Rendszerüzenet
2013. október 01.

Diakóniai szakmai napot tartottak Debrecenben

Szakmai napot szervezett a Tiszántúli Református Egyházkerület Diakóniai Irodája szeptember 30-án. A rendezvénynek a Debreceni Református Kollégium Díszterme adott otthont. A szakmai nap Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének áhítatával kezdődött, majd Czibere Károly a Szeretetszolgálati Iroda vezetője köszöntötte a jelenlévőket és tartott előadást a várható változásokról és lehetőségekről.

A Református Diakóniai Szolgálatok fenntartói legutóbb januárban találkoztak, így az azóta eltelt kilenc hónappal kapcsolatban Czibere Károly elmondta, hogy nem csak túlélni sikerült ezt az időszakot, hanem Isten kegyelméből gyarapodni is tudtak, spirituálisan, szakmailag, lelkileg és szellemileg egyaránt. Kifejtette, hogy a hétfői napon nyújtotta be a kormány a költségvetési törvényt a parlamentnek, így a jövő évet övező bizonytalanságokkal kapcsolatban kiemelte, hogy „nem volt még olyan, hogy a költségvetés és a zárszámadás benyújtásának pillanatában a történelmi egyházak és a kormány között egyetértés legyen és az egyetértést tükröző tervezetek kerüljenek a parlament elé a szociális területen, a szabályozás, finanszírozás tekintetében”.

A jövőt illetően Czibere Károly hangsúlyozta, hogy készülnek a kormány azon tervéhez illeszkedően, amely szerint az állami gondozott gyermekek közül, a 12 éven aluliakat csak nevelőszülőknél lehet majd elhelyezni. „Ebben a Református Diakóniának nagy szerepe és felelőssége, hogy amikor mindez elindul, jövő tavasszal, akkorára kiképzett református nevelőszülők fogadják be szeretettel ezeket a gyermekeket. Mivel több ezer gyermekről van szó, jelentős képzésre, toborzásra van szükség”. A szolgálatra egyre többen jelentkeznek, ahogy egyre több gyülekezet ajánl fel lakást, abból a célból, hogy a fogyatékkal élők vagy szenvedélybetegek ne intézetekben, hanem családias körülmények között élhessenek. A Támogatott lakhatás elnevezésű programot, mint új szolgálatot a kormány indította el kísérleti jelleggel és megteremtette a financiális hátterét is.

Kedvezőtlen tendenciákról is beszámolt Czibere Károly. „Az egyik ilyen a kapacitásfék. A kabinet 2012 januárjában léptette életbe azt a szabályt, hogy csak akkor lehet bővíteni egy intézményt, akár egy fővel is, ha uniós forráshoz kapcsolható”. A másik kedvezőtlen változás az idős otthonokat, bentlakásos intézményeket érinti, ahol csökkenhetnek a minőségi előírások, de a remények szerint ez nem következik be, mert, ahogy Czibere Károly mondta:”nagyon sokat tettek azért az egyházak, így a reformátusok is, hogy ezen intézmények fejlődjenek. Ezekben a kérdésekben is folyamatos az egyeztetés a kormánnyal”.

A Szeretetszolgálati Iroda vezetője hangsúlyozta ezek mellett azt is, hogy egyáltalán nem igaz az a kép, hogy a diakóniai intézményekben sok probléma lenne. A gyülekezetek ellenőrzés során inkább a tanácsadásra, sem mint a vizsgálódásra fektették a hangsúlyt és az eredmények szerint a vizsgált gyülekezetek kevesebb, mint 10%-nál találtak komoly problémát.

A jövőt illetően, középtávú tervezés, stratégiaalkotás keretében szeretnék végiggondolni a kormánnyal együtt a közös munkát, hogy kiszámíthatóbbá tegyék a gyülekezeteknek az előttük álló utat.