Rendszerüzenet
2014. október 24.

A lebombázott templom

Az 1944. június 2-án történt angol-amerikai légitámadásban semmisült meg a debreceni- ispotályi református templom, amelyet nem építettek újjá. A templom nélkül maradt gyülekezetet a Kistemplom fogadta be, majd később hivatalosan is egyesült a két közösség, így ma is egy egyházközséget alkotnak. 

A 70 évvel ezelőtt történt események kapcsán  a Debrecen Kistemplomi – Ispotályi Református Egyházközség és a Református Kórházlelkészi Szolgálat a emlékünnepséget szervezett október 19-én. A megemlékezés keretében az Ispotály egyetlen megmaradt épületén levő emléktáblánál, a Raktár utcában elhelyezték a megemlékezés koszorúit, valamint előadásokat tartottak a Kistemplomban az egykori Ispotály történetéről és a szeretetszolgálati munkáról, valamint nyílt egy kiállítás, amely többek között az Ispotály Templom megmaradt tárgyait mutatja be.

Az Ispotályt és az ottani egykori templom történetét Csizmadia József kutatja, aki az Európa Rádiónak elmondta, hogy az Ispotályt, a szegényházat, Boncz László a saját házában alakította ki 1529-ben, hogy segítséget nyújtson a beteg, szegény olykor fogyatékkal élő embereknek. Az Ispotály később bővült, a hozzá tartozó református templomot 1704-ben építették meg, amely a történelem folyamán többek között tűzvész áldozata is lett, így többször kellett újjáépíteni.

1944. június 2-a után azonban már nem építették fel újra a templomot, sőt a körülötte lévő ispotályi épületeket is lebontották. A templom nélkül maradt helyi gyülekezetet 1972-ben fogadta be a Kistemplomi Egyházközség, amely Debreceni- Ispotály Integrált Szociális Intézmény néven három éve hozta létre azt a szociális intézményt, amely arra hivatott, hogy tovább vigye azt az örökséget, azt a szellemiséget, amit az ispotályi szolgálat jelentett, így itt az elesetteknek, időseknek, szegényeknek nyújtanak segítséget.