Rendszerüzenet
2014. április 16.

Jonatán Fogyatékosok Nappali Intézménye

Az elmúlt években megépült Jonatán Fogyatékos Nappali Intézményért és a Kótaji Református Egyházközösség templomának részleges felújításáért adtak hálás Virágvasárnap Kótajban. A hálaadó istentisztelet után Angyalosy Zsoltné lelkipásztor az Európa Rádiónak elmondta, hogy a lelkipásztor feladata is az, hogy a betegeket, a rászorulókat, a vigaszt várókat segítse, támogassa, hitben megerősítse. Ezt a célt szolgálja a Jonatán Otthon is, amelybe huszonkét településről érkeznek fogyatékkal élők és a nyírbogdányi társintézményével együtt a felső szabolcsi térség ellátását tudja biztosítani.  

alt

150 millió forint pályázati pénzből jött létre az intézmény, amely 17 embernek ad munkát, és amelyben 53 rászorulót látnak el. Angyalosy Zsoltné hangsúlyozta, hogy jól kell bánni a pályázatokkal, mert azok nem csak pályázatok; életeket menthetnek és lehetőségeket teremtenek. Az intézménybe járó fogyatékos emberek az ellátás mellett megerősítést kapnak arra, hogy Isten mindenkit szeret és nincs kivétel.

alt

A rendszerváltáskor még csak egy oktatási intézménye volt a tiszántúli református egyházkerületnek, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, mára már viszont egy olyan oktatási rendszert sikerült kialakítani, amelyben a bölcsőtől az egyetemig tanulhatnak a gyermekek, összesen háromszáz intézményben folyik reformátusoktatás. Azonban a kilencvenes évek második felétől kezdve fokozódott az az igény is, hogy a szociális területen is megjelenjen az egyház még intenzívebben- mondta Bölcskei Gusztáv az Európa Rádiónak. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy ebben az volt az új elem, hogy nem csak a Magyarországi Református Egyház fenntartásában jelentek meg idősotthonok és fogyatékkal élőket ellátó intézmények, hanem egy-egy helyi gyülekezet, helyi közösség ismerte fel azt, hogy ki lehet és ki kell lépni a templom falai közül. Így van ez Kótajban is, ahol hosszú évek óta működik egy idősotthon, és most már a Jonatán Fogyatékos Nappali Intézménye, amelyet a templom mellett lévő használaton kívüli parókiát kibővítve hozták létre a helyi reformátusok.

 alt 

„A mai időben, a mai világban, amikor minden pozitív tendencia mellett is nagyon sokan elidegenedtek a templomtól, az egyháztól, amelynek másodlagos ismertető jegyei közé tartozik az, hogy iskolát és szociális intézményt működtet. Ezek által pedig sokkal több családot, sokkal több olyan embert lehet megszólítani, akik a hagyományos templomi istentisztelet vonzáskörén kívül helyezkednek el, és ez nagyon jó egy helyi közösség önbecsülésének, arról nem is beszélve, hogy ebben a térségben minden munkahelyet, minden új munkahelyet meg kell becsülni. Emellett a templom környéke élettel telik meg. Ettől a dologtól pedig remélni és várni lehet azt, hogy a gyülekezet megerősödik és mindenki számára valósággá válik Krisztus szeretete és irgalma.”- hangsúlyozta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Fotók: Barcza János