Rendszerüzenet
2020. december 18.

Már száz rászoruló család otthonára szerelt fel napelemet a Magyar Református Szeretetszolgálat

Felszerelte a 100. napelemét a Magyar Református Szeretetszolgálat a cigándi járásban, ezzel biztosítva egy ötgyermekes család otthonának világítását, valamint egy USB csatlakozós töltő működtetését. A térségben több mint két évvel ezelőtt vette kezdetét az a hosszú távú program, mellyel az itt élők társadalmi leszakadását kívánja csökkenteni a szervezet.      

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2018-ban hívta életre azt a hosszú távú programot, mellyel az ország egyik legszegényebb térségeként számontartott cigándi járásban segíti a térség lakosságának társadalmi felzárkózását. A térségben számos család él olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik villanyárammal, mert a család felhalmozott tartozásai következtében kikapcsolta a szolgáltató a szolgáltatást, vagy már az előző tulajdonos felhalmozta a tartozást annál az ingatlannál, amibe beköltözött a család. Továbbá sok család veszi igénybe a feltöltőkártyás szolgáltatást, de nem mindig van lehetőségük a folyamatos feltöltésre, így napokig nem rendelkeznek árammal. A hátrányos helyzetű családok körében nem jellemző a megtakarítás alacsony jövedelmükből kifolyólag. A Magyar Református Szeretetszolgálat ezen családok megsegítésére kezdte meg 2020 szeptemberében legújabb programját, melynek keretében már a 100. család részére helyeztek fel napelemeket.

János evangéliumában azt olvashatjuk Jézus ezt mondta: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Mi a Szeretetszolgálatnál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy reményt adjunk. Nap mint nap halmozottan hátrányos helyzetű, nagyon nehéz körülmények között élő családokkal találkozunk, ahol különösen fontos a lelki támogatás mellett a cselekvő szeretet fizikai megnyilvánulása is. A napelemes programunkban a technológia innovációit hasznosítjuk arra, hogy a családok otthonába akár több év sötétség után hozzunk újra fényt, mely jelen esetben az intenzív családmegtartó szolgáltatásunk révén gyakorlati szociális segítő szolgáltatással is párosul.” – nyilatkozta Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat igazgatóhelyettese, szociális fejlesztése vezetője.

December 16-án a századik napelem egy bodroghalmi ötgyermekes család otthonára került, ahol az édesanya egyedül neveli gyermekeit. A napelemek egy töltésvezérlőn keresztül akkumulátort töltenek, majd az így tárolt energiát lehet felhasználni, például 12 voltos fogyasztók működtetésére.

Már egy éve egyedül nevelem öt kiskorú gyermekemet nehéz körülmények között. Áram három éve nincs a házunkban. A téli időszak különösen nehéz számunkra, mivel korán sötétedik és a gyerekek nem tudnak tanulni, problémás az esti teendők elvégzése. A Református Szeretetszolgálat sok dologban segítségünkre volt már, most egy napelemet szereltek fel a házunkra, ami megvilágítja a gyerekek szobáját. Nagy örömet jelentett nekünk, nagyon hálásak vagyunk minden eddigi segítségükért.” – fejezte ki köszönetét Bea, a gyermekek édesanyja.

A napelemrendszer biztosítása összekötésre került egy megtakarításra ösztönző programmal, hogy a projekt végéig a járásban élő családokat a takarékosságra ösztönözzék. A megtakarítás ösztönzése mellett fontos pillére a programnak az intenzív családmegtartó szolgáltatás. Ez egy rövid, szociálismunka módszertanon alapuló szolgáltatás, ami elsősorban krízisben lévő gyermekes családoknak szól, ahol a gyermek kiemelésének alternatívájaként szolgál, vagy éppen a korábban kiemelt és hazakerülő gyerek érdekében erősíti meg a családot.

Az intenzív családmegtartó szolgáltatás komplex módon tud segítséget nyújtani a krízishelyzetbe került családoknak. Az intenzív családgondozó jelzés vagy segítségkérés alapján keresi meg a családot, hogy feltárja azokat az alapproblémákat, melyek a családot krízishelyzetbe sodorták. Megkeresi a család erőforrásait és megállapodnak a segítségnyújtás formáiban és időtartamában a közös cél érdekében, mely 3-6 hónapnyi heti többszöri találkozást jelent. Ez a lelki támasz mellett széles körű fizikai segítséget jelent, például ügyintézésben, lakhatási problémákban, gyereknevelési-és higiéniai problémákban, a munkahelyhez jutásban, szállításban, gyermekekkel való foglalkozásban, tanulásban, anyagi erőforrások megkeresésében, családi konfliktusok kezelésében. Cél a család egybentartása, megerősítése, működőképessé tétele. Eddig 17 családnak tudtunk gyors és intenzív segítséget nyújtani.” – ismertette a program részleteit Nagy Szilvia szakmai vezető.

A Magyar Református Szeretetszolgálat által nyújtott állandó térségi szolgáltatások mellett az adventi időszakban további tartósélelmiszer csomagokkal, vitaminokkal és gyermekek számára összeállított adománycsomagokkal is segítik a települések rászoruló családjait a szervezet munkatársai.