Rendszerüzenet
2014. november 13.

Díjazottak a Zsinaton

Átadták tegnap a Zsinaton, a Magyarországi Református Egyház Zsinata által alapított díjakat, amelyekkel a könyvkiadás, a teológia, a lelkipásztori szolgálat, az oktatás és a szociális területen nyújtott kiemelkedő teljesítményeket ismeri el a testület. A díjazottak között több kerületünkben élő és szolgáló személy is van! A díjazottakról itt olvashatnak:

Idén is elnyerte az Év Könyve díjat a legfigyelemreméltóbbnak tartott református kiadvány. Az elismerést a Kálvin Kiadó által kiadott, magyar szerző által írt, s az előző évhez kötődő kötet kaphatja. Idén Fekete Károly debreceni professzor nyerte el a díjat, A Heidelbergi Káté magyarázata című művével. Laudációt Ferencz Árpád mondott, kiemelve, hogy a könyv a nemzetközi szakmai körökben is megállja a helyét. A Heidelbergi Káté megmutatja, mit jelent keresztyénnek lenni – idézte a szerzőt Ferencz Árpád.

Az Aranygyűrűs teológiai doktori díjjal tüntetik ki azt a lelkipásztort, teológiai tanárt, aki a magyar református teológia terén életművével korszakalkotó jelentőségű munkát végzett. Idén a díjat Németh Dávid, a Károli Gáspár Református Egyetem teológiai professzora nyerte el. 

Átadták a Dobos Károly Lelkészi Díjat, amelyre az a gyülekezetben hűséggel szolgáló, gyülekezetét megőrző, építő, velük közösséget vállaló lelkipásztor jelölhető, akinek gyülekezeti szolgálati ideje legalább húsz év. Az ad hoc bíráló bizottság javaslatára ezt a kitüntetést a Tiszakarádi Református Egyházközség lelkipásztora, Egeresi László és Kónya József zsarolyáni lelkipásztor nyerte el. Laudációt Vad Zsigmond esperes és Bartha Gyula esperes mondtak. A laudációkban kiemelték, mindketten Isten szerény és végtelenül szorgalmas szolgálói voltak, akik a legnehezebb időkben, a legmostohább körülmények között erőt és szeretetet tudtak sugározni a hívek felé.

Átadták a Kiss Ferenc-díjat is, amely a Magyarországi Református Egyházban végzett gyülekezeti diakóniai szolgálatért adományozható. A kitüntetésre az terjeszthető fel, akinek gyülekezeti szolgálata, életvitele, életszemlélete példaértékű lehet mások számára, és aki több évtizede dolgozik fáradhatatlanul és hűséggel a református diakóniában, az elesettek segítéséért. Idén e díjat Csenki Zsuzsanna - Budapest- Budai Református Egyházközségtől, illetve posztumusz Vágó Sándorné, a Hosszúpályi Református Egyházközségtől nyerte el. Laudációjában Rozsnyai István elmondta, hogy mindketten fáradhatatlanul segítettek az időseknek, betegeknek. Nemcsak programokat, köröket szerveztek, hanem folyamatosan nyújtottak gyakorlati segítséget: akár a betegek szállításáról, az idősek látogatásáról, ruhagyűjtésről, vagy közös imádkozások szervezéséről volt szó.

A Juhász Zsófia-díj a Magyarországi Református Egyházban végzett intézményes diakóniai szolgálatért jár. A kitüntetésre az terjeszthető fel, aki a református diakóniai intézmény(ek)ben vállalt hűséges szolgálatával mind szakmailag, mind emberileg, mind a református lelkiség szempontjából kiválóan és eredményesen segítette rászoruló embertársait, és aki legalább 15 éves aktív munkaviszonnyal rendelkezik a református diakónia területén. Ebben az évben két szolgálattevő kapta a díjat: Marján Éva (Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthona-Debrecen) és Márkus Gábor (Tiszta Forrás Alapítvány-Budapest). Laudációjában Rozsnyai István hangsúlyozta, hogy mindkét kitüntetett kiemelkedő munkát végzett az elesettekért. Márkus Gábor a szenvedélybetegekért végzett alázatos és úttörő munkájával érdemelte ki, Marján Éva az időseket, a haldoklókat támogatta végtelen türelemmel.

Forrás: reformatus.hu