Rendszerüzenet
2014. június 27.

Az Immánuel Otthonba látogatott Czibere Károly

Az Immánuel Otthonba látogatott az intézmény meghívására az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra a jó gyakorlatra, kiváló szakmai munkára, ami a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonában és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolájában zajlik. 

alt

Czibere Károly látogatása során elmondta, hogy nagyon fontos bemutatni, megmutatni az olyan intézményeket, mint az Immánuel Otthon, amely közelebb kíván lépni azokhoz a családokhoz, amelyekben fogyatékos gyermekek élnek. A figyelem felkeltése azért is fontos, hogy ezek a társadalomtól olykor elszigetelődő családok lássák és tudják, hogy van kihez fordulniuk. Kiemelte, nagyon egyedi az, hogy az Otthon szolgáltatásai a családok igényeihez alkalmazkodnak valamint, hogy az intézmény egyszerre nyújt oktatási, szociális és egészségügyi ellátást is. 

alt

Győri Zsófia az intézmény igazgatója kiemelte, hogy az Otthon a Hajdú-Bihar Megyében élő 80 halmozottan fogyatékkal élő gyermek, fiatal számára nyújt magas szintű, komplex szolgáltatást valamint kiegészítő szolgáltatásként további 60 fogyatékkal élő gyermeket nevelő családban összesen 70 személynek nyújt otthonában szakképzett segítséget a Kézenfogva Alapítvány FECSKE szolgáltatásának Hajdú- Bihar Megyei szervezeteként.

alt

Az eseményen részt vett Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője is, aki a Fecske Szolgálattal kapcsolatban elmondta, hogy folyamatosan felmérik a szülők igényeit és figyelik a szolgálat munkatársainak terhelhetőségét is. Fecske azonban nem csak gyógypedagógus vagy szociális munkás lehet, hanem akár egy kis faluban a szomszéd is, aki ismeri a családot, ugyanis mivel ez egy bizalmi állás, ezért fontosnak tartják, hogy olyan emberek dolgozzanak a szolgálatban, akikre mernek támaszkodni a szülők. Ráadásul nem csak fogyatékos gyermekek gondozását vállalják, hanem 14 éves korig a tartósan beteg gyermekekét is, így például súlyos asztmával vagy vesebetegséggel küzdő gyerekekről is gondoskodnak. A Fecske szolgálat egyik célja, hogy a szülők életét megkönnyítsék. Jelenleg 6 megyében 560 regisztrált családban segítenek.

Az Immánuel Otthon az egyik olyan intézmény, amely a FECSKE szolgálat szervezeteként működik. Az intézmény nem ellátórendszerként, vagy annak részeként definiálja magát, ahol az ellátó és ellátott viszonya alá-fölérendeltségen alapul és kiszolgáltatottságot eredményezhet, hanem szolgáltató rendszerként, ahol a partnerség megvalósul, ahol az igénybevevők elégedettsége és a minőség fontos mérce. 

Fotók: Barcza János