Rendszerüzenet
2014. július 11.

Világtalálkozó: Tárjátok ki szíveteket

Bölcskei Gusztáv magyar református püspök ünnepi prédikációjában örömét fejezte ki aziránt, hogy az elmúlt időben sokszor lehettek együtt a magyar reformátusok. „Egy ilyen rendezvény megszervezésében nagyon sok mindenre oda kell figyelni, de a legfontosabb, ami minden összejövetelhez nélkülözhetetlen, amire az ige is int: tárjátok ki a ti szíveiteket. Ha ez nem történik meg, akkor hiába a szervezés, a gondoskodás, mert elmarad a lényeg” – hangsúlyozta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

alt

„A reformátor, akinek a mai naptól fogva szobor áll a Vártemplom előtt, azt fogalmazta meg, hogy szívedet, mint égő áldozatot neked ajánlom, Uram! De csak az a szív képes befogadni, amely ki is tud tárulni. Ez a legnagyobb élmény az összejövetelen“ – hangzott el. A püspök kifejtette, a magyar református világtalálkozónak az a nagy kérdése, hogy be tudjuk-e fogadni egymást a nagy szorosságok ideje után, most, hogy kitárhatjuk egymásnak szívünket.

Fotó és szöveg forrása, valamint további részletek: szekelyudvarhelyieme.ro

 

„Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, egyházadon, gyermekeiden" – a 90. Zsoltár szavaival köszöntötték a csaknem 1500 résztvevőt a VII. Magyar Református Világtalálkozó határon túli központi rendezvényének megnyitóján. „Sepsiszentgyörgy egy olyan város, amely mindig felvállalta és megbecsülte református örökségét" – hangzott el a július 10-i rendezvényen.

alt

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket: „Különös öröm számunkra, hogy ezen a mai napon itt, Sepsiszentgyörgyön találkozhatunk a Kárpát-medence és az egész világ református magyarjaival. A történelem folyamán sok-sok fal épült, még a keresztyén gyülekezetek közösségében is. Az első világháború kitörése után azonban egy olyan fal emelkedett a mi magyar reformátusaink közé, amelyet nem mi alkottunk. Amikor ma itt együtt vagyunk, azért adunk hálát Istennek, hogy ez a fal lebomlott. A reformáció adta meg azt a lehetőséget, hogy az egy nyelven beszélők anyanyelvükön hallgatták Isten igéjét, és ez a küzdelem hozta el azt, hogy ma nem vagyunk szétválaszthatók: az anyanyelv és a közös kultúra az, ami bennünket összetart" – hangsúlyozta Kató Béla.

Fotó és szöveg forrása, valamint további részletek: www.reformatus.hu