Rendszerüzenet
2020. április 03.

Virágvasárnapon is számos online tartalom várja a híveket

Virágvasárnapon kezdődik a nagyhét, ami Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadás ünnepéhez, az élet győzelméhez, húsvéthoz vezet.  
Ezen a napon is számos online istentisztelet és tartalom áll a hívek és az érdeklődők rendelkezésére.

„A Húsvét előtti és utáni hetet jelentősége miatt különleges ünnepélyességgel és odafigyeléssel ülte meg minden korban a keresztyén egyház. Nagyhét az esztendő összes hete közül kiemelkedő idő, hiszen napról-napra Krisztus értünk való szenvedésére, halálára és feltámadásának diadalára emlékezünk.”

 Hogyan jelenik meg a történet az evangélistáknál?

 „A Nagyhét nyitánya a mind a négy evangéliumban elbeszélt Virágvasárnap, azaz Krisztus bevonulása Jeruzsálembe, amely a régi izraeli királykoronázási szertartásra és a harcokból diadalmasan hazatérő uralkodó köszöntésére emlékezteti az olvasót. E vasárnapon illetve vasárnapban összekapcsolódik a nagyböjti idő a Nagyhéttel, az „ágak vasárnapja” tulajdonképpen mindkettőhöz tartozik. Krisztust királyként üdvözöljük, de különös szenvedéseinek kezdetére is emlékezünk.”

 Honnan ered a Virágvasárnap elnevezés?

 „A vasárnapot számos nyelven Pálmavasárnapnak nevezik, de mind a latin, mind a különféle nemzeti nyelveken hívják Ágak vasárnapjának, és Virágvasárnapnak a magyaron kívül a környező szláv nyelveken.”[1]

9 és 10 órától több helyen élő istentiszteletet láthatnak és hallhatnak.

 Az online istentiszteletek listáját a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján találhatják meg, a lista folyamatosan bővül. 

10 órától dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdeti az igét a Nagytemplomból, a Kossuth Rádión pedig 18 órától Derencsényi István lelkipásztort hallhatják.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Pasztorációs Intézetének húsvéti kiadványa online elérhető:

https://ttre.hu/tartalom/5136/3/keruleti/husvet-az-elet-gyozelme

[1] Idézetek: Pap Ferenc, Az egyházi év, Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest, 2016. 209.o

Városi keresztút - Virágvasárnap 2020 kiadvány: