Rendszerüzenet

Kárpát-medencei református egyetemisták találkoztak Debrecenben

A Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet szervezte meg a 21. Kárpát-medencei Református Egyetemi Gyülekezetek Tavaszi Találkozóját 2024. március 15-17. között. A háromnapos konferencia témája Krisztus követése, fő előadója pedig Kiss Miklós, a kelet-szlovákiai Örösben szolgáló lelkész volt.

Mintegy 170 fiatal vett részt a nagy hagyományú tavaszi találkozón a Debreceni Református Egyetemi Templomban. Az anyaországi felsőoktatási intézmények hallgatói mellett Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek vendégek a cívisvárosba. A Kárpát-medencében működő református egyetemi gyülekezetek tagjai mellett gimnazistákat is megszólítottak a szervezők, így ez a korosztály is képviseltette magát a háromnapos programon.

A péntek esti megnyitó alkalmon Kovács Gergő, a házigazda gyülekezet egyetemi lelkésze hangsúlyozta, hogy a hétvége fő előadója, Kiss Miklós, a szlovákiai Örös község református egyházközségének lelkipásztora, akiért – és az egész rendezvényért – folyamatosan imádkozik a gyülekezete.


Kovács Gergő, egyetemi lelkész

„Azért teszik ezt, hogy ti megtehessétek az első, vagy sokadik lépéseteket a Krisztus-követésetek útján. Ez a lényege ennek a találkozónak, és keressétek ti is ennek a lehetőségét” – biztatta a fiatalokat Kovács Gergő.

A jelenlévőket a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is köszöntötte. Fekete Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a találkozó első napja éppen március 15-re esett, márpedig Debrecenben mindig különleges a forradalom és szabadságharc évfordulója, hiszen ennek következtében, 1849 áprilisában a Nagytemplomban hirdette ki Kossuth a Habsburg-ház trónfosztását és az ország szuverenitását.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházközség püspöke

„Tanítványság és szabadság nagyon is összetartoznak: a Krisztus-követés szabadság nélkül lehetetlen. De ehhez kevés a külső szabadság: belső fölszabadultság szükséges hozzá” – fogalmazott a püspök, idézve Pál apostol galáciabeliekhez írt leveléből: „Mivel pedig fiak vagytok, Isten elküldte Fiának Lelkét a szívünkbe, aki ezt kiáltja: Abbá, Atya! Úgyhogy már nem vagy szolga, hanem fiú; ha pedig fiú, akkor Isten akaratából örökös is” – tette hozzá Fekete Károly. Gondolatait azzal zárta, hogy az Isten országának örökösei gazdagok, és ennek az örökségnek a közös ápolására bátorította a fiatalokat.

A megnyitón részt vett Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora is, aki azt emelte ki, hogy az intézmény az 1538-ban alapított Debreceni Református Kollégium jogutódja. „Ugyanaz a jelmondat, mint közel 500 éve: Orando et laborando. Nagyon fontos, hogy ezen elv alapján, összetartva éljünk. Debrecen a kálvinista Róma: a reformáció megszületése óta az egész várost ezek az értékek, Krisztus követése tartja életben” – tette hozzá az egyetem rektora.


Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora

A hétvége során több istentiszteleten, kiscsoportos beszélgetéseken és szabad programokon is részt vehettek a fiatalok.

Fotók: Miskolczi János