Rendszerüzenet

Kustárné Almási Zsuzsanna: Életre kelt történetek

Bibliai történetek katechetikai feldolgozása a báb és a dráma eszközeivel – erről szól Kustárné Almási Zsuzsanna református lelkész, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Katechetikai Központjának vezetője, egyetemi adjunktus nemrégiben megjelent könyve.

A könyv ismertetője szerint a teológia és a bábművészet egymástól távol eső területe összekapcsolódik a látszaton túli valóságra utalásban, az értelmezésben, a kifejezhetetlen kifejezésében, a szakrális történetmesélésben. A Biblia egyetemes érvényű történetei nemcsak önmagunkról, a világról, hanem Istenről, hozzánk való viszonyáról, az ő szándékairól és cselekvéséről szólnak. Ezért nagyon fontos, hogy az ember, különösen gyerekkorban ne maradjon egyedül a történetekben átélt élménnyel, amely jelentős hatást gyakorol önképére, önbecsülésére, kialakuló istenképére.

A dráma és a bábjáték egyszerre ősi és modern, gyökereiben mélyen szakrális indíttatású. Jelen kötet elsősorban a katechézis folyamatát kívánja segíteni, s különösen a narrációban rejlő lehetőséget hangsúlyozza, útmutatót adva ahhoz a komplex alkotói folyamathoz, amely a bábjáték vizuális, szimbolikus és dramatikus eszközrendszere által a szellemiségében, nyelvezetében, kifejezési módjaiban a mai ember számára sokszor érthetetlen bibliai történeteket, és azok értéküzenetét átélhetővé, befogadhatóvá és iránymutatóvá teszi.

A Kálvin Kiadó gondozásában megjelent kötet megvásárolható a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban.