Rendszerüzenet
2013. november 22.

Díszdoktorokat avattak a Debreceni Református Kollégiumban

Tíz professzort fogadott tiszteletbeli doktorainak sorába november 21-én, csütörtökön a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szenátusa. A Díszdoktoravató Tanácsülését a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében anyaintézményének, a Debreceni Református Kollégium fennállásának 475. évfordulója alkalmából rendezte meg a Kollégium Dísztermében.

alt

A 10 órakor kezdődött ünnepségen Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Prédikációjában kiemelte, hogy Isten, vándorló népének legfontosabb kérdése: Honnan jön az én segítségem? „Ha ezt a kérdést feltesszük, akkor elismerjük, hogy segítségre van szükségünk, az igazi segítség pedig Krisztus evangéliuma”! Hangsúlyozat, hogy amikor az ember ráébred arra, hogy segítsége az Úrtól jön, akkor kezd el másokkal beszélgetni, és „itt kezdődik el valami, amit úgy is nevezhetünk, hogy dialogikus életforma, és a mai napon azoknak mondunk köszönetet, akik ebben a dialogikus életformában segítették és segítik a magyar református népet és a Debreceni Református Hittudományi Egyetemet. Segítik, hogy ne térjünk le az útról és ne híguljon fel az evangélium igazsága. Velük együtt hisszük és valljuk azt, hogy annak a segítségnek, amelyre rákérdezünk, annak egyedüli garanciája Isten változni képes, változhatatlan hűsége”!

alt

Az áhítatot követően Fekete Károly a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket, így többek között Johann Marx dél-afrikai nagykövetet, Dr. Barabás László tiszteletbeli osztrák konzult, valamint a kerület egyházmegyéinek megjelent espereseit, az egyetem pedagógusait, diákjait, a testvérintézmények küldötteit és a Debreceni Egyetem képviselőit. Beszédében kiemelte, hogy az intézményben mindig is együtt élt a nemzeti elkötelezettség és a tudományosság határok felettisége. A peregrináció, a külföldjárás lehetővé tette és teszi ma is, hogy a Kollégium diákjai jelen legyenek Európában és a nagyvilágban, ahogy rajtuk keresztül a nagyvilág és Európa is jelen van a Debreceni Református Kollégiumban. Hangsúlyozta, hogy a Hittudományi Kar, először 1917-ben, a reformáció 400. évfordulója alkalmából avatott díszdoktorokat. Fekete Károly kiemelte azt is, hogy az avató ünnepségek alkalmával a Kollégium még hangsúlyosabban fordul a nagyvilág protestáns tudományos személyiségei, a határon túli és a hazai reformátusság jeles egyéniségei felé, és ilyenkor méltatják a teológiával nem direkt foglalkozó, de a szakterületükön alkotva, hitvallást tevő református tudósok munkásságát is. Az intézmény ma már 132 díszdoktorral büszkélkedhet.

 alt 

A Hittudományi Egyetem ebben az esztendőben tiszteletbeli doktorainak sorába fogadta:

Dr. Stewart Jay Brown urat, egyháztörténész professzort, akadémikust, a Skót Egyháztörténeti Társaság tiszteletbeli elnökét (Edinburgh)

Dr. Hans-Anton Drewes urat, Barth-kutatót, a Karl Barth Levéltár nyugalmazott igazgatóját (Basel)

Dr. Imre László urat, irodalomtörténész professzort, az MTA rendes tagját, a Debreceni Egyetem volt rektorát (Debrecen)

Koncsol László urat, írót, irodalomkritikust, a Szlovákiai Református Egyház volt főgondnokát (Pozsony)

Dr. Ulrich Körtner urat, etika-professzort, az Etika és Jog az Orvostudományban Intézet vezetőjét (Bécs)

Dr. Gottfried Wilhelm Locher urat, a Svájci Református Egyházszövetség elnökét, a Protestáns Egyházak Európai Közössége (GEKE) társelnökét (Bern)

Dr. Pap Géza urat,  az Erdélyi Református Egyházkerület volt püspökét, a Romániai Református Egyház Zsinatának lelkészi ügyvezető elnökét (Kolozsvár)

Dr. Jerry Pillay urat, rendszeres teológiai professzort, a Református Egyházak Világközösségének elnökét (Farrarmere – Dél-Afrika)

Dr. Ritoók Zsigmond urat, klasszika-filológia professzort, az Ókortudományi Társaság egykori vezetőjét, az MTA rendes tagját (Budapest)

Dr. Herman J. Selderhuis urat, egyháztörténész professzort, Kálvin-kutatót, a Refo500 igazgatóját (Hasselt – Hollandia).

       alt       

A délelőtti alkalmon a díszdoktorok nevében többek között Imre László és Jerry Pillay professzor mondott beszédet. A délután 15 órától tartott Tudományos Szimpóziumon pedig a díszdoktorok székfoglaló beszédei hangoztak el. 

Fotók: Barcza János