, 14 órától a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kálvin termében a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója az Egyetemmel közösen.

alt

A Kiadó vezetője, Galsi Árpád a bemutató elején kiemelte, hogy a három újdonságot nehéz egymáshoz kötni, de legalább a Kálvin Kiadó sokszínűsége is a könyvszeretők elé tárulhat a könyvbemutató alatt.

alt

Az alkalmon először Fekete Károly szerkesztő, mutatta be a Rózsai Tivadar vallástanár válogatott igehirdetéseit tartalmazó, Álmokat álmodni- Látásokat látni című könyvét. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a kötettel kapcsolatban elmondta, hogy a Magyar Református Igehirdetőket bemutató sorozat, amelynek első része ez a kiadvány, olyan igehirdetőket mutat be, akik szóbeszéd tárgyai a korszellem miatt, de feledésbe merülhetnek. Hangsúlyozta, hogy a sorozat, amelynek társszerkesztője Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, nem megy vissza a 16. századig, csak a szocializmus utáni időkig.

alt

Rózsai Tivadar felnevelt egy generációt, akik tovább viszik örökségét, tudását, de azt nem ismerte a szélesebb közönség, hogy hogyan prédikált- mondta Fekete Károly. Mivel Rózsai Tivadar megsemmisítette igehirdetései után jegyzeteit, így csak hanganyagokra tudott támaszkodni a kötet szerkesztője. A könyv 15 prédikációt és helyenként imádságokat is tartalmaz, így mutatva be Rózsai Tivadart.

alt

A bemutatón Győri L. János irodalomtörténész irodalmi és művelődéstörténeti tanulmányokat tartalmazó, a Református identitás és magyar irodalom című könyvét is megismerhették a jelenlévők. A kötet, amelyet Dr. Fazakas Gergely Tamás egyetemi adjunktus mutatott be, a 16. és 18. század művelődéstörténetét vizsgálja, közérthető módon. A 14 tanulmány folyóiratokban már megjelent és református írókról szól, akiknek munkásságában nagy szerepet kap és érzékelhető a református identitás.

alt

A könyvből a bemutató után, a szerző részleteket olvasott fel.

alt

A bemutató végén a Kálvin Kiadó vezetője ismertette James D.G. Dunn: Kezdetben volt az evangélium- Jézus, Pál és az evangéliumok című könyvét.  Galsi Árpád kiemelte, hogy a kiadó törekszik arra, hogy olyan jelentősebb külföldi teológiai kutatók könyveit jelentesse meg, amelyek gazdagíthatják a magyar teológiai kutatásokat.  Hangsúlyozta, hogy ez a könyv nem várja el olvasójától a magas teológiai tudást, közérthető és átfogó módon magyaráz, mindemellett a témával, azaz a Pál apostol történeteivel foglalkozókat tovább gondolásra, vitára, és kutatásra ösztönzi. 

Fotók: Barcza János