Vedd és olvasd! Könnyen érthető bibliai üzenetek
2017. június 08.

2017. június 8-án reformációs ünnepséget és könyvbemutatót tartottak a debreceni Immánuel Otthonban.

alt

alt

Az Immánuel Otthon és Iskola halmozottan fogyatékos gyermekek, fiatalok számára nyújt egyedülállóan komplex (oktatási, szociális, egészségügyi) szolgáltatást 1991 óta, fenntartója a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. Az intézmény nemcsak a napi rendszerességű tevékenységekben nyújt segítséget, hanem olyan feladatokat is vállal, melyek össztársadalmi szinten segítik elő az esélyegyenlőséget, az akadályok leküzdését.

alt

Az ünnepség kezdetén Győri Zsófia, az Immánuel Otthon és Iskola igazgatója kiemelte, hogy az intézmény 26 éve keresi azt az utat, formát, amellyel Isten üzenetét eljuttathatja halmozottan fogyatékos gyermekekhez, fiatalokhoz. „A reformáció 500 éves évfordulója megerősítette azt az elképzelésünket, hogy szükséges egy olyan bibliai kiadvány, amely azok számára is érthető, akiknek az olvasás, írás, valamint annak megértése, értelmezése nehézséget jelent. A » „könnyen érthető kommunikáció”« egyszerű szavak, tőmondatok és képek segítségével teszi hozzáférhetővé az információt, nem módosítva annak tartalmán.  Ezzel a módszerrel dolgoztak a kiadvány készítői is, amikor a Biblia világából 30 gondolatot kiragadtak, gondosan ügyelve arra, hogy annak üzenete ne csorbuljon. Ebben értelmi fogyatékos emberek voltak segítségül, akik alkotótársként a munka során folyamatosan véleményezték a szöveget és a grafikát. Az Immánuel Otthon és Iskola hitoktatói és lelkészi tapasztalata alapján összeállított, a szakemberek által „lecsupaszított” és a tapasztalati szakértők által véleményezett kiadvány a napjainkban sokszor hangoztatott, de kevéssé megvalósított egyenlő esélyű hozzáférés gyakorlatának fontos eleme” – mondta Győri Zsófia.

 alt 

Ezt követően az Immánuel kórus éneke zengett fel, Fodor-Gulyás Edina vezényletével. Majd Vad Zsigmond, esperes-lelkipásztor köszöntötte a fenntartó nevében a jelenlévőket. „Immáron több mint két és fél évtizede szolgál az Immánuel Otthon. Szeretném kiemelni a szolgálat kifejezést, hiszen ebben a szellemben indult, s ebben a szellemben folyik azóta is a munka. Ennek a szolgálatnak az újabb eredménye ez a kiadvány. Az intézmény emblémája egy galamb alakból kézzé formálódó logó. Egy kézé, amely megtart, simogat, véd és támogat” – zárta szavait Vad Zsigmond.

 alt 

Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott is köszöntötte a jelenlévőket. „A reformáció hozzájárult a magyar nyelv megerősödéséhez, és az alapoktatás elterjedéséhez. Az egyházi segítségnyújtás nőtt a szociális szektorban, ez a kiadvány is ezt az együttműködést dicséri.”

 alt 

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy a pünkösdi ünnepet folytatni kell. „A pünkösd nemcsak egy ünnep, hanem a hatása is rendkívül fontos. A folytatása itt van, a kezünkben: ez a könyv az. Ez a könyv a szeretet nyelvén íródott, és megvalósítja azt, hogy ne legyen akadályoztatva senki sem a Szentírás lényegének, esszenciájának a befogadásakor. Az Immánuel Otthon nemcsak egy otthon, hanem egy műhely is.”

 alt 

Szekeres Pál, miniszteri biztos szerint az első magyar nyelvű Biblia megjelenése is akadálymentesítés volt, hiszen lehetővé tette, hogy azok is megismerhessék a Szentírást, akik nem tudtak idegennyelveken. „Egy ilyen kiadvány mindenkinek szól. Ezek az üzenetek világosak, mindenkit meg tudnak érinteni” – mondta.

 alt 

alt

Az áhítatot Oláh István és Tóth Dorottya Tünde lelkipásztorok tartották, felhasználták az új kiadványt is, és bevonták a gyermekeket, akik nagy örömmel kapcsolódtak be.

 alt 

Giflo H. Péter, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint az Immánuel Otthon létrejötte válasz volt egy igényre. „Ez a kiadvány is egy válasz. Az embereknek átadja az örökérvényű üzeneteket.”

 alt 

Dr. Hafenscher Károly, miniszteri biztos, evangélikus lelkész a Reformációi Emlékbizottság nevében mondott köszönetet az otthon dolgozóinak, lakóinak és az alkotóknak. „Szeretném elmagyarázni, hogy mit is ünneplünk a reformáció ötszázadik évfordulóján. Szeretném elmagyarázni… Milyen szép kifejezés is ez, hogy: elmagyarázni. Hiszen benne van az anyanyelvünk, s annak az igénye és lehetősége, hogy a saját nyelvemen megérthessem a titkot. Mi a legfontosabb az életben? Ez a kiadvány egyszerű mondatokkal elmondja, hogy mi az Isteni szeretet igaz üzenete, és azt, hogy ez bennünk milyen szeretetet indíthat el. Ez az igazi csoda, amikor az akadályok, a falak ledőlnek.”

Domokos Gergő és Nagy Dénes, tapasztalati szakértők részt vettek a kiadvány szerkesztésében, és ötleteikkel és javaslataikkal segítették a munkát.

 alt 

„Szívünk kérése ez a könnyen érthető Biblia volt. Ez a könyv képek segítségével magyarázza el a bibliai üzeneteket, hogy mindenki könnyen megértse Isten Igéjét” – mondta Domokos Gergő.

 alt 

„Minden fogyatékos gyermek megértheti így Isten üzenetét, és e könyv jó kedvre derít” – mondta Nagy Dénes.

 alt 

Dr. Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa úgy véli, hogy az Immánuel Otthon és Iskola diákjai és tanulói különleges munkát végeztek. „Képek segítségével fogalmazódik meg az üzenet. A grafika Wagner Péter munkáját dicséri.”

 alt 

Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere kiemelte, hogy a város – ahogyan eddig is – támogatni fogja az otthont a működésében. „Fontos számunkra, hogy egy ilyen intézmény működik a városunkban. Egy könyv mindig tudás, érték és információ. Ez az új kiadvány is ezeket hordozza.”

 alt 

A Immánuel kórus énekét követően felavatták a református címert, amelyet Gál Álmos keramikus készített.

 alt 

Isten áldása legyen az Immánuel Otthon és Iskola dolgozóival, lakóival, a kiadvány szerkesztőivel! Vegyétek és olvassátok!

 alt 

alt

Fotók: Barcza János
A teljes galéria ide kattintva érhető el.