Rendszerüzenet
2013. szeptember 19.

III. Szatmár határok nélkül

Harmadik alkalommal rendezték meg a Szatmár határok nélkül elnevezésű református találkozót, a történelmi Szatmár megye gyülekezeteinek részvételével szeptember 14-én, szombaton, Fábiánházán, az Ecsed Ménes Lovarda területén. A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület rendezvényére mintegy száz településről érkeztek a vendégek. Az ünnepi istentiszteleten a Szlovákiai Református Keresztény Egyház püspöke, Fazekas László és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István hirdetett igét. A szatmárnémeti esperes, Kovács Sándor közös imádságát követően Fábiánháza polgármestere, Gyarmati Endre előtt 51-en tettek állampolgársági esküt.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesületet alapítói azzal a szándékkal hozták létre 2011-ben, hogy a szülőföldjükért felelősséget vállaló, a szatmári régiót önálló földrajzi, történelmi, néprajzi és kulturális egységnek tekintő, együtt gondolkodó személyeket egységbe fogja. A 27 alapító tag - köztük Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke- elhatározta, hogy a trianoni országhatár által szétszabdalt történelmi Szatmárt újra életre kelti, és megvalósítja a benne élő szatmári emberek szellemi-lelki egyesítését, a belső, az Isten és ember közötti határok lebontását. Ezt a célt szolgálja ez a rendezvény is, amelyen először, 2011-ben több mint kétezren, most pedig több mint háromezren vettek részt.

„Mindig nagy lelkesedéssel jövök, hisz nem titok szatmári származású vagyok”- mondta az Európa Rádiónak Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki kifejtette, úgy érzi a szatmáriak lelke és lelkülete olyan példaadó, amit jó lenne a magyar nemzet minden részén megtapasztalni. Csűry István szerint ennek a találkozónak különleges üzenete van ebben az évben: „Romániában most dúl a régiósításnak a gondja, baja, a belpolitikai problémája, ami valljuk be őszintén, sajnos a magyarság körében is megosztja a figyelmet és az erőket is. Tehát amikor mi itt szatmáriak leülünk, és azt mondjuk egyszerre négyezren, hogy márpedig mi együtt vagyunk, akkor húzhatták ugyan itt azt az 1920-as vonalat, amit országhatárnak neveznek és mondhatja a mai román politika, hogy megint szabdalni akarnak bennünket, mi akkor is együtt vagyunk, és ha ez a lelkület megvan és ez a biztonság megvan, hogy együtt vagyunk, akkor bármi is történjék, túl tudjuk élni ezeket a dolgokat, ezeket az eseményeket”.  

 A jó hangulatú találkozón a Bíró Lajos szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítást is megtekinthették a résztvevők, valamint bemutatták a művész munkásságáról szóló albumot is, amely a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, Szatmári Műveltség Tára című könyvsorozatának első kötete.