Rendszerüzenet

Debrecen város Pro Urbe-díját vehette át Szilágyi Imre

Debrecen város napja alkalmából 2024. április 11-én ünnepi közgyűlést tartott Debrecen képviselő-testülete. Az eseményen díszpolgári címeket, Pro Urbe, Déri Frigyes- és Mecénás díjakat adott át Papp László polgármester. A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség tagja, Szilágyi Imre grafikusművészt is elismerték.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a város fejlődését és jó hírnevét növelő, a helyi közösség javát szolgáló, évtizedeken keresztül kifejtett, közmegbecsülést érdemlő tevékenység elismeréseként Debrecen Város Pro Urbe Díját adományozta Szilágyi Imrének.

A város honlapján megjelent laudáció szerint a református grafikusművész pontos technikai tudással és gondolatébresztő tematikával fogalmazza meg, karcolja be rézlemezeibe vizuális mondanivalóját. Ha termékeny munkásságát számba vesszük, nem csupán egy gazdag életmű tárul fel előttünk, hanem egy szellemben, műveltségben gazdag személyiség is. Immár több mint 80 esztendősen Debrecen grafikai életének doyenje, mely titulust több évtizedes kiemelkedő szakmai munkája és példás emberi magatartása alapján érdemelte ki. A tanítás mellett folyamatosan képezte magát, gyarapította tudását hazai és nemzetközi művésztelepeken. Alkotói pályafutása során számtalan pályázaton és kiállításon szerepelt, díjak és elismerések fémjelzik tevékenységét – egyebek mellett az Oktatási és Kulturális Minisztérium díja 2009-ből, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje 2013-ból, a Debreceni Tavaszi Tárlaton az Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíja 2018-ból. Hajdú-Bihar megyei Prima díjas. Munkássága a mai napig Debrecenhez kötődik: többek közt a város és környéke hírességeit örökítette meg linómetszetein. Csokonairól több sorozata készült. Többedmagával megalapította a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepet és a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületét. Évtizedeken át ő készítette azokat az elismerő okleveleket, melyeket a város díjazottjai vehettek át kitüntetések alkalmával nemzeti és városi ünnepeinken, eseményeken.

Szöveg és fotó: debrecen.hu