Rendszerüzenet
2014. május 13.

Református Egység Fesztivál és Szeretethíd

A Magyar Református Egyház újraegyesülésének, - a Kárpát-medencei református egység megerősítésének - ötéves évfordulóját ünnepeljük 2014. május 24-én Debrecenben, előtte egy héttel pedig az önkéntességé lesz a főszerep, ugyanis május 17-én immár 6. alkalommal rendezi meg Szeretethíd programját Debrecenben is a Magyar Református Szeretetszolgálat. A két rendezvény kapcsán május 13-án tartottak sajtótájékoztatót.

alt

Református Egység Fesztivál

A Kárpát-medencei református egyházak együttműködésének és szövetségének megerősítését közel tizenöt ezren ünnepelték 2009. május 22-én Debrecenben, a Nagytemplomban megtartott, a Magyar Református Egyház létrejöttét kimondó alkotmányozó zsinathoz kapcsolódó hálaadó ünnepen. 2014. május 24-én, az esemény ötéves évfordulóján a Református Egység Fesztivál ismét Debrecenben népesíti be a Nagytemplom és a református kollégium környékét, közös ünneplésre hívva Kárpát-medence közel 2000 református gyülekezetét, sok színes programmal bemutatva egyúttal az egyház sokrétű, az egész emberi életutat végigkísérő szolgálatát.

A „Legyenek láthatóvá tetteid" (Zsolt 90,16) bibliai jelmondat jegyében megrendezendő fesztivál a magyar reformátusok idén megtartott hetedik világtalálkozójának egyik központi rendezvénye lesz.

 alt 

Az Életciklus sátrak, azaz az egyházi szolgálati területek bemutatkozása során egy-egy példán keresztül mutatjuk meg, hogy az egyház hogyan jelenik meg a társadalomban, a „bölcsőtől a koporsóig” hogyan szólítja meg az embereket és hogyan segíti őket életútjuk során -mondta a rendezvénnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az emberi életút egyes szakaszaihoz kapcsolódó végigjárható „állomásokon” és az úgynevezett lehetőségek piacán – a Kossuth tér közepén felállított sátrakban – így bontakozhat ki a fesztivál látogatói számára a Magyar Református Egyház gazdagsága, amivel szerte a Kárpát-medencében a gyülekezetekben, egyházi intézményekben, a különböző speciális lelkigondozói szolgálatok, kiadók és médiumok munkája nyomán nap mint nap találkozhatunk. A Magyar Református Szeretetszolgálat 2013-as díjnyertes fotóit a Kollégium árkádjai alatt tekinthetik meg a ltágogatók.

Az eseménysor május 24-én délelőtt 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét. A fesztiválszerű, részben kisebb – gondolatébresztő – programelemekből is építkező eseményfolyamot délután 4 órától a Nagytemplom előtt szabadtéri istentisztelettel és úrvacsoraosztással zárul.

A zenés, táncos programok három színpadon zajlanak majd. A Nagytemplom előtti nagyszínpadon, a Déri téren felállított kisszínpadon és az Emlékkertben, amely Gyermekkerté alakul erre a napra, itt ugyanis a gyermekeket várják kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal.

   alt   

A fesztivál előrendezvénye Szabó Magda regényéből készült Abigél című színdarab bemutatója a Bánfalvy Stúdió előadásában. Ezt  az előadást  május 24-én 19 órától a Kölcsey Központban tekinthetik meg az érdeklődők. A sajtótájékoztatón jelen volt Bánfalvy Ágnes színésznő is, aki nagy megtisztetetésnek nevezte, hogy ismét bemutathatják a darabot Debrecenben.

    alt    

A május 24-i rendezvény kapcsán együttműködünk a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-vel, a Déri Múzeummal, a Modemmel és a Nagyerdei Kultúrparkkal is.

Szeretettel ajánljuk a fesztiválra látogatók figyelmébe a Modem Alföld című tárlatát, amely május 11-e óta látogatható. A kiállításon így együtt soha nem látott remekművek, többek között Csontváry Kosztka Tivadar, Fényes Adolf, Holló László, Koszta József és Tornyai János munkái mesélnek történeteket az alföldi festészetről, hagyományhűségről. A kiállításhoz kapcsolódik a május 23-án, pénteken 21 órakor kezdődő PG Csoport koncertje.

A Déri Múzeumban május 24-én minden órában fényjátékkal kísért tárlatvezetések lesznek a Munkácsy Teremben. A fesztiválra látogatók kedvezményes áron tekinthetik meg a trilógiát. Emellett látogatható lesz az ETHNO-TREZOR – Válogatott kincsek Déri György népművészeti gyűjteményéből című kiállítás is.

A fesztivál résztvevői a Nagyerdei Kultúrparkba is kilátogathatnak, ahol május 24-én és 25-én "csoportos belépőjegy" váltásával mehetnek be az Állat- és Növénykertbe, a Vidámparkban pedig ingyen nézhetik meg az Elvarázsolt kastély épületében kialakított Toldi Panoptikumot.

      alt      

Szeretethíd

Idén is megrendezi a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpát-medencei önkéntes napot, a Szeretethidat, amelynek tavaly több mint 16 ezer résztvevője volt.

Az idén Debrecenben, a már megszokott Emlékkert helyett, a program az érintettekhez közelebb költözve a Klinika területén várja az érdeklődőket.

A debreceni megnyitót május 17-én 11 órakor a Klinika Gyermekosztályának főépülete előtt tartják a szervezők, amelyen a Helyőrségi Zenekar szolgáltatja a hívogató, lelkesítő muzsikát. Ide várják a betegeket, látogatókat és érdeklődőket egyaránt.

A programok között idén is szerepel süteménygyűjtés, kézműves foglalkozás, és színpadi produkció stb.

A felajánlók az édességeket idén is a Füvészkert utca 4. szám alá vihetik május 17-én reggel 8 00és 9 00 óra között. A süteményeket a Klinika területén a program résztvevői, a Pallagi úti idősek Otthona lakói között osztják szét, de remélhetőleg jut a SZERETETHÍD-nosztalgia-villamos utasainak is. 

          alt          

A süteményosztás lesz a rendezvény helyszínén és az Önkormányzati Idősek Otthonában valamint SZERETETHÍD nosztalgia-villamosain, amelyek 10 órától indulnak a vasútállomás elől és várhatóan háromszor fordulnak -ismertetette a programokat Balog Barnabás, az Magyar Reformtus Szeretetszolgálat lelkész igazgatója.

           alt           

A rendezvénnyel kapcsolatban Pál Sándor a Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy az idei Szeretethídra eddig csaknem 16 ezren jelentkeztek Kárpát-medencei szinten, ebből több mint 10 ezren Magyarországról, a határon túli országok közül a Szlovákiai Református Egyházkerület csaknem 2500 résztvevőt regisztrált. A programok 339 helyszínen 34 koordinátor segítségével zajlanak majd.

Fotók: Barcza János