Rendszerüzenet
2013. augusztus 26.

Megrendezték Debrecenben az első Egyháztáji vásárt

Több százan látogattak el a Magyar Református Szeretetszolgálat első Egyháztáji vásárára, amelyet Debrecenben a Széchenyi kerti Református Templom kertjében rendeztek meg augusztus 24-én, szombaton. A piacon mintegy húsz Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett kistermelő kínálta portékáját. Az érdeklődők vehettek krumplit, lekvárt, mézet, sajtot, savanyúságot, paradicsomot, dinnyét, de még kolbászt vagy szalonnát is.

alt

A vásár megnyitóján Pál Sándor, az MRSZ kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy ez a piac nem csak testi, hanem lelki táplálékot is nyújt, hisz itt találkozhatnak a vidéki termelők a városi fogyasztókkal, akik minőségi élelmiszereket vásárolhatnak és kapcsolatokat is teremthetnek. A szolgálat karitatív célja itt is megjelenik, hisz munkahelyet teremt, összefogásra, együtt gondolkodásra buzdít.

alt

Kis Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője beszédében kiemelte, hogy a kormány messzemenőkig támogatja az ilyen kezdeményezéseket, hiszen a cél az, hogy visszaálljon a város és vidék normális kapcsolata és, hogy a kistermelők termékei ne szorulhassanak ki a piacról. A kabinet fontosnak tartja a magyar termékek népszerűsítését, ezért is alkotta meg többek között a hungarikum törvényt- hangsúlyozta az osztályvezető.

 alt 

Jenei Zoltán a Széchenyi kerti gyülekezet lelkipásztora hangsúlyozta, hogy egyházközségük mindig is nyitott volt az újításokra. Megtisztelőnek tartja, hogy az ő templomuk kertje adhat otthont a havonta egyszer megrendezendő vásárnak, és örül annak, hogy a városi emberek és a vidéki árusok itt nem csak, mint eladó és vevő, hanem mint testvérek, barátok találkozhatnak. Mózes könyvéből idézve: „Rád szállnak mindezek az áldások, és kísérnek téged, ha hallgatsz az ÚRnak, Istenednek a szavára”- kérte, hogy szálljon és kísérje áldás a kistermelőket, a vásárlókat és a debrecenieket egyaránt.

alt  

Sápi József a Derecskei Fenséges lekvárok és zöldségkrémek készítője a vásáron elmondta, hogy ő, mint hitét gyakorló ember örül annak, hogy az egyház ilyen formán is nyit az emberek felé, illetve külön jó ötletnek tarja a vásárt a gyülekezetépítés tekintetében, hisz ide azok is betérnek, akik nem tartoznak egyik gyülekezethez, vagy felekezethez sem.

   alt   

 „Vásárlóbarát és már most érződik a szeretet, a régi idők piacának hangulatát hozza vissza. A légkör családias, és baráti”- mondta Szarvas Ferencné vásárló, aki a Széchenyi kerti gyülekezet tagja. Úgy véli, hogy akár hetente is lehetne ilyen piac, hisz mint mondta itt biztos, hogy az ember megbízható, minőségi terméket és maximális tájékoztatást kap.

Az MRSZ szeretné, hogy ha a vásár országos szintűvé nőné ki magát, ezért már felvették a kapcsolatot egy-két dunántúli nagyvárossal is, de ami biztos, hogy ezentúl a cívisvárosban rendszeresen lesz egyháztáji piac. A következő vásárt szeptember 21-én tartják szintén a Széchenyi kertben. 

Fotók: Gilicze Réka- MRSZ

Még több fotó: facebook.com/media