Rendszerüzenet
2014. október 21.

Választás-2014

Tiszántúli Református Egyházkerület Választási Bizottsága az egyházkerületi tisztségviselők 2014. évi választási eljárásában ‑ a kebelbeli kilenc egyházmegye jelölő közgyűlési eredményeinek összesítése alapján ‑ a presbitériumoknak az alábbi jelölteket ajánlja megválasztásra: 

  • püspöki tisztségre: dr. Fekete Károly;

  • egyházkerületi főgondnoki tisztségre: dr. Adorján Gusztáv;

  • egyházkerületi lelkészi főjegyzői tisztségre: Derencsényi István;

  • egyházkerületi világi főjegyzői tisztségre: Molnár János;

A választási bizottság megállapította, hogy a jelöltek megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, a jelölést valamennyien írásban elfogadták és megszerezték a választási törvényben meghatározott százalékos arányt. Megállapította a választási bizottság azt is, hogy a jelöltté váláshoz szükséges  jelölési arányt más  személyek is megszerezték, de  ők a jelöltté váláshoz szükséges elfogadó nyilatkozatot nem tették meg.

A beérkezett iratok vizsgálata alapján a választás törvényességét érintő vagy veszélyeztető tényt vagy körülményt a választási bizottság nem észlelt.

A választási bizottsághoz a választási eljárással kapcsolatban panasz senkitől nem érkezett.

Debrecen, 2014. november 5.

dr. Molnár Pál, a választási bizottság elnöke

 

A jelöltek bemutatkozása

 

Dr. Fekete Károly püspökjelölt bemutatkozása:

alt

Kisvárdán születtem 1960. január 8-án. Édesapám Tornyospálcán, Kabán és Nyíregyházán volt lelkipásztor, esperes, majd debreceni teológiai professzor. Édesanyám Csontos Erzsébet.

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem 1978-ban, majd a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola orgona szakát Virágh Endre orgonaművész vezetésével végeztem el (1982). Debrecenben lettem teológus. Az első év után Lentiben voltam katona. Az I. lelkészképesítő vizsgát jeles, a II. vizsgát kitűnő eredménnyel tettem le. 1988-1992 között beosztott lelkész voltam a Debrecen- Nagytemplomi Egyházközségben, ahol a rendszerváltás éveiben sok és sokszínű szolgálatot végezhettem. Ezzel párhuzamosan tanítottam a debreceni Teológián, ahová 1992 őszétől főállásba hívtak meg a rendszeres teológiai tanszékre adjunktusnak. Doktori fokozatot 1995-ben gyakorlati teológiából szereztem summa cum laude minősítéssel dr. Kozma Zsolt professzor vezetésével Kolozsváron. 1996-ban lettem a gyakorlati teológiai tanszék vezetője.

Családi életemben válságként éltem meg első házasságom felbomlását, melyből két fiam született, Károly és László. Feleségemmel, Kavisánszki Györgyi lelkipásztor-óvópedagógussal 1999-ben kötöttünk házasságot, aki jelenleg a Debreceni Református Kollégium Óvodáját vezeti. Két kislányunk, Hanna Zsófia és Borka Orsolya még általános iskolások.

1997 és 2005 között, illetve 2011-től a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorává választottak. Erre az időszakra esett a teológiai képzés hat évessé szervezése és a felsőoktatás nagy változásai (akkreditáció, integráció, PhD-rendszer, kreditrendszer, Bologna-folyamat). A MRE Doktorok Kollégiumának 2003 őszétől vagyok alelnöke. 2005-2014 között tudományos főtitkára voltam a MTA Debreceni Területi Bizottságának.

Kutatói ösztöndíjon 2002-ben és 2008-ban a HEKS és a Gustav Adolf Werk jóvoltából Lipcsében voltam, ahol Wolfgang Ratzmann professzor gyakorolt rám nagy hatást. Habilitációs vizsgát a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetemen tettem (2009). Tudományos munkámat Károli-díjjal (2004) és Trefort-díjjal (2014) ismerték el.

Eddig több mint kétszáz tanulmányom, számos szakcikkem, valamint tizenegy könyvem jelent meg, köztük A Heidelbergi Káté magyarázata című monográfia (2013). Több közegyházi, tudományos és közéleti tisztségem van, egyházi lapok szerkesztője és szerkesztő bizottsági tagja vagyok.

Öröm számomra, hogy gyakorlati teológusként sokfelé szolgálhattam előadással és igehirdetéssel a hazai és a határon túli gyülekezetekben. Mint gyülekezeti tag, aktívan részt veszek a Debrecen-Kossuth utcai gyülekezet életében.

Célom: a testvéri légkörű, munkatársi szemléletű, testületekre támaszkodó, emberközeli vezetés gyakorlása; gyülekezeteink megerősítése lelki-szellemi, munkatársi és anyagi téren, figyelve a különböző gyülekezeti adottságokra; a református keresztyén öntudatot megerősítő,többszintű, széles tematikájú és összehangolt felnőttképzési program elindítása; odafigyelés a lelkipásztorokra és családjaikra, az egyházi alkalmazottakra és családjaikra, egy egészségfejlesztő és pasztorációs program beindítása prevenciós hangsúllyal, valamint a lelkipásztorok egzisztenciális biztonságának növelése; közoktatási intézményeink együttműködő és partneri hálózattá formálása a Debreceni Református Kollégium intézményhálózatának lelki-szakmai koordinációs munkájával; a diakóniai és szociális intézmények speciális segítésére diakóniai iroda felállítása. Kérem a Szentháromság Istent, hogy Ő vezessen bennünket küldetésünk hűséges betöltésében.

 

Dr. Adorján Gusztáv, egyházkerületi főgondnok-jelölt bemutatkozása:

alt

Dr. Adorján Gusztáv vagyok, 1954-ben születtem egy Szatmár megyei kisfaluban. Édesapám ott szolgált haláláig, mint Református Lelkész. Édesanyám, több mint 40 évet tanító nőként dolgozott. Nővéremmel megismertük már gyerekként, hogy mit jelentett a diktatúra éveiben a biztos szeretetteljes családi háttér.

A Debreceni Református Kollégiumban érettségiztem 1972-ben, a mi évfolyamunk volt az utolsó, aki a régi Péterfia utca alól ballagott el. Akkor szomorú szívvel vettük tudomásul a gimnázium eladását, azonban annál nagyobb öröm a szívemben, hogy a Gimnázium visszaköltözött megújulva a régi megérdemelt helyére.

Érettségi után, származásom és politikai okokból nem vettek fel az orvosi egyetemre, két évet dolgoztam, majd sikeresen felvételiztem, és 1980-ban általános orvosként végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után a nyíregyházi Megyei Kórházba a szülészet-nőgyógyászati osztályra kerültem, ahol, azóta is dolgozom ma már szülész-nőgyógyász főorvosként.

Nyíregyházán alapítottam családot, feleségemmel együtt 3 gyermekkel ajándékozott meg a Jóisten, illetve már egy kis unokával is.

2010 júliusától kineveztek a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, jelenleg az egészségügy állami kézbe történő átvétele után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyetteseként dolgozom az alapszakmám gyakorlása mellett.

Szakmai pályafutásom során a szülészet csodálatos tevékenysége mellett az onkológiai és az onkosebészeti érdeklődésemnek köszönhetően tagja vagyok aMagyar Nőgyógyász Onkológusok Társaság vezetőségének, valamint a Magyar Méhnyakkórtani és Kolkoszkópos Társaság Főtitkári funkcióját is ellátom.

Közéleti tevékenységemből kiemelhető, hogy 2010-től jelenleg második ciklusomat kezdve tagja vagyok Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának egyéni képviselőként a FIDESZ-KDNP támogatásával.

A Református Egyházzal születésem óta szoros a kapcsolatom, második ciklusomat töltöm Nyíregyháza Református Egyház Községben, mint Presbiter, valamint a Nyírségi Egyházmegye Tanácsnokaként.

Eddigi életem során hiszek abban, hogy a fentről kapott tálentumainkat a lehető legjobban kell alázattal használnunk.

Számomra a legnagyobb Isteni ajándék, hogy eddigi életem során számolatlanul részt vehettem a születés csodájában, és a gyógyítás földön túli örömében. Hiszem, hogy a Jézustól tanult rszeretet erőt ad a mindennapi munkámban.

Alázattal és köszönettel fogadom az Egyházi Tisztségre történő jelölésemet.

Tudom azt, hogy:

„Ki Istenének átad mindent,

Bizalmát csak beléveti,

Azt csudaképpen őrzi itt lent,

Ínség, baj közt is élteti.

Ki mindent szent kezébe tett,

Az nem fövényre épített.”

 

Derencsényi István, egyházkerületi lelkészi főjegyző-jelölt bemutatkozása:

alt

Lelkészcsaládból származok. Édesapám Miskolc-Szirmán, Bükkaranyoson és Oszláron végzett lelkészi szolgálatot. Édesanyám Vass Jusztina házasságkötése, illetve az anyaházak feloszlatása előtt a Debreceni Diakonissza Anyaház kötelékében gyülekezeti diakonisszaként tevékenykedett. Házasságukból két gyermek született. Nővérem, Zsuzsa előbb a Debrecen, Nagyerdei Református Szeretetotthon, később a budapesti Schweitzer Albert Református Szeretetotthon vezetője lett. Miskolcon születtem 1951. május 14-én.

Általános iskolai tanulmányaimat Oszláron végeztem, a középiskolait pedig 1965-69 között a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában. Teológiai tanulmányaimat 1969-74 között végeztem a Debreceni Református Teológiai Akadémián, s a II. Lelkészképesítő vizsgát 1975-ben tettem le kitűnő eredménnyel. A segédlelkészi esztendőt az Egervölgyi Egyházmegye Átány és Heves gyülekezeteiben töltöttem. 1975. május 1-el a Debrecen- Nagytemplom- Keleti Egyházközségbe nyertem beosztott lelkészi kirendelést. 1977/78-as tanévben ösztöndíjasként két szemesztert töltöttem Zürichben.

A Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközségben helyettes lelkészi feladatok végzésével bíztak meg 1979. január 15. napjával kezdődően. 1980. februárjában a Kossuth utcai Gyülekezet megválasztott lelkipásztorának, s azóta folyamatosan itt végzem szolgálatomat.

1991. január 1. óta három cikluson keresztül töltöttem be az esperesi tisztet a Debreceni Református Egyházmegyében. 2009. január 1-től látom el a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzői tisztét.

Három leány és egy fiú gyermekem van, valamint két fiú unokám. Feleségem Debrecenben háziorvos.

Számos meditációt, bibliai tanulmányt készítettem a Református Egyház, valamint az Igazság és Élet szakfolyóirat számára, szócikkeket írtam a Keresztyén Bibliai Lexikon számára. Gyűjteményes kötetem, mely tartalmaz előadásokat, jelentéseket, alkalmi beszédeket, prédikációkat a Református Tiszántúl kiadványai című sorozatban jelent meg.

Több alkalommal voltam fórumok, konferenciák, találkozók felkért előadója.

Lelkészi főjegyzői tisztem igyekszem hűséggel és megbízhatóan ellátni mindaddig, amíg erre Isten kegyelme és az egyházkerület közösségének bizalma felhatalmazást ad.

 

Molnár János, egyházkerületi világi főjegyző-jelölt bemutatkozása:

alt

Lelkészcsalád középső gyermekeként, 1956-ban születtem, Budapesten. Édesapámat, mint református lelkészt Putnokra helyezték szolgálni. Itt nőttem fel. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem.

Építőgépész üzemmérnöki diplomát szereztem, és kezdetben az építőiparban dolgoztam Budapesten, majd miután megnősültem, Debrecenbe költöztünk, ahol a Debreceni Konzervgyárban találtam munkát.

Feleségem Dr. Csoma Judit lelkipásztor. Három, most már egyetemet végzett lányunk van.

Debrecenben a Nagytemplomi Gyülekezet tagjai voltunk, ahol akkoriban – a 80-as évek második felében - nagyon szokatlan módon három huszonéves fiatalt, köztük engem is presbiternek választottak, majd zsinati tagnak.

1991-ben kineveztek a Tiszántúli Református Egyházkerület Konferenciaközpontja, a Megbékélés Háza vezetőjének Berekfürdőre, feleségemet pedig a helyi gyülekezet lelkészének. A mai napig mindketten ezt a szolgálatot látjuk el. A 2014-es önkormányzati választáson Berekfürdő polgármesterének választottak.

1996 óta, három cikluson keresztül voltam a Nagykunsági Református Egyházmegye gondnoka, és tagja az Egyházkerületi Közgyűlésnek, valamint az Egyházkerületi Tanácsnak. Ez idő alatt két ciklusban voltam zsinati tag, az utolsó ciklusban zsinati jegyzőnek is megválasztottak.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Egyházmegyéinek választásokkal kapcsolatos tudnivalóit itt olvashatják:

Békési Egyházmegye

- Bihari Egyházmegye

- Csongrádi Egyházmegye

Debreceni Egyházmegye

- Hajdúvidéki Egyházmegye

- Nagykunsági Egyházmegye

- Nyírségi Egyházmegye

- Szabolcs- Beregi Egyházmegye

- Szatmári Egyházmegye

A választás menete a következő. A választási bizottságok október 30-ig megküldik az egyházközségi presbitériumoknak a szavazólapokat. Az egyházközségekben november 28-ig lezajlanak a választások – a fent részletezett egyházkerületi tisztségek mellett egyházmegyei vezetőket és zsinati tagokat is választanak. A szavazatokat december elején összesítik, majd, a jogorvoslati határidők letelte után, 2015. január 31-ig megalakulnak az új egyházkerületi közgyűlések és beiktatják az új vezetőket. Várhatóan 2015. február 25-én megalakul az MRE új összetételű zsinata és megválasztja a Zsinat lelkészi és világi elnökeit.