Rendszerüzenet
2015. február 09.

Szükséghelyzetben

Közegyházi költségvetési támogatás nélkül, de összefogással idén is lesz Csillagpont – mondja Szontágh Szabolcs. A Zsinati Ifjúsági Iroda vezetőjével az anyagi nehézségek mellett a szervezés jelenlegi állásáról, a júliusi ifjúsági találkozó karakteréről és egy megvalósításra váró álomról, az országos református családos találkozóról is beszélgettünk.

A decemberi híradások óta sokan azt hiszik, idén nem lesz Csillagpont. Tényleg nem lesz?

Csillagpont lesz. Arról, hogy nem lesz, nem volt szó, végig az volt a kérdés, hogy a finanszírozása hogy oldódik meg. Mindenkit megnyugtatok, hogy a Csillagpont 2015. július 21. és 25. között Tatán megvalósul.

Internetes fórumokon arra kértétek az embereket, imádkozzanak a találkozó jövőjéért. Mi történt?

Novemberben a Zsinat megerősítette, hogy az idei Csillagpont – addigra már elkezdődött – szervezése folytatódjon, valamint felkérte a Zsinati Tanácsot, hogy gondoskodjon anyagi forrásokról egy országos családos találkozó életre hívásához. Utóbbira azért volt szükség, mert a családosok számára egy másik teret, helyszínt készítünk elő a találkozásra. Viszont a Zsinati Tanácsnak decemberben már egy új helyzettel kellett megbirkóznia, nevezetesen, hogy „az annyi nem annyi, amivel számoltak". Az állami költségvetés tervezetéből az derült ki, hogy 2015-ben a vártnál jóval kevesebb szabadon felhasználható forrás jut az egyházaknak. Mindez a zsinati ciklusváltás közepén. Felelős vezetőinknek olyan pénzügyi döntéseket kellett hozniuk, hogy jó szívvel hagyhassák az egyházat a következő ciklusra. Ennek az lett a következménye, hogy a Zsinati Tanács úgy döntött: az idei Csillagpontot a közegyházi költségvetésből nem tudja finanszírozni, ugyanakkor – mivel ez már több mint egy évtizede létező, jó és áldásos találkozó – megerősítette, hogy folytatódjon a szervezése. S bár megértették a megálmodott családos találkozó szükségszerűségét, de úgy látták, 2015-re ezt az álmot el kell engednünk.

Családos találkozó nem lesz, de a Csillagpont korhatáros lesz?

Igen, korhatár most is lesz, (ahogy eddig is volt,) de az évek számánál fontosabb tényező az élethelyzet. A legutóbbi találkozókon egyre nagyobb számban vett részt a 14-16 év közötti, konfirmandus korosztály. Ők már nem gyermekek, hanem a fiatal kamaszok. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az egyetemisták életkora kitolódik, s ezzel együtt a családalapítás időpontja is, átlagosan 30éves kor utánra. A Csillagpont célcsoportja a fiatalok. 2003 óta eltelt tizenkét év, egy generáció felnőtt, családot alapított, de többszázan még visszajárnak, mert nem akarnak kimaradni ebből az életérzésből. Onnantól kezdve, hogy valakinek gyermeke van, egész más hívószavai vannak az adott témához, egész más „igényei" vannak a találkozóval kapcsolatban . A résztvevők számára ezek talán nem karakteresek, de a szervezőknek más irányt jelentenek. S azt is látni kell, hogy az egyházon belül az ember szerepe, őrállói posztja változik. Nehéz ezt megélni, de nekünk segíteni kell az embereket, hogy családosként is megtalálják helyüket az egyházban. Ezért is született meg az a döntés, hogy az ifjúságot és a gyermekes családosokat, ezt a két – jól elkülöníthető élethelyzetben lévő – réteget célszerűbb kettéválasztani. Ezért a Csillagpontra azokat a 14-35 közötti fiatalokat hívjuk, akiknek még nem alapítottak családot és a fiatal házasokat, akiknek még nincs gyerekük.

Ezért találtátok ki a családos találkozót, de az most nem lesz...

2015-ben nem lesz. Leginkább az hiányzik hozzá, hogy megtaláljuk azt a magot, amelyik magáénak érzi, s kézbeveszi a családos találkozó szervezését, de nagyon nehéz ezt úgy megtalálni, hogy az alapfeltételeket nem tudod kézzelfogható, anyagi módon hozzátenni. Mindenki bízik abban, hogy ez az anyagi helyzet – nem esetszerűen, hanem rendszerszinten – változni fog. Hisszük, hogy a jövőben a családi találkozónak is kialakul a biztos önkéntesi bázisa, s az egyházunk mellé tudja majd tenni azt a biztos anyagi alapot, amire lehet építeni.

Forrás és további részletek: www.reformatus.hu