Rendszerüzenet
2013. október 04.

Erdős Virág kapta a Szabó–Szobotka-díjat

Negyedik alkalommal díjazott fiatal tehetséget a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány, amelynek egyik legfőbb célja a fiatal művészek munkájának elismerése, további fejlődésük segítése, az olvasóközönség figyelmének felhívása a kortárs irodalomra.

Az elismerést Tasi Géza a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át Erdős Virágnak.

A díjazottat Radnóti Zsuzsa dramaturg méltatta, aki beszédében kiemelte, hogy Erdős Virág megújította a modern verselési formákat és a költői szerepet. Nem csak az olvasói, hanem a kritikusok szemében is a legjobbak között szerepel.

A fiatal költő a díj átvétele után elmondta, hogy első színházi élménye a Régimódi Történet volt, kedvenc gyermekeknek szóló könyvei pedig a Tündér Lala és a Bárány Boldizsár. Saját bevallása szerint ezek az olvasói és színházi élmények nagy hatással voltak rá, ezért is gondolja úgy, hogy Szabó Magdának köze van ahhoz, hogy szenvedélyes színházjáró, olvasó és író lett.

Erdős Virág előtt Szálinger Balázs költő, író (2010, 1), Tóth Krisztina költő, író (2011) és Térey János költő, író, drámaíró, műfordító (2012) vehette át a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány díját.

Erdős Virág 1968. február 27-én született Budapesten. Diplomát, 1997-ben szerzett az ELTÉ-n, magyar szakon. Mind a három műnemben alkot.

Drámái: A merénylet és Bliblia (2004, 1), Madarak (2007)

Az idén a könyvhétre jelent meg az új verseskötete Ezt is el címmel. Rövid időn belül több kiadást is megélt. (Korábbi kötete: A Trabantfejű nő 2011.) Rendszeres résztvevője a Rájátszásnak, ahol meglévő dallamokra írják kortárs költők a verseiket, vagy a zenészek írnak dallamot a versre. Egyik legnépszerűbb az Ezt is elviszem című alkotás, aminek a szövege Erdős Virághoz kapcsolódik, de a refrén Kollár-Klemencz László szerzeménye. Minden korosztályhoz megtalálja az utat, hiszen a Pimpáré és Vakvarjúcska című műve mesejáték, amit megrendelésre írt a veszprémi Kabóca Színháznak.

Kötetei:

  • Udvarok (Városháza, 1993)
  • Belső udvar (JAK-Kijárat, 1998)
  • Lenni jó (Magvető, 2000)
  • Másmilyen mesék (Magvető, 2003)
  • Eurüdiké (Magvető, 2007)
  • A merénylet (Palatinus, 2008)
  • A Trabantfejű Nő (Palatinus, 2011)
  • Pimpáré és Vakvarjúcska (Móra, 2012)
  • Ezt is el (Magvető, 2013)

 

 Díjai: Vilmos-díj (2006)

         Szép Ernő-jutalom (2006)

         József Attila-díj (2010)