Rendszerüzenet
2014. november 18.

Páratlan kincseket rejt a mezőtúri Református Gimnázium könyvtára

Igazi ritkaságokat rejt a mezőtúri Református Gimnázium könyvtára. A puritán egyszerűségű polcokon évszázados, míves kötésű könyvek sorakoznak, felidézve rég letűnt korok emlékét. A közel ötszáz éves múltra visszatekintő gimnázium könyvtárának köteteit olyan nagyságok is lapozgatták, mint Szép Ernő, Tamkó Sirató Károly, Várkonyi Zoltán és Móricz Zsigmond.

– A gyűjtemény első darabjait egykori öregdiákjainknak köszönhetjük – mondja el Bodorik Sándor, a gimnázium könyvtárosa. A páratlan ritkaságokat hosszú évek óta ő kezeli. – Ők külföldi tanulmányaikból visszatérve adományozták saját könyveiket az iskolának. Így aztán ezeknek a műveknek jelentős része filozófiai tárgyú vagy éppen természettudományos témájú, s a legtöbbször az eredeti tulajdonos által írott lapszéli jegyzetekkel van ellátva.

alt

A legrégebbi műveket széjegyzetekkel is ellátták a régi tulajdonosok – mutatja Bodorik Sándor könyvtáros FOTÓ: Mészáros János

S Bodorik Sándor már mutatja is a legrégebbi, természetesen még latin nyelvű ritkaságot, Augustinus Aurelius 1529-ben kiadott művét, melyet Ertsei Dániel adományozott az 1700-as évek második felében a könyvtárnak.

Az évszázadok során természetesen folyamatosan bővült a gyűjtemény, az úgynevezett „régi könyvtár” összességében mintegy 14 ezer kötetet számlál.

– Ebből közel négyezer a bekötött folyóirat, így például 1911-től 19 esztendőn keresztül a Nyugat minden évfolyama megtalálható nálunk – magyarázza a könyvtáros. – De őrizzük a legelső mezőtúri lapot, a Mező-Túr és Vidéke folyóiratot is, amely 1884-től egészen 1944-től jelent meg a városban. Sajnos a hetvenes években erőteljesen megtizedelték a könyvállományunkat. Hasonlóan az ország többi nagy egyházi gyűjteményéhez, ide is kiszálltak az ELTE szakemberei és számos értékes – elsősorban latin és görög nyelvű – könyvet elvittek tőlünk. Ennek ellenére ma is mintegy hatszáz olyan kötetünk van, amely Magyarországon kizárólag itt található meg.

Amint Bodorik Sándor elmondta, az évszázadok során számos neves személyiség gyűjtött anyagot a református kollégium könyvárában. Köztudomású például, hogy Móricz Zsigmond Úri muri című művéhez Mezőtúron gyűjtött anyagot. Jelenleg elsősorban kutatási célokra használják a gyűjeményt, de természetesen a mostani diákok is betekintést kapnak a páratlan kincseket rejtő könyvtárba.

Forrás: www.szoljon.hu

A mezőtúri ősi gimnáziumot Túri Szabó Lukács, alias Circator és Túri Sánta Jakab Wittenbergben tanult diákok, prédikátorok alapították 1530-ban. Az Alma Mater 1734-ben keletkezett latin nyelvű törvényei, melyet a tanulók 1820-ig aláírtak, azt mutatják, hogy az intézet a XVII. század folyamán rendezett viszonyok között élő, virágzó iskola volt, amelynek az ország távolabbi vidékeiről, Dunántúlról, Felvidékről és Erdélyből is voltak tanulói. Országos hírű személyiségek kerültek ki az utóbbi évtizedek során is a túri Alma Materből, így többek között a gimnázium diákja volt Szép Ernő költő, Tamkó Sirató Károly költő, Erdélyi József költő, Várkonyi Zoltán színész, filmrendező, Spett Ernő, Szolnok és Mezőtúr volt polgármestere, Kner Imre nyomdász, tipográfus, könyvkiadó, Szécsi Pál táncdalénekes, Papp Bertalan kardvívó olimpiai bajnok és Széchy Tamás, az „úszópápa”.