Rendszerüzenet
2013. október 02.

Vagyok, aki vagyok- interaktív kiállítás nem csak keresztényeknek

Ingyenesen látogatható október 4-ig a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet Vagyok, aki vagyok elnevezésű kiállítása, amely szeptember 30-án nyitotta meg kapuit a Debreceni Egyetem Főépületében. Az interaktív tárlattal, amely a Tiszántúli Református Egyházkerület anyagi támogatásával jött létre, először 2013. július 23-27. között Mezőtúron, a Csillagpont Református Ifjúsági Fesztiválon találkozhattak az érdeklődők, akkor több mint 900 látogatója volt. A kiállítás a középiskolás és egyetemista fiataloknak szeretne segítséget nyújtani az önmaguk megtalálásában, humoros, vagy éppen meg/elgondolkoztató képekkel, idézetekkel, provokatív felvetésekkel egy párbeszédet szeretne elindítani a kiállítás tartalma, és a “néző” között. Szándékosan nem kész válaszokat kíván adni, hanem inkább továbbgondolásra, tudatos életvezetésre akarja indítani a látogatókat.

alt

A kiállítás egy 9 önálló útból álló labirintus, ami külön-külön, vagy akár egyszerre is bejárható. A kilenc témakör: a gyökerek, a többszörös identitás/szerepek, a csoport identitás, a digitális identitás, az önkép, a nemi identitás, az identitás határai, az identitás fejlődése és a tökéletesség/tökéletlenség. Ezt a kilenc témát járhatja körbe a látogató, s bármelyik úton is induljon el, az út végén a templomba érkezik. Derencsényi István a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője ezzel kapcsolatban a megnyitón kiemelte: „Egyházunk reformátora, Kálvin János szerint is az igaz emberismeret feltétele, az igaz Isten ismeret. Vagyis a helyes Isten ismeret vezet el a megbízható önismerethez. Az igaz önismeret nem az, hogy én milyennek látom magamat, hanem az, hogy Isten milyennek lát engem ”.

alt

Hangsúlyozta azt is, hogy Isten bennünk Önmagát látja, ez adja meg emberi mivoltunk méltóságát és felelősségét, és ez a felismerés őrizhet meg minket a kisebbségi érzéstől és az önteltségtől. A kiállítás neve: Vagyok, aki vagyok. Ezzel kapcsolatban Derencsényi István azt mondta, hogy ez Isten Önmeghatározása, hiszen ezt adta válaszként, amikor Mózes az Ő neve után kérdezett. „Ezért is telitalálatos a névválasztás, mert az Isten képű ember önmeghatározása, megbízhatóan Isten kirekesztésével nem valósulhat meg”!

 alt 

Csernoch László, a Debreceni Egyetem megbízott tudományos rektorhelyettese, a megnyitón hangsúlyozta, hogy az egyetem amellett, hogy tanít, oktat, nevelnie is kell. „Nevelni kell a hallgatóságot arra, hogy hogyan nézzünk körül a világban, és ha körül nézünk a világban, akkor lássuk, hogy abban mi is benne vagyunk, úgy hogy arra is kell nevelni mindenkit, aki az egyetemre jár, hogy önmagát megismerje, ezért is biztosít örömmel helyszínt a kiállításnak az egyetem!” A tárlattal kapcsolatban Csernoch László kiemelte azt is, hogy biztosan segít abban, hogy aki „kipróbálja”, kicsit jobban megismerje önmagát, és akkor már csak egy lépés, hogy jobban megismerje a világot, az egyetem pedig attól egyetem, hogy mindezt lehetővé teszi.

  alt  

A tárlat ötletgazdája Arany Barbara és Püski Dániel egyetemi lelkészek voltak. Püski Dániel a megnyitón elmondta, hogy amikor fiatalokkal beszélgettek és megkérdezték tőlük, hogy mire vágynak, akkor az önismeret, az Isten ismeret került az előtérbe, ez indította el a kiállítás létrehozását. A tárlat műfaja interaktív, mert a képek, szövegek gondolkodásra, aktivitásra szeretnék serkenteni a látogatót, hogy aktív résztvevő legyen. Ezen kívül játék, hiszen játékos feladatok szolgálják a téma személyes elmélyítését. A tárlat nem teljes olyan szempontból, hogy bővíthető, így a diákok saját maguk is adhatnak képet a kiállításhoz, amely a Debreceni Egyetem után ellátogat a tervek szerint 2013 őszén Nagyváradra és Szegedre, 2014 tavaszán pedig Pécsre, Kolozsvárra és Budapestre is. Püski Dániel kiemelte, hogy „a tárlat szándékosan, nem száz százalékban, sőt túlnyomórészt egyáltalán nem vallásos témákat dolgoz fel, hiszen minden út az önkeresésből indul el. Az anyag többsége nem bibliai idézetekből áll, habár eljut mindig oda a kiállítás, hogy mindezt hogyan látja egy hívő ember”.

A kiállítás október 4-ig ingyenesen látogatható, minden nap 8 és 18 óra között, a Debreceni Egyetem Főépületében.