Rendszerüzenet
2014. szeptember 25.

Ismét találkoztak a Kollégium Baráti Körének tagjai

Hétvégén tartotta közgyűlését és hagyományos öregdiák találkozóját a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre, amelyet a több évtizedes működés után 1992-ben jegyeztek be egyesületként. A Kört egykori diákok, tanárok, szülők alkotják. Most négyszáz tagja van, de a különböző rendezvényeik a Kollégium bármelyik intézményének valamikori diákjait, tanárait elérik.

alt

Győri János a Debreceni Református Kollégium Baráti Körének elnöke elmondta, hogy minden találkozónak más a profilja. Tavaly a Kollégium 475. évfordulója állt a középpontban, most a száz éves évfordulók adták a gerincét a találkozónak, így a kosárlabda torna mellett egy emlékkonferenciát is megszerveztek, amellyel a 100 éve született vallástanár, Rózsai Tivadar előtt tisztelegtek a résztvevők.

alt

Rózsai Tivadar Barth Károly tanítványa volt, így később a barthi teológia közvetítője lett. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának sokáig az egyetlen vallástanára volt, és bár középiskolás diákokat tanított még is sokat tett a lelkész utánpótlás biztosításáért. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a maga eszközeivel minél többeket bíztasson a teológia tanulmányokra, mintegy háromszáz diák lett lelkész az ő bíztatásának köszönhetően. A konferencia elsősorban azoknak szólt, akiket Rózsai Tivadar tanított, de a Baráti Kör tagjait is meghívták. A tanácskozás keretében könyvbemutatót is tartottak. A jövő egyháza című könyvbe Rózsai Tivadar előadásait gyűjtötték össze. A kétszáz oldalas könyv még ma is aktuális Győri János szerint, ugyanis például a gyülekezet és az egyházi iskola kapcsolatát, vagy a lelkészképzés kérdéseit boncolgatja.

A Debreceni Református Kollégium Baráti Körének találkozóján a kötetlen programok és a konferencia mellett átadták a Tiszántúli Református Egyházkerület Gyarmati-díját az idei kitüntetetteknek. Ezt az elismerést azok kaphatják, akik határon innen vagy túl valamelyik református oktatási intézményben kiemelkedő eredményt értek el tanérként vagy diákként a magyar nyelv és irodalom, illetve a történelem területén.

alt

Az idén ebben az elismerésben részesült Tőtős Katalin a Zilahi Református Kollégium tanárnője, aki 1991-ben állami támogatás és segítség nélkül újra indítatta az intézményt Erdélyben. Igazgatóként, majd magyar nyelv és irodalom tanárként szolgálta az iskolát. A díjat helytállásáért, szakmai elhivatottságáért, munkásságáért kapta. „Nehéz évek állnak mögöttem. Édes teher volt elindítani az iskolát, amely ma is a megye egyetlen magyar nyelvű középiskolája”- fogalmazott az Európa Rádiónak Tőtős Katalin, aki kiemelte, hogy minden nehézség ellenére örömmel tekint vissza ez eltelt küzdelmes 24 évre.

Szintén Gyarmati- díjban részesült Kórsós Bálint, aki posztumusz kapta meg a díjat.  A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának igazgatója 2014. július 10-én hosszan tartó súlyos betegség után adta vissza lelkét Teremtőjének. Igazgatója volt a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának, majd a Dóczynak és elnöke az Országos Református Tanáregyesületnek.  

Fotók: Barcza János