Rendszerüzenet
2014. augusztus 25.

Presbiteri konferencia- Egészség és gyógyulás címmel

Egészség és gyógyulás Jézus közelében /egykor és napjainkban/ címmel szervezte meg augusztus 23-án a Magyarországi Református Egyház Tiszántúli Egyházkerületi Presbiteri Konferenciáját. A találkozó 10 órakor kezdődött a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

Az idei találkozóra több mint 160 presbiter érkezett az egész egyházkerületből. A konferenciát évente egyszer rendezik meg és mindig aktuális és újszerű témákat járnak körbe az előadásokon keresztül.

A találkozón nyitó áhítatában Dr. Fekete Károly a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora kiemelte, hogy mi emberek hajlamosak vagyunk arra, hogy elválasszuk egymástól az emberi és isteni dolgokat, a betegséget és a gyógyíthatatlanságot, az egészséget és a gyógyulást, pedig Isten Krisztus által megmutatja nekünk, hogy ezek egybe tartoznak. Hangsúlyozta, hogy Krisztus szeretne bevonni minket az erőterébe, hogy cselekedetünkkel, gondolkodásmódunkkal és az egész egyházunkban az Ő erejét tudjuk közvetíteni.

A jelenlévőket Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszöntötte, aki beszédében kifejtette, hogy míg a gyülekezetben a lelkipásztor személye többször is változhat, addig a presbiterek biztos és állandó pillérei Isten egyházának. Kívánta, hogy a találkozó erősítse meg a jelenlévők ismereteit, hitükben szilárdítsa meg őket és mutassa meg, hogy milyen Jézus közelében élni egészségesen vagy a gyógyulásra várva.

A konferenciát Dr. Imre Sándor, a Tiszántúli Református Egyházkerületi főgondnoka nyitotta meg, aki elmondta, hogy a társadalom nem is gondolja, hogy a hitnek szerepe lehet a gyógyulásban, pedig Jézust a gyógyíthatatlanok keresték meg, a kérdés, hogy megkeresik-e ma is? A konferencia erre is kereste a választ.

A találkozón Öröklés és környezet, sors és felelősség?  címmel Dr. Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem tanára tartott előadást, majd  Dr. Oláh Róza, a  Kenézy Kórház Gyermek Pszichiátriai Osztályának főorvosa, a gyermekkorban megszerzett érzelmi muníció és a környezeti hatások együttes szerepéről beszélt a felnőtté válás folyamatában. Dr. Horváth Zsolt a Debreceni Egyetem docense, az Onkológiai Központ igazgatója Végzet, gyógyulás és egészség címmel a pszichoszomatikus szemléletről beszélt a daganatos betegek ellátásában, végül pedig Dr. Szilágyi Sándor, a Magyar Református Presbiteri Szövetség főtitkára a presbiteri konferenciák az egyház életében betöltött helyéről és jelentőségéről beszélt.

A konferencia augusztus 23-án, 14 órakor ért véget.