Rendszerüzenet

Kerékpáros örökségtúrák

2024-ben a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 13 kerékpáros örökségtúrához csatlakozva fedezhetik fel az érdeklődők a Felső-Tisza-vidék, a Nyírség, valamint idén új területként a bihari térség tájait és örökséghelyszíneit. Az örökségtúrák célja felfedezni az ismeretlent, vagyis olyan értékes, látványos, de kevéssé ismert tájakra, helyszínekhez elkalauzolni a túrázókat, amelyek valamilyen szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak.

Az örökségtúrák a kialakított útvonalak, látványosságok mellett attól igazán egyediek, hogy a csoportot a túravezetők mellett szakvezetők kísérik. Köztük vannak műemlékvédelmi szakemberek, művészettörténészek, restaurátorok, történészek, geográfusok és idegenvezetők is. Néhány évvel ezelőtt nagyszabású örökségvédelmi beruházások indultak a régióban, amelyek az idei év elején fejeződtek be. Ennek eredményeként romos, rossz állapotban lévő örökséghelyszínek – köztük számos templom – újultak meg, új falképek láttak napvilágot, eddig nem látott színek, minták kerültek elő a restaurált berendezések alól, illetve látogatóközpontok nyitották meg kapuikat. Emellett számos kerékpárosbarát fejlesztés valósult meg a térségben.

Az örökségtúrákon szervezett szakvezetést, túravezetést, kerékpáros szervízszolgáltatást, valamint a túra teljeskörű szervezését biztosítja a résztvevőknek a Középkori Templomok Útja Egyesület. A kerékpáros örökségtúrák esetében, igény esetén kerékpárbérlési, e-bike kölcsönzési, kerékpárszállítási lehetőséget, valamint transzferszolgáltatást is lehet igényelni, térítés ellenében. Jelentkezni a www.oroksegtura.hu oldalon vagy a kozepkoritemplomokutja@gmail.com e-mail címen lehet.

A részletes túraterv itt érhető el.