Rendszerüzenet
2013. augusztus 30.

Csopak adott otthont idén az Országos Református Tanévnyitónak

Ismeretlen tényezők és bizonytalanság vesz körbe bennünket az új tanév kezdetén- mondta Csopakon az Országos Református Tanévnyitó ünnepi istentiszteletén igehirdetésében Bölcskei Gusztáv. 

 A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke kiemelte, hogy attól lesz református egy iskola, hogy ott olyanok vannak, akik elhiszik magukról és egymásról is, hogy örül nekik az Isten, hisz ez az életünk kiváltsága és ajándéka, hogy így hordoz bennünket az Úr. Így szembe lehet nézni a bizonytalansággal és azokkal a kérdésekkel, amelyekre egyelőre nincs válasz.- hangsúlyozta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. 


alt

Papp Kornél a Magyarországi Református Egyház Oktatásügyi Irodájának vezetője kifejtette, hogy egy évvel ezelőtt lépett életbe a köznevelési törvény, de egy év alatt az állami fél nem készült fel a változások bevezetésére. Kiemelte, hogy az egyházi és magán intézmények úgy nyitják meg kapuikat, hogy ismeretlen számukra az a törvényi környezet, amelyből az intézmények fenntartását így az emelkedő illetmények fedezetét biztosítani kell. Hangsúlyozta, hogy az oktatási államtitkárság és az érintett minisztériumok nem tartották fontosnak, hogy az egyházak megismerjék a tervezett részletszabályokat, így bármi is legyen a parlament előtt, az nem bírja az egyházak egyetértését, de ugyanez igaz az állami iskolákban bevezetendő erkölcstan helyett választható hit és erkölcstan szervezésének anyagi feltételeiről is. Emellett beszámolt arról is, hogy összesen 276 köznevelési feladatot lát el 161 intézmény az egyházon belül. Külön köszöntötték az egyházkerületek új intézményeit, így többek között a Tiszántúlon szeptember elsejétől működő baktalórántházi és bánki óvodát.

alt

Az ünnepség végén köszönetet mondott Steinbach József, a tanévnyitónak otthont adó Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

 alt 

Pál Sándor a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke iskolakezdést segítő tanszercsomagokat adott át különböző intézményeknek.

alt

Az ünnepi istentiszteleten átadták a Makkai Sándor díjakat is. Ez az elismerés a református nevelési eszmények átültetéséért a mindennapi gyakorlatban, tevékenységi körében elévülhetetlen érdemeket szerzett magyarországi és határontúli pedagógusoknak adományozható. A díjazottak között szerepel Bohátka Sándorné debreceni pedagógus is, valamint ebben az elismerésben részesült még Soós Katalin budapesti, Kató Lenevte kolozsvári pedagógus. 

alt

A református.hu cikkét itt olvashatják: http://reformatus.hu