Nemcsak kenyérrel
Krakkókkal Krakkóban
szept 14
2012
Néhány évvel ezelőtt, mikor először találkoztam egy bemutatkozó szolgálat alkalmával a nagyhódosi gyülekezet tagjaival igencsak meglepődtem a kézfogások során, mikor is sorra Krakkó vezetéknevű atyafiakat köszönthettem. Hamarosan kiderült, hogy az ősök,- a település benépesítői- egykor a lengyel városból, Krakkóból érkezhettek. Már akkor megfogalmazódott bennem, milyen nagyszerű lenne egyszer gyülekezeti kirándulás során ebbe a városba eljutni.
Egy nyár Gégényben
aug 24
2012
Vakáció. Tanárok, diákok, szülők és az emberek általában mind másképpen értelmezik ezt a szót. Az iskolások számára vége a naponkénti koránkelésnek, az iskolai megfelelésnek, azoknak a kötöttségeknek, melyek a tanítási napokat jellemzik. A szünidő összefüggésben van a szabadsággal, a jó idővel és a kikapcsolódással. A szülő már egészen mást ért vakáció alatt. A tanévben tudja, hogy reggeltől délutánig jó helyen, biztonságban van gyermeke, de a nyári szünidőben meg kell oldania hol, hogyan és milyen feltételek között töltse gyermeke a szabad idejét.
"Én tudom, kinek hittem"
júl 30
2012
Én tudom, kinek hittem – ezzel az idézettel indította útnak a 20 éves Bölcskei Gusztávot református lelkész édesapja. Most ezt az apostoli mondatot idézte fel a püspök. Bölcskei Gusztávot a vasárnap délelőtti istentiszteleten köszöntötték. A hatvan éves egyházi vezető idén tizenöt éve szolgál a Debreceni Református Nagytemplomban.
Könyvajánló
jún 25
2012
Örömmel vettem kézbe Nagy Lajos: Igék hétköznapokra című meditációs kötetének II. részét, amely a tavaly a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában elhangzott hétkezdő Igei gondolatokat tartalmazza. A kórházi szolgálatban annyira hiányzó, a segítők erősítését, bátorítását célzó írás, az I. kötethez hasonlóan, a Dunántúli Református Egyházkerület gondozásában jelent meg.
Lelkészházaspárt iktattak be
jún 11
2012
Lelkészházaspárt iktattak be tisztségükbe Nagyecseden, a Szatmári Református Egyházmegye legnagyobb gyülekezetében június 10-én, vasárnap.
Összekötő kapocs
jún 4
2012
Beiktatták Hézser Tímeát, Sárrétudvari református egyházközségének megválasztott lelkészét.
Életszentség a megszentelő Lélek erőterében
máj 25
2012
Egy sok szempontból szentségtelen világban élünk, amely vonzóbbnál-vonzóbb formában akarja minél többekkel elhitetni, hogy a XXI. század embere számára természetes az az életfelfogás, amely azt üzeni: „semmi sem szent”. Vannak emberek, akiknek a jellemzésére csak azt tudjuk mondani, hogy „számukra semmi sem szent”. Azok, akiknek semmi sem szent, nem ismernek semmilyen határt. Nem rettennek semmitől sem vissza. Nem válogatnak az eszközökben, a módszerekben. Életük a két lábon járó szentségtelenség. Nem szent a becsület, a tisztesség, a szavahihetőség. Nem szent a hír, az információ, az adat. Nem szent a házasság, a tulajdon, a haza. Nem szent az élet, a lélek és a meggyőződés sem.
A püspök, akit Kossuth Lajoshoz hasonlítottak
máj 22
2012
Kilencven éve indult amerikai adománygyűjtő körútjára Baltazár Dezső, hogy megsegítse a debreceni kollégiumot, de útja körülményei messze túlmutattak céljain.
Lelkészbeiktatás Gyulán
máj 22
2012
De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról. (Ap. Csel.  20:24.) Lelkészbeiktatás volt április 14-én, Gyulán, a Békési Református Egyházmegye nagy múltú, és ma is egyik legjelentősebb gyülekezetében. A hat éves gyulai szolgálat után nyugdíjba vonult Szabó Endre helyét Baráth János vette át.
Okos istentisztelet
máj 18
2012
„Okos Istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek.."(Róm 12, 1-2). Ezzel az Igével kezdte prédikációját Dr. Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Nyírmeggyesen – több mint 500 fős vendégsereg, köztük 60 lelkész előtt -, aki Pótor László református lelkész beiktatása alkalmából vállalta szolgálatát.