Rendszerüzenet
2015. január 29.

Emlékezés Csokonaira

Csokonai-ünnepséget tartottak a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában január 28-án este, abból az alkalomból, hogy 210 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Csokonai Vitéz Mihály költő, a város szülötte, a kollégium egykori diákja.

Az alkalmon átadták és felavatták a Kollégium Csokonai szobájának új festett üvegablakát, amelyre hetven évet kellett várni. A Csokonai és barátai címet viselő ablak elődjét Toroczkai Oszvald készítette, az ablakot azonban 1944-ben bombatalálat semmisítette meg.

Burai István alkotását Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke avatta fel, aki elmondta, hogy olyan alkotást avatunk, aminek régen itt lenne a helye”, mint mondta az új ablak színben, méretében és kialakításában is egyezik az elődjével. Burai István munkája méltó párja Toroczkai Oszvald ma is látható, a Kollégium 400 éves évfordulójára, 1938-ban készített Hatvani és tanítványai című ablakmozaikjának - tette hozzá Fekete Károly.

A Csokonai szoba az ablak mellett egy rézkarcsorozattal is gazdagodott, amelyet Szilágyi Imre grafikusművész készített.

Az ünnepségen Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte, hogy a magyar irodalom nagy alakjai közül Csokonai Vitéz Mihály az a költő, aki a legjobban összeforrott Debrecennel. Identitást adott a városnak, a diákok ápolták emlékét, a város síremléket állítatott, több intézmény is felvette nevét. Éppen ezért hangsúlyozta, hogy a Csokonai hagyomány tovább ápolása nagyon fontos feladata a debrecenieknek.

Az ünnepségen Debreceni Attila irodalomtörténész professzor a Csokonai-kutatás legújabb eredményeiről beszélt. Kifejtette, hogy nem sokára elkészül egy olyan elektronikus kritikai kiadás, amely lehetőséget ad arra az olvasónak, hogy Csokonai Vitéz Mihály életét és munkásságát források, műfajok, vagy időrend alapján ismerje meg. Emellett minden eredeti forrást is megtalálhat az oldal látogatója, a friss kutatások és a Csokonai versek énekfeldolgozása, kottái mellett.

Az alkalmon Gáborjáni Szabó Botond, a kollégiumi nagykönyvtár és múzeum főigazgatója a Csokonai-emlékhelyről, Keczán Mariann muzeológus a Csokonai Vitéz Mihályt bemutató múzeumpedagógiai füzetről tartott ismertetőt. A füzet nem az évszámokra teszi a hangsúlyt, hanem az érdekes történetekre és Csokonai Vitéz Mihály kollégiumi pereiről is lerántja a leplet.

Az ünnepség után a résztvevők a Debreceni Református Kollégiumból Csokonai Dorottya utcai sírjához vonultak, ahol gyertyagyújtással, koszorúzással és énekszóval emlékeztek a költőre.

 

A lejátszó betöltése....