Con Spirito - Egyházzenei Fesztivál
2017. május 30. - június 05.

A reformáció 500. évfordulójának jegyében világsztárokat vár a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál. 

A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál programfüzete IDE kattintva érhető el.

Hagyományaihoz híven a Filharmónia Magyarország idén is megrendezi egyházzenei rendezvénysorozatát. A reformáció ötszázadik és a magyar reformátusság alapításának négyszázötvenedik évfordulójának tiszteletére Debrecen kerül a középpontba, de május 30. és június 5. között Nyíregyháza, Budapest, Pécs és Békéscsaba templomaiban is felcsendülnek fél évezred protestáns zenei remekei.  

alt

Külföldi kiválóságokat és a magyar kórus kultúra nagyjait vendégül látó fesztivál Isten és ember a zene által tovább erősíthető kapcsolatának megélésére szólít hívőt és nem hívőt egyaránt. Kárpát-medencei Református Kórustalálkozó, káprázatos szabadtéri nagykoncert, orgonahangverseny, egyházzenei szakmai napok és természetesen világsztár vendégek színesítik a programot.

alt

A három évvel ezelőtt megújult esemény időpontja mindig a Szentlélek kiáradását ünneplő Pünkösdhöz kötődik. A 2017-es év fesztiváljának fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, védnöke dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: Olyan eseménysort álmodtunk meg, amit minden keresztény egyház magáénak tudhat, egyúttal megmutathatja hazai értékeit, mindennapos szolgálatának gyakorlatát, továbbá bemutathatja külföldi, nagy hagyományú együtteseit saját közösségeinek, a zene iránt nyitott „kívülállóknak”. Egyházzenészként magam is osztom Böcskei László nagyváradi püspök atya gondolatait: „Imáiban a hívő ember Isten megszólítására törekszik, s ezt a lehető legszebb módon szeretné megtenni, ez a lelkiekből táplálkozó, észlelhető szépség az alapja valamennyi egyházzenei darabnak.

alt

A tavalyi fellépők, a Vatikáni Sixtus-kápolna kórusa és a Monserrati Bencés Apátság fiúkórusa után idén a világhírű New College Oxford Kórusa a fesztivál nyitó napján, május 30-án, kedden 20.00-kor Budapesten a Mátyás-templomban, május 31-én 19.30-kor a debreceni Református Nagytemplomban, június 1-jén Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban 19.30-kor, június 2-án, pénteken 19.30-kor pedig Pécsett a Bazilikában con spirito-val, azaz lelkesült lélekkel szólaltatja meg, Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd műveit. A New College Oxford Kórusa, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese. A középkorban nemcsak az éneklés volt feladatuk, de a nagy társadalmi becsben álló egyetemi hallgatók is elszalajthatták a fiúkat egy-egy korsó sörért. Ma már a világ vezető kórusai között szerepelnek.

alt

Szintén világklasszis együttes a King’s Singers ikonikus a capella formációja: június 2-án 19.30-tól a debreceni Kölcsey Központ, június 3-án szintén 19.30-tól a békéscsabai Evangélikus Kistemplom közönségéhez hozza el utánozhatatlan hangzáskultúráját. A hangversenyeken Saint-Saëns, Brahms, Chilcott darabjai mellett – tisztelegve a magyar közönség előtt – Kodály: Mátrai képek és Galántai táncok kórusművei csendülnek fel. A június 2-i koncerten a Kodály Filharmonikusok Debrecent és a Kodály Kórus Debrecent Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Sipos Máté dirigálja. A debreceni koncert társzervezője a Kodály Filharmónia Debrecen. A békéscsabai hangversenyen orgonán közreműködik Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója és művészeti vezetője.

alt

Debrecenben Magyarország legrégibb folyamatosan működő kórusa, a Debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét. Főhajtásként ezen évszázados misszió előtt a „protestáns Rómában” szervezik a 2017-es Egyházzenei Találkozót orgonisták, kántorok, karvezetők részére. Orgona az igehirdetésben címmel a debreceni Szabadságtelepi Református Templomban június 1-jén 10 órától egész napos programra érkeznek a szakemberek. Egyházzenészek és egyházi iskolák énektanárai számára szerveznek szakmai napot június 2-án a debreceni Református Kollégium Dísztermében Protestáns hagyomány az európai egyházi zenében témakörben.

alt

Kárpár-medencei Református Kórustalálkozó I. Hangversenyét június 3-án 15 órától a debreceni Nagytemplomban térítésmentesen látogathatja a közönség, csakúgy, mint a Kárpát-medencei Református Kórustalálkozó II. Hangversenyét, amelyhezjúnius 3-án 19 órától nyitja meg kapuit a debreceni Nagytemplom. Pünkösdvasárnap, június 4-én 19.30-tól a debreceni Kossuth tér (esőhelyszín a Kölcsey Központ) káprázatos kórustalálkozó helyszíne lesz. A Szimfonikus zsoltárok nagykoncert egyben Debrecen város ünnepi estje a reformáció 500. évfordulója tiszteletére. Az ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött szabadtéri hangverseny szólistái a két kiváló ifjú énekművész, Fodor Beatrix (szoprán) és Horváth István (tenor) lesznek. A hat kórust és énekkart, valamint a Kodály Filharmonikusok Debrecent Somogyi-Tóth Dániel dirigálja. 

alt

A hangszerek királynője Pünkösdhétfő estéjén kap szerepet a sokszínű programban. Karasszon Dezső és Pálúr János orgonahangversenye zárja az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivált június 5-én a 19 órakor kezdődő koncerten. Az impozáns Nagytemplomi templomtérben hol diadalmasan, hol könyörgőn szólalnak majd meg Sweelinck zsoltárai, Gárdonyi, Bach orgonakoráljai, valamint Pálúr János improvizációja, ünnepelve az isteni irgalom pünkösdjét.

Jegyárak és további információk a www.egyhazzeneifesztival.hu oldalon találhatók. 

Fotók: Barcza János

További részletek:

www.egyhazzeneifesztival.hu

A kedvezményes jegyárakról itt olvashatnak.