Rendszerüzenet

75 éves a Szeged-Petőfitelepi Református Egyházközség, a közelmúltért is hálát adott a gyülekezet

Hármas ünnepre gyűlt össze Szeged Petőfitelep városrészének református közössége, valamint vendégeik 2023. október 8-án. Az egyházközség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottak, amelyen megemlékeztek az elmúlt öt év infrastrukturális fejlesztéseiről és az egyházközség által tíz éve alapított Szórvány Református Közösségekért Egyesület működéséért.

A gyermekek énekes szolgálata vezette fel az ünnepi alkalmat, melyen a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét Pál apostol filippibeliekhez írt levelének második fejezete alapján. Fekete Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy Krisztus tanítványát négy fő vonás jellemzi. Egyrészt semmit nem tesz önzésből, az alapige régebbi fordítása szerint versengésből, irigységből. Másodsorban semmit nem tesz hiú dicsőségvágyból, le tudja győzni az emberi természetet, amelyben sokszor még a szeretet motivációja is a másik ember figyelmének felkeltése, elkápráztatása, a viszont-szeretet kicsikarása. A harmadik jellemvonás az, hogy a tanítvány különbnek tudja tartani a másikat önmagánál, az istentisztelet mellett az embertisztelet is jellemzi. Végül nem haszonleső, azaz nem nézi a maga hasznát, hanem a másokét, mint ahogy az első keresztyének kölcsönösen gondoskodtak egymásról, tudtak összegyűjteni és szétosztani. „Ez az az indulat, amelyben új élet születhet, amelyben van vigasztalás, van szeretetből fakadó intés, van közösség a Szentlélek által, van irgalom, van könyörület, van teljes öröm, van közös akarat, van szeretet. Erről meg fogják tudni, hogy mi a Krisztus tanítványai vagyunk” – zárta gondolatait a püspök.


Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

„Jó azt tudni, hogy egy kis gyülekezetnek két olyan őrállóját is köszönthetjük, akik megérdemlik, hogy odafigyeljünk rájuk, hálát adjunk értük, életükért és szolgálatukért” – ezekkel a gondolatokkal vezette fel a Szegedi Kis István díj átadását a Csongrádi Református Egyházmegye esperese. Juhász András elmondta, az egyházmegye által alapított elismerés történetében nem fordult még elő, hogy ugyanazon egyházközség két tagja is megkapja azt. Idén azonban Rénes Imre főgondnok és Barátné Hajdú Ágnes presbiter vehette át a díjat, mindketten a Szeged-Petőfitelepi gyülekezetben szolgálnak.


Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye esperese

Az egyházközség történetének képes ismertetését Czirokné Botár Éva lelkipásztor végezte. Kiemelte, hogy Isten 1948-ban ötszáz embert vezetett egy akaratra, így születhetett meg a gyülekezet Petőfitelepen. A templom az 1940-es években épült, hivatalosan 1948-ban alakult meg az egyházközség. Az elmúlt 75 évben összesen hat lelkipásztora volt a közösségnek, köszönhetően annak, hogy Papp László 49 éven keresztül szolgált itt. Czirokné Botár Éva a jelen és a jövő áldásaként említette, hogy ebben a tanévben nyolc oktatási intézményben közel 150 gyermekkel foglalkozhatnak hittanóra keretében. Az egyházközség fontos szolgálata a szórványmisszió is, melynek oka a földrajzi helyzete is: a tagság egy része Szegedtől 40-50 kilométerre él, jelenleg Algyőn és Mórahalom városában is tartanak istentiszteleteket. Ezen munka megsegítésére jött létre az Együtt a Délmagyarországi Szórvány Református Közösségekért Egyesület 2014-ben.


Czirokné Botár Éva, a Szeged-Petőfitelepi Református Egyházközség lelkipásztora

Gyatyel Péter, a gyülekezet másik lelkipásztora az elmúlt öt év beruházásait foglalta össze. 2019-ben energetikai korszerűsítésen esett át a gyülekezeti ház. Egy évvel később a régi garázs helyén új közösségi tér épült, majd újabb egy év elteltével faház, amely kerti tárolóként funkcionál. 2022-ben a húsvét és pünkösd közötti 50 nap során a gyülekezeti tagok aktív részvételével lezajlott a templom felújítása, átalakítása, majd az elmúlt egy évben több részletben épült meg a kerítés és szépült meg a templom előtti járda.


Gyatyel Péter, a Szeged-Petőfitelepi Református Egyházközség lelkipásztora

A város képviseletében Szénási Róbert önkormányzati képviselő szólalt fel, aki azt hangsúlyozta, hogy a gyülekezet összetartó ereje a tágabb közösséget, Szegedet is szolgálja.


Szénási Róbert, önkormányzati képviselő

Az istentisztelet keretében az egyházközség szenvedélybetegeket segítő szolgálata kapcsán a Református Iszákosmentő Misszió és a Magyar Kékkereszt Egyesület is bemutatkozott. Köszöntést mondott Ruzsa-Nagy Zoltán, a dömösi missziói központ lelkipásztora.

Végül a Szegedi Református Egység Napjára tekintettel Juhász András esperes osztotta meg a résztvevőkkel a város gyülekezeteiben zajló folyamatokat, örömhíreket és nehézségeket. Az Újszegedi gyülekezetről Sipos Ete Zoltán lelkipásztor, a Honvéd téri egyházközségről pedig Kereskényiné Nemes Lívia lelkipásztor adott hírt.

Az istentiszteleten szolgált Hegedűsné Kovács Zsuzsanna zongoraművész, Szép-Szabó Dóra Cintia, valamint a gyülekezet énekkara is.


Fotó: Szügyi Tamás