Rendszerüzenet
2014. május 26.

Az egység 5. évfordulója

„A közös egyházban otthont kértünk és kínáltunk, s megtapasztaltuk, hogy a református egység nem öncélú" – értékelték a református egység elmúlt öt évét a Református Egység Fesztivál megnyitóján.

alt

A megújuló Debrecenben a református egység is tovább épült 2014. május 24-én. A felállványozott tornyú Nagytemplom előtti színpadon nyitották meg a Református Egység Fesztivált. Vidám zenéjükkel jó hangulatot teremtettek a vonósok és az egyházkerületek néptáncosai, majd református kisiskolás lányok az öt éve létrehozott, határokon átívelő Magyar Református Egyház részegyházait szimbolizáló nemzeti színű szalagokat fonták össze a színpadon.

alt

„Újra miénk a tér, magyar reformátusoké, akik 2009-ben azt mondtuk ki ezen a helyen, hogy számunkra Krisztus a jövő, és mi együtt akarjuk őt követni. Azért vagyunk itt, hogy örüljünk annak, amit Isten adott, emlékezzünk, hálát adjunk, összekapaszkodjunk" – köszöntötte Bölcskei Gusztáv, a házigazda tiszántúli egyházkerület püspöke a résztvevőket. 

  alt  

„A 90. zsoltár jó íze legyen a fülünkben, szívünkben! – kívánta Bölcskei Gusztáv, utalva arra, hogy a fesztivál a Magyar Reformátusok Hetedik Világtalálkozójának kiemelt rendezvénye. – Isten hozott mindenkit, Isten legyen velünk!"

alt

„Nagy jelentősége van a református összefogásnak" – Kósa Lajos, Debrecen polgármestere ezt azzal indokolta, hogy az Európai Unió keresztény identitása válságba került. „Európa a mammon előtt térdepel, és nekünk meg kell mutatnunk, hogy van még Európában hit, mely az Isten előtt hódol!" Debrecen számára büszkeség, hogy otthont adhat ennek a találkozónak – mondta a polgármester. A megnyitón tolmácsolták Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter üdvözletét is.

  alt  

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke beszédében visszatekintett az egység elmúlt öt évére. „2009-ben példát mutattunk, kimondtuk: mi reformátusok élni akarjuk az álmunkat, hogy egybetartozunk akkor is, ha hosszú évtizedek óta határok választanak el minket. Nekünk, akik az Európai Unión kívül élünk, az egység különösen is sokat jelent: megmaradást, a próbákban erőt" – mondta, s örömét fejezte ki, hogy azóta felekezetek fölött is összefogott a magyar nemzet.

„A magyar reformátusság együtt gondolkodik: sikerült együtt kiadnunk a Heidelbergi Kátét, s közösen szeretnénk tovább gondozni hitvallásainkat, az oktatásban és az ifjúsági misszióban is együtt dolgoztunk, a szolidaritásban és a szeretetszolgálatban is közösen értünk el eredményeket, együtt vettünk részt zenei és más fesztiválokon" – sorolta Zán Fábián Sándor a közös munka gyümölcseit. „Isten áldása van rajtunk, ezért egyedül övé a dicsőség" – mondta azt kívánva, hogy a református emberek lássák meg s közvetítsék Isten munkáját a világban.

     alt     

„A közös egyházban otthont kértünk és kínáltunk, s megtapasztaltuk, hogy a református egység nem öncélú. Isten az elmúlt öt évben gondot viselt ránk, célt és erőt adott. Hisszük, hogy egységünk lehet a népek közötti megbékélés eszköze" – ismertette Kató Béla erdélyi püspök a találkozó nyilatkozatát, melyet a Generális Konvent Elnöksége, az egységes Magyar Református Egyház operatív testülete fogadott el pénteki ülésén.

A Református Egység Fesztivál Ünnepi Nyilatkozata
A református egységfesztivál alkalmából a Generális Konvent Elnöksége a rendezvény jelmondata, a „Legyenek láthatóvá tetteid…”(Zsolt 90,16) ige alapján a következő nyilatkozatot teszi. Isten nevét magasztaljuk, hogy imádságainkat meghallgatta és öt évvel ezelőtt alkotmányos formában is kimondhattuk a Magyar Református Egyház egységét. A közös egyházban otthont kértünk és kínáltunk a Kárpát-medencében, valamint a világ többi részén élő reformátusoknak, felismerve, hogy bár sorsunk és történetünk eltérő, de mindannyian Krisztushoz tartozunk, s ekképp összetartozunk. Az elmúlt öt évre visszatekintve hálát adunk, hogy megtapasztalhattuk Isten gondviselő munkáját közöttünk, aki célt és erőt adott szolgálatunkhoz. A meghallgatott imádság, a valóra vált álom ugyanakkor felelősséget is helyez mindannyiunk vállára: ez a hűséges reménykedés. Egyfelől az egység létrejöttének folyamatában megtapasztalhattuk, hogy Isten nem fordul el azoktól, akik tőle kérnek. Másfelől megtanít minket arra is, hogy reménységben tekintsünk a tőlünk távolabb lévő dolgokra. Az egységben tehát bátorságot kaphatunk arra, hogy a történelmi időt, amiben élünk, Isten kezében reménységben lássuk. Kötelez az Ige: „amíg időnk van, tegyünk jót mindenkivel…” (Gal 6,10) A politikai határok elválasztó valóságát is meghaladhattuk a Magyar Református Egyház közösségében. Ugyanaz a zsinati közösség, amely kimondta az egységes Magyar Református Egyház létrejöttét, 2013-ban elfogadta és új fordításban hitvallásaként megerősítette a Heidelbergi Kátészövegét, melyre nemcsak keresztyén tanításként, hanem mint areformáció kulcsfontosságú, Európa egyéni és közösségi értékeit gyökeresen megújító dokumentumára is tekintünk. A Magyar Református Egyház mindezeken túl azért is reménységet hordoz számunkra, mert ötéves fennállása során megtapasztalhattuk, hogy közösségünk megélése és szolgálata – itt az egymás iránti gyanakvással és etnikai feszültségekkel terhelt Kelet-Közép-Európában – békésen valósulhat meg. Egyházunk olyan hitvallásos, lelki egység, amely a régió országaiban békében fejti ki hatását. Meggyőződésünk szerint ennek legfőbb oka az, hogy a református egység nem öncélú folyamat, hanem közösségünk mindenhol erősödő társadalmi szolgálatot is magával hoz. Ahogy a Magyar Református Egyház alkotmányának kimondásakor, úgy most is arról teszünk bizonyságot, hogy ez az egység, ez a békesség a nemzetek, népek történelmi megbékélésének kovásza lehet. Ez a reménység nem szégyenít meg, mert ahol Isten láthatóvá teszi tetteit, ott egy önmagával és másokkal megbékélt nép zengheti dicséretét: „Krisztus a jövő, együtt követjük őt!”

alt

A megnyitó a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonának programjával zárult, akik egy úgynevezett kontakt táncot adtak elő. Győri Zsófia táncművész a fogyatékosotthon egyik lakójával táncolt.

       alt       

A megnyitó után minden helyszínen elkezdődtek a programok. A Kistemplom az elcsendesedés helyszíne volt, ahol reggel, délben és este énekes áhítattal, valamint kórusok előadásaival várták a megpihenni vágyókat.

        alt        

A Nagytemplomban Kristófi János, Molnár Tünde és Csorba Gergő orgonajátékát hallgathatták meg a templomba betérők.

         alt         

A főtéren, az Életút sátrakban az egyházi szolgálati területek mutatkoztak be „bölcsőtől a koporsóig", a fesztivál résztvevői itt megismerkedhettek azzal, hogy az egyház hogyan szólítja meg az embereket és hogyan segíti őket életútjuk során.

alt

Emellett a Lehetőségek Piacán a Kárpát-medencében működő különböző speciális lelkigondozói szolgálatok, református civil szervezetek, kiadók és médiumok is bemutatkoztak.

           alt           

A színpadi és egyházzenei produkciók, valamint az egyházi szolgálati területek bemutatkozása mellett gyermekprogramokat is szerveztek a Nagytemplom mögötti emlékkertben, ahol tógás babát és képeslapot is készíthettek a gyermekek, illetve korongozhattak is.

alt

A Debreceni Református Kollégium is több programnak helyszíne volt. Az udvaron többek között a Debreceni Református Egyetemi gyülekezet Vagyok, aki vagyok című interaktív kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat fotókiállítását,

alt

A díszteremben püspöki kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen Magyar Református Egyház részegyházainak lelkészi vezetői elmondták: ha nincs egység, akkor jövő sincs.

              alt              

A színpadi produkciók tekintetében, a Déri téren, a Déri Múzeum előtt felállított kisszínpadon elsőként az Amaro Del cigányzenekar adott koncertet, majd a MÁON Szeretetotthon lakóinak előadásában Az út című színdarabot tekinthették meg az érdeklődők, valamint a felvidéki Kisgéresi Református Női Énekkar és Szőlőfürt Citerazenekar előadását, végül pedig a kárpátaljai Péterfalvi Líceum színjátszó körének előadása Az X-es lány című darabot.

               alt               

A Nagyszínpadon a pápai gyülekezet fiataljainak előadásában a Lili és a hihetetlen visszatérés musical nyitotta a programok sorát, majd a nagyváradi Csillagocskák Néptáncegyüttes lépett a színpadra, aztán a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola fúvósainak koncertje következett. A színpadi előadások után kihirdették a Kárpát-medencei kátéismereti verseny eredményeit. A Heidelbergi Káté 450. évfordulóján és a hitvallás szövege új magyar fordításának megjelenése alkalmából hirdette meg a Generális Konvent a református iskolák számára a vetélkedőt, amelyre egész Kárpát-medencéből érkeztek diákok.

alt

A Református Egység Fesztivál kiemelkedő eseménye a délután fél négykor kezdődött szabadtéri úrvacsorás istentisztelettel volt, amelyet megelőzött az egyházkerültek, részegyházak kórusaiból összeállt összesített kórus közös éneke. A kórus az istentisztelet alatt is szolgált.

alt

Az istentiszteleten Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét, aki prédikációjában kiemelte: láthatóvá válni, ezt jelentheti az egységnap, amelyért most hálát adhatunk.

 „Az Úrtól lett ez. Csodálatos a mi szemeinkben" – köszöntötte Fazekas László felvidéki püspök az apostol szavaival a Kárpát-medence különböző részeiből érkezetteket a május 24-i debreceni Református Egység Fesztivál záróeseményén, a szabadtéri úrvacsorás istentiszteleten.

alt

A köszöntés után a hatalmas gyülekezet elénekelte a 90. zsoltár verseit, az istentisztelet alatt többek között a 378. dicséret és a 23. zsoltár is sorra került. Több dicséretet a Református Egység Fesztivál 360 fős Egyesített Kórusa adott elő, olykor a dalok egyes versszakait a gyülekezettel együtt énekelve. Elhangzott még többek között Berkesi Sándor Magyar Éneke.

„Hálaadással áldozz Istennek, és teljesítsd a Felségesnek tett fogadalmaidat!" – kérte Kató Béla erdélyi püspök, majd együtt imádkoztak a fesztivál résztvevői. A lekciókat Aros Bernadett és Győri János olvasták.

alt

„Ünnepi istentiszteletünk megáldása és megszentelése jöjjön Istentől, aki teremtett, fenntart és bölcsen igazgat mindeneket. Övé a hatalom és a dicsőség most és örökkön-örökké" – mondta Szabó István dunamelléki püspök, akivel együtt imádkozott a hatalmas tömeg. A lekciók két helyről hangzottak el: a Máté evangéliuma 16. részéből (24-28, 1), illetve Pál apostol a Rómaiakhoz írott leveléből, a 15. részből (első hat vers).

„Legyenek láthatóvá tetteid" – idézte Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésében a 90. zsoltár 16. versének első felét. A püspök megosztotta a gyülekezettel, hogy az egységnap szervezésekor sok mindenkiben kétség merült fel: vajon lesznek-e elegen az eseményen, vajon van-e értelme megrendezni. Tudjuk-e Isten szent akaratát látni egy-egy igében, vagy azt mondjuk, hogy a Szentírás egy erdő, melyben mindenki olyan fát vág ki, mint amilyet akar? Láthatóvá válni az Isten által nagyon nehéz tud lenni, nem olyan, mint a könnyű zápor, mely délben esett, mondta el. Láthatóvá válni – ezt jelentheti az egységnapot, ami most zajlik, amelyért most hálát adhatunk. Ahogy több mint öt évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy nem hozunk létre új szervezetet, hanem megszervezzük ezt az egységnapot, de ezt együtt.

alt

Ezután Csáti-Szabó Lajos horvátországi püspök és a nyugati diaszpóra nevében Csákvári Dániel, a müncheni magyar gyülekezet lelkipásztora imádkoztak. Csákvári Dániel elmondta, hogy a május 25-i perselyadományokat a szerbiai és a horvátországi árvíz károsultjainak ajánlják fel. Babits Mihály Eucharistia című verse is elhangzott: „A Megváltó nem törzsvezér."

„Mert valahányszor eszitek e kenyeret és isszátok e poharat, az Úrnak a halálát hirdessétek, amíg eljön" – mondta Csűry István királyhágómelléki püspök hálaadásában. Steinbach József dunántúli püspök az 51. zsoltár szavaival imádkozott: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem!". A hitvallást Szabó Sándor Amerikai Magyar Református Egyház püspökével együtt mondta el a tömeg.

                       alt                       

Kapcsolódó galéria

Ezután az egységnap résztvevői a téren különböző helyen felállított asztaloknál vettek úrvacsorát.

„Szavainkkal és életünkkel szeretnénk Jézus Krisztus nevével vallást tenni a mindennapi élet istentiszteletében, ezért küldetésünk betöltéséhez Szentlelked erejét kérjük" – mondta Csomós József tiszáninneni püspök. Az egységnap megható záróeseménye az Ároni áldással fejeződött be, melyet Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspökkel együtt mondtak el a szolgálattevő lelkipásztorok.

Forrás: reformatus.hu/ttre.hu

Fotók: Barcza János