Rendszerüzenet
2014. szeptember 12.

A választások éve- Ülésezett az Egyházkerületi Közgyűlés

Ne legyen közöttünk viszály! – kérte a jelenlévőktől megnyitó áhítatában Bartha Gyula. A Szatmári Református Egyházmegye esperese kifejtette, hogy sokszor nem a testvért, hanem a vetélytársat látjuk egymásban és versengeni próbálunk, amihez az önzés, a törtetni vágyó életforma vezet, versengeni, irigykedni, gyűlölködni pedig nem helyes!

alt

A Krisztusi élet folytatása, a másikra való figyelés és a béke kell vezessen bennünket, most, a választások idején és az év minden napján. Nem lehetünk gőgösek, hiszen Isten nem az érdemeink miatt szeret, hanem kiválasztott minket Krisztusért, és nem feledhetjük el, hogy Krisztusban testvérek vagyunk!- hangsúlyozta Bartha Gyula.

alt

Az áhítat után rendhagyó módon tartotta meg püspöki beszámolóját Bölcskei Gusztáv, akit 1997-ben szenteltek a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökévé.

Bölcskei Gusztáv szolgálatának eltelt tizennyolc évére tekintett vissza, kiemelve minden év legfontosabb eseményeit, gondolatit.  Kifejtette, hogy az elmúlt csaknem két évtizedet az 1997-ben püspökszentelésekor elmondott gondolat vezérelte mindvégig: Krisztust követve - Krisztusért járva követésben. Szólt az egyházi-állami kapcsolatokról, döntésekről, így kiemelte az 1998-ban meghozott rendeletet, amely szerint egyházi területen nem megengedett a pártpolitikai rendezvények megtartása. Ez az év volt az ingatlanrendezés esztendeje, valamint ekkor alakult ki az 1%-os adófelajánlás rendszere is. 1999 a diakóniai felelősségvállalás, az evangeizáció és a misszió fontosságáról szólt. 2000 többek között a testvérgyülekezeti kapcsolatok megerősödésének éve volt, míg 2001 az árvízé, ebben az évben több templom, parókia és gyülekezeti ház is súlyos károkat szenvedett, amelyeknek rendbehozatali még ebben az évben el is kezdődtek, valamint szintén ebben az esztendőben született döntés az ötezer fő alatti településeken szolgáló egyházi személyek jövedelem kiegészítéséről. 2002-ben épült a legtöbb templom, valamint ugrásszerűen megnőtt a diakóniai szolgálatokat ellátó intézmények száma. 2003-2004 többek között az egyházon belüli és kívüli feszültségek, valamint az állammal való kapcsolat rendezéséről és a népszámlálási adatok elemzésével telt. 2005-ben tartotta alakuló ülését a Generális Konvent, 2006-ban elkezdte munkáját a Református Szeretetszolgálat. 2007 az évfordulók éve volt, ekkor ünnepelték többek között a kerület fennállásának 450., Ravasz László születésének 125. évfordulóját. 2008 a Biblia éve volt, a kerület ebben az esztendőben a fizikális és lelki akadálymentesítésre fektette a hangsúlyt. Ekkor vásárolta vissza a Fűvészkert utca 4. szám alatt található épületét a TTRE, valamint ebben az évben rendezte meg az első Református Jótékonysági Bált. 2009-ben elkezdődtek a Kálvin emlékévek rendezvényei és megalakult a Magyar Református Egyház, melynek alkotmányozó Zsinatát május 22-én tartották Debrecenben. 2010-ben elindult a Kékvödör akció, 2011-ben megnyitotta kapuit a Cigány Szakkollégium. 2012-ben az egyházi iskolák állami támogatás nélküli finanszírozása jelentette a legnagyobb fejtörést. 2013-ban a Heidelbergi Káté 450., a Debreceni Református Kollégium 475. évfordulóját ünnepelte a kerület. Ebben az évben vezették be a kötelező hit és erkölcstant, illetve ekkor készült el a lelkészi életpályamodell is. 2014 már a választások éve, de emellett a Kollégiumi Kántus fennállásának 275., a Magyar Református Egyház megalakulásának 5. évfordulója. A számok tekintetében látszik, hogy míg 1997-ben 2030 gyermek tanult egyházi iskolában, addig ma már ez a szám meghaladja a 18600-at. A kerületben 1997-ben 37 oktatási intézmény volt, ma már 90.

alt

Az elmúlt tizennyolc év fontosabb pillanatainak áttekintése után azt kérte a közgyűlés tagjaitól Bölcskei Gusztáv, hogy akik átveszi a stafétát, tudjanak élni azzal a felelősséggel, amivel tartoznak az Úrnak és az egyházkerület közösségének. Őrizzék meg evangéliumi józanságukat a jelölések és a választások idején.

alt

 

Az egyházkerületi közgyűlés a püspöki beszámoló után hét tagú választási bizottság megalakulását javasolta. A tagok megszavazása után- akik név szerint:  Baranya Pál, Bartha Gyula, Ferenczi Pál, Horváth Csaba, dr. Molnár Pál, ifj. Mónus Béla, Sohajda Mihály- a bizottság esküt tett, majd megtartotta alakuló ülését, elnöknek dr. Molnár Pál kerületi jogtanácsost választották. 

Szavazott a közgyűlés a Kollégiumi Rekonstrukciós Tanácsosi tisztségről is. A kormány által 10 milliárd forinttal támogatott, a Debreceni Református Kollégium intézményeit érintő, 2017-ig tartó beruházás sorozat zavartalan lebonyolításáért felelős tanácsosi pozícióra Szabó János püspöki titkárt választották meg a közgyűlés alkotótagjai.

alt

A közgyűlésen meghallgatták a tagok az Egységes Lelkészképesítő Vizsgára (ELV) készülő teológusokat, akik a Tiszántúli Református Egyházkerület területén teljesítették segédlelkészi szolgálatukat. Mind a tíz meghallgatott fiatal, azaz Gazdag Edit, Kis Dávid, Kovács-Juhász Katalin, Kovácsné Farkas Zsuzsanna, Mike Martin, Némethné Bodnár Márta, Petrov Anita, Péter-Szarka László, Repelik Zsuzsanna Eszter, Szilágyi-Papp Éva Adrienn megkapta a kerületi közgyűlés ajánlását, amely szükséges az ELV-án való részvételhez.

alt

A kerületi közgyűlés végén Bölcskei Gusztáv, püspök átadta az Egyházkerületben kiemelkedő tevékenységet végző munkatársnak járó elismerést, amelyet idén Barcza János kapott, aki már huszonöt éve dolgozik a Tiszántúli Református Egyházkerületnél, többek között mint fotós.

A közgyűlést ezután Bölcskei Gusztáv berekesztette, és javasolta az október 10-i folytatást, amit megszavaztak a tagok, így a kerületi közgyűlés október 10-én folytatódik, amelyet a Lelkészszentelő közgyűlés zár majd a Nagytemplomban.

Fotók: Barcza János, Szabó János