Rendszerüzenet
2014. július 09.

Teljes megújulás Tiszaszentimrén

A község 240 esztendős református temploma néhány éve szépült meg, így a most lezárult beruházással együtt teljes a megújulás. A jelenlegi parókia és lelkészi hivatal az 1930-as években épült, az akkori református általános iskola pedagógusai számára tanítói lakásként. Az államosításkor elvették az egyházközségtől az épületet, de két évvel ezelőtt egyházkerületi támogatásból sikerült visszavásárolni a helyi önkormányzattól- mondta Fodor-Csipes Anikó lelkipásztor az Európa Rádiónak, a beruházás kapcsán tartott hálaadó istentisztelet után. 

alt

A külső felújításra több mint 23 millió forintot nyert a gyülekezet egy pályázaton még 2012-ben, a belső munkálatok elvégzését pedig holland támogatásból tudták megvalósítani, ugyanis több holland kapcsolattal is rendelkezik a gyülekezet.

alt

A tiszaszentimrei református gyülekezetet Fodor-Csipes Anikó férjével, Fodor Gusztávval együtt vezeti. A lelkészházaspár 3 éve él együtt a 2500 lelkes településen, ahová Fodor-Csipes Anikó hét évvel ezelőtt érkezett. Akkor kevés gyermek járt hittanórára és az istentiszteleteket is kevesen látogatták. Ma már azonban egyre többen érzik fontosnak a gyülekezethez való tartozást. A hívek látják a folyamatos épülést, ami nem csak az épületek megújítására korlátozódik. A templomban például kialakítottak egy baba-mama szobát, hogy a kisgyermekes anyukák is részt vehessenek az istentiszteleteken a legkisebb gyermekeikkel együtt.

 alt 

A parókia és lelkészi hivatal felújítási munkálatai során is figyeltek arra, hogy olyan belső teret alakítsanak ki, ahol jól érzik magukat a hívek és az ide érkező látogatók. A házban létrehoztak egy kreatív szobát, ahol minden korosztály kipróbálhatja kézügyességét a különböző kézműves foglalkozásokon, valamint a beruházás során a tetőteret is beépítették, ahol a gyülekezetbe érkező vendégeket tudják majd elszállásolni. Ezek mellett nagy figyelmet fordítottak a hagyományokra is, így például a ház két rossz állapotú cserépkályhájából egy újat készítettek, ezt is megőrizve az utókornak. A külső munkálatoknál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az 1930-as években épült házakra jellemző stílusjegyeket visszaadják az épületnek, így például korabeli stukkók díszítik a parókiát.

alt

A hálaadó alkalmon jelen volt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy a parókiának helyet adó, 80 éves ház megújult, és így a település éke lesz.

alt

A hálaadó alkalomnak része volt egy kiállítás megnyitó is. A tárlat a gyülekezet életét, múltját mutatja be, így 240 éves templom előterébe lépve fotókat, tárgyi emlékeket és bútorokat, hangszereket láthatnak az érdeklődők. A gyülekezettörténeti kiállítással kapcsolatban Fodor Gusztáv lelkipásztor elmondta, hogy a környéken egyedülálló a tárlat, amely a település első említésétől kezdve sorba veszi a templom és a gyülekezet múltját, így bútordarabok, fényképek, egyházi szertartások kellékeit megújítva, csoportosítva láthatják az érdeklődők. A tárlaton láthatók az 1930-től a településen szolgáló lelkipásztorok és gondnokok fotói is, valamint képek a gyülekezeti alkalmakról, így keresztelőkről, konfirmációkról, de külön részt szenteltek a templom történetének is, így kiderülhet a látogató számára, hogy a templom bástyaszerű tornya korábban különösen fontos szerepet játszott a közösség életében, ugyanis innen figyelték aratáskor a tájat az önkéntes tűzoltók. Ha tüzet észleltek, akkor a templomtorony azon oldalára, ahol észlelték a tüzet, kitettek egy piros zászlót és félreverték a harangokat. Ilyenkor a falu lakói kivonultak a tűzhöz és azelőtt eloltották, mielőtt nagyobb lett volna a baj.

Fodor Gusztáv a felújítással és a kiállítás kapcsolatban kiemelte, hogy „tartozunk az őseinknek, az Úrnak azzal, hogy mindent, amit ránk maradt örökségként, azt megőrizzük és tovább adjuk az utódoknak.” 

Fotók: Tiszaszentimrei Református Egyházközség